• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi (bar) 14.200.000 € od "Lalinih beba"

Autor mondo.rs

Odlaskom Mihaila Ristića u Espanjol završen je rani egzodus grupe tinejdžera koji su nosili igru Crvene zvezde u sezoni 2014/15. Tadašnji trener Lalatović gotovo u cent pogodio koliko će klub zaraditi.

 FK Crvena zvezda zaradila 14.200.000 evra od igrača Nenada Lalatovića Izvor: MN PRESS

Fudbalski klub Crvena zvezda, računajući od 29. avgusta 2015. godine, kada je započet prerani odlazak grupe tinejdžera koje je u prvi tim primio i potom razigrao tadašnji trener Nenad Lalatović, zaradiće ukupno 14,2 miliona evra na popularnim "Lalinim bebama".

I to bez ugovorenih procenata od narednih prodaja, kao i bonusa, što znači da bi ova suma u perspektivi mogla da bude znatno veća.

Počelo je odlaskom kapitena i golmana Predraga Rajkovića u Makabi, leta 2015, a prema pisanju brojnih katalonskih medija, završeno ugovorenim transferom Mihaila Ristića u Espanjol, leta 2017. godine.

U međuvremenu, svi kao još tinejdžeri, iz Ljutice Bogdana otišli su Luka Jović (Apolon/Benfika), Marko Grujić (Liverpul) i Vukašin Jovanović (Zenit/Bordo), tako da je poslednji u nizu, Ristić, praktično jedino Zvezdino dete koje će klub napustiti sa napunjenih 20 godina.

"On je veoma dobar fudbaler", ispričao je španskim novinarima Branko Brnović, bivši selektor Crne Gore, koji je od 1994. do 2000. godine nosio plavo-beli dres katalonskih "španaca".

"Sport", "Mundo Deportivo" i ostali dnevnici iz Barselone već nekoliko dana pišu o tome da je Ristićev transfer vredan 1,2 miliona evra uveliko ugovoren i da će se levonogi vezista na privremenom radu na poziciji beka, u ekipi Miodraga Božovića, javiti na prozivku trenera Kikea Floresa narednog juna, kada počnu pripreme za sezonu 2017/18.

Izvor: MN PRESS


Takođe, Espanjol će u zavisnosti od broja Ristićevih utakmica, golova i asistencija, biti dužan da uplati Crvenoj zvezdi dodatnih milion evra, ali koje su tačne brojke koje bi levonogi fudbaler preciznog šuta morao da ispuni da bi crveno-belima stigao "bonus", za sada nije poznato.

Brnović, inače, je biranim rečima govorio i povremenom kapitenu Crvene zvezde, ujedno i jedinom igraču koji iz pomalo bizarnih razloga nije učestvovao u pohodu na titulu prvaka sveta, zajedno sa ostalim "zlatnim orlićima" selektora Veljka Paunovića. Podsećamo, Ristić je u dogovoru sa klubom odlučio da je za njega bolje da ne putuje na Novi Zeland sa omladinskom reprezentacijom Srbije, a kao razlog navedeni su problemi sa krajnicima zbog kojih je, kako je tada rečeno, Ristić imao i problema sa butnim mišićima.

Na kraju, Ristić tog leta nije obavio operaciju krajnika, a nije ni bio deo uspeha, koji je njegovim drugovima potom omogućio da u veoma kratkom roku pronađu inostrane angažmane - već u narednih šest meseci bili su ugovoreni transferi i Rajkovića i Grujića i Jovanovića, pa i Jovića, čijih je 75 odsto ugovora otkupila agencija LIAN Sports za 1,4 miliona evra još dok je nosio dres Crvene zvezde.

Ristić je na putu od odluke da ne ide na FIFA svetsko prvenstvo, do danas, prošao kroz mnogo problema, uspona i padova, borio se prvo sa potpunim gubitkom samopouzdanja, potom i povredama, šansu kod "Grofa" Božovića dočekao je posle dugo vremena kao levi bek i to tek posle odlaska Luisa Ibanjeza, ali je svaki put kada je izlazio na teren u crveno-belom dresu pokazivao da ima neosporan kvalitet i da ima šta da ponudi i klubovima iz najjačih evropskih liga…

...što je na kraju, izgleda, i potvrđeno transferom u Espanjol. Izgleda, jer je informacija i dalje nezvanična.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Transferi "Lalinih beba"

Predrag Rajković - 3.000.000 - Makabi Tel Aviv (leto 2015)

Luka Jović - 2.400.000 + 600.000 - Apolon/Benfika (jesen 2015)

Marko Grujić - 7.000.000 - 1.000.000 - Liverpul (zima 2016)

Vukašin Jovanović - 2.000.000 - Zenit (zima 2016)

Mihailo Ristić - 1.200.000 - Espanjol (zima 2017) Ukupno: 14.200.000

Kada postane zvanično, ispostaviće se i da je Lalatovićeva projekcija iz jednog od intervjua koje je dao kao trener Crvene zvezde biti itekako ispravna. Sadašnji trener Čukaričkog, koji je u Crvenu zvezdu stigao leta 2014. godine posle raspada sistema izazvanog suspenzijom UEFA, najavio je svojevremeno da će klub iz Ljutice Bogdana zaraditi najmanje 15 miliona evra od prodaje petorice fudbalera od kojih su neki debitovali za prvi tim u poslednjim utakmicama sezone 2013/14, kod Slaviše Stojanovića, ali koji su su pod njegovim vođstvom postali prvotimci i nosioci igre u teškom trenutku kada su klub, jedan za drugim, napustili Nenad Milijaš, Miloš Ninković, Dragan Mrđa, Nejc Pečnik, Abiola Dauda, Dejan Kelhar, pa i čuveni Igor Mijović, koji od 2003. do 2014, za 11 godina, nije odigrao nijedan meč za crveno-bele.

U sezoni 2014/15, u koju je ušao sa 18 godina, Rajković je zabeležio 28 nastupa, godinu dana mlađi Jovanović 13, najmlađi u ovoj grupi, tada 16-godišnji Jović, igrao je 24 puta i dao šest golova, Grujić se posle šest meseci na pozajmici u Kolubari pridružio prvom timu za prolećni deo sezone i upisao deset nastupa, a Ristić, uz Rajkovića najstandardniji tada, igrao je 25 puta i dao dva gola.

Uz istorijski uspeh četvorice pomenutih na Novom Zelandu, Crvena zvezda je ove nastupe svojih tinejdžera unovčila prilično brzo za tri (Rajković), dva (Jović), šest (Grujić), dva (Jovanović) i 1,2 miliona evra (Ristić), ponavljamo bez bonusa i procenata od narednih prodaja.

Treba reći i da su u trenutku kada su napustili Stadion "Rajko Mitić", momci imali samo 17, 18 i 19 godina, svi osim Ristića, koji jedini uz Grujića ima trofej sa Crvenom zvezdom - titulu prvaka Srbije iz sezone 2015/16.

S obzirom na to da se nisu svi odmah snašli u klubovima za koje su mladi potpisali, da je standardan samo Rajković, a Jovanović pronašao takmičarske minute tek odlaskom iz Zenita na pozajmicu u Bordo, prema procenama portala "Transfermarkt" njihova ukupna vrednost na tržištu iznosi manje od cene koju je Zvezda zaradila - 12,7 miliona evra.

Izvor: MN PRESS


Za kraj, nameće se pitanje - ima li Crvena zvezda zamene za ovu petorku i da li će u skorije vreme moći ponovo pristojno da zaradi od transfera svoje dece?

Prema talentu - svakako! Ali, prema minutima u prvom timu, odgovornosti u retkim trenucima na terenu, ulozi kod aktuelnog trenera Božovića - nikako. Bar ne do naredne sezone...

U prvom timu trenutno su samo dvojica tinejdžera: Uroš Račić (18) ima osam nastupa ove sezone i 218 minuta u igri, bez gola, a Luka Adžić (18) odigrao je pet utakmica i dao dva gola za 88 minuta u igri.

Tu su samo još dvojica 20-godišnjaka, od kojih štoper Miloš Stojanović ima jedan nastup ove sezone i 85 minuta na terenu, dok se Filip Manojović ustalio na golu i već stigao do 16 utakmica i 1.440 minuta profesionalnog fudbala.

Od igrača mlađih od 23 godine, redovan je na terenu samo Srđan Plavšić (21), koji ima 23 nastupa i tri gola, odnosno 1.534 minuta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC