• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučujuće borbe za Ligu za prvaka i opstanak

Autor mondo.ba

Poznata četiri od šest učesnika Lige za prvaka BiH. Šansu za preostala dva mjesta u doigravanju još imaju Sloboda, Krupa, Široki Brijeg i Mladost. Čelik i Olimpik u najtežoj situaciji pred Ligu za opstanak.

 Liga za prvaka Liga za opstanak Premijer liga BiH 2016 2017 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Poslije utakmica 20. kola Premijer lige BiH, koje su odigrane proteklog vikenda, aktuelni šampion Zrinjski, sarajevski rivali Sarajevo i Željezničar, te aktuelni osvajač Kupa BiH Radnik iz Bijeljine dva kola prije kraja regularnog dijela sezone osigurali su plasman u Ligu za prvaka, samim tim i opstanak u bh. eliti.

Za preostala dva mjesta u posljednjih 180 minuta boriće se Sloboda, Krupa, Široki Brijeg i Mladost, a trenutno pozicije koje vode u doigravanje zauzimaju ekipe iz Tuzle i Krupe na Vrbasu.

TABELA

Zrinjski 42, Sarajevo 40, Željezničar 38, Radnik 34, Sloboda 32, Krupa 30, Široki Brijeg 27, Mladost 25, Vitez 21, Metalege BSI 18, Čelik 11, Olimpik 9.

Slobodu do kraja očekuje izuzetno težak raspored. Tuzlaci će u narednom kolu gostovati Radniku, a onda na "Tušnju" dočekati Sarajevo.

Krupi su prema računici dovoljna četiri boda u posljednja dva meča, za siguran plasman u Ligu za prvaka. Tim Slobodana Starčevića mogao bi do cilja i sa samo jednim osvojenim bodom, ukoliko Široki Brijeg ne slavi na "Koševu" protiv Sarajeva.

Širokobriježani imaju tri boda manje od Krupljana, ali su Krupu pobijedili 3:1 na Pecari, a izgubili 1:0 u Krupi tako da imaju bolji međusobni skor, pa bi u slučaju istog broja bodova bili na tabeli ispred tima iz Krupe na Vrbasu.

Teoretske šanse u posljednja dva kola ima i Mladost, ali teško je očekivati da ekipa iz Doboj-Kaknja zabilježi oba trijumfa (kod kuće protiv Zrinjskog i u gostima protiv Čelika), a da rivali ne osvoje niti bod.

Preostali klubovi, Vitez, Metalege-BSI, Čelik i Olimpik sigurno će nastupiti u Ligi za opstanak. U najtežoj situaciji su dvije posljednjeplasirane ekipe, koje će teško do opstanka.

Sarajevski "vukovi" imaju samo devet bodova, duplo manje od Jajčana koji su trenutno u sigurnoj zoni, dok su Zeničani sakupili dva više i očekuje ih žestoka borba za očuvanje premijerligaškog statusa.

KO S KIM DO KRAJA

21. kolo (11. mart)
Olimpik - Vitez
Sarajevo - Široki Brijeg
Radnik - Sloboda
Metalege-BSI - Željezničar
Mladost - Zrinjski
Krupa - Čelik

22. kolo (18. mart)
Vitez - Krupa
Čelik - Mladost
Zrinjski - Metalege-BSI
Željezničar - Radnik
Sloboda - Sarajevo
Široki Brijeg - Olimpik

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC