• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Trofejniji jesi, bolji nisi!

Iste večeri poraze su doživjeli devetostruki i sedmostruki šampion Evrope, Real Madrid i Milan. Bolji od njih bili su Lion i Mančester junajted.

 LŠ: Trofejniji jesi, bolji nisi! Izvor: MONDO

Dok je najskuplje ikada plaćeni "galaktiko", Kristijano Ronaldo, pognute glave napuštao veseli Žerlan, njegovi dojučerašnji saigrači slavili su prvu pobjedu na stadionu gdje su u istoriji trpili teške, teške poraze.

Mančester junajted tek na petom gostovanju postigao je (tragikomični) gol na San Siru protiv Milana, a potom još jedan, pa još jedan, za prvu pobjedu u istoriji protiv rosonera u Italiji (2:3), dok je u isto vrijeme u Lionu, madridski Real pokazao da je novac možda garant učešća, ali ne i uspijeha u Ligi šampiona.

Lion je pobijedio sa 1:0. Strijelac Žan II Makun, projektilom iz desnice, sa više od 25 metara. Igrao se 47. minut... Opširniji opis i nije neophodan, jer je najbolja šansa Reala za 90 minuta igre bila polušansa Iguaina, pred Ugo Lorisom.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Milan je po notama sambe iz nogu Ronaldinja plesao u prvom poluvremenu, najbolji fudbaler svijeta 2004. i 2005. godine je već u 3. minutu iz voleja uzdrmao temelje prepunog San Sira, ali su vesele taktove ubrzo zamijenili prljavi mančesterski rifovi.

Htio je u 36. minutu Pol Skols da uhvati volej desnom nogom, ali je promašio čitav fudbal. Umjesto podsmijeha domaćih navijača, on je nesvjesno izazvao huk gostujućih, jer se lopta od njegove stajne, lijeve noge, odbila do stative, a od stative u mrežu posrnulog Dide - 1:1.

Ispostavilo se, to je bio preloman trenutak utakmice. Jeste da je Milan i od tada napadao, stvarao šanse, tjerao Edvina van der Sara da u 40. godini pada po travi, ali je golove postizao Mančester junajted.

Pardon, Vejn Runi.

Glavom na centaršut Antonija Valensije u 66. minutu. Pa glavom na centaršut Darena Flečera u 74. minutu. A, ser Aleks, samo je žvakao gumu i aplaudirao...

Još jednom, do posljednjeg zvižduka Olegarija Benkurenća, radovao se (ostatak) navijača Milana na San Siru. U 85. minutu po ko zna koji put na meču Ronaldinjo je izlomio mlađanog zemljaka Rafaela, proturio loptu u srce šesnaesterca ka rezervisti Klarensu Sedorfu, a ovaj petom postigao divan, ali utješni gol za 2:3.

Moglo je da bude 3:3 već 60 sekundi kasnije, ali Filipo Super Pipo Inzagi u utorak uveče nije bio super, već samo vrlo dobar. Njegov šut otišao je preko prečke. Potom i udarac glavom Alesandra Neste poslije kornera. Ipak, dvojka...

I prilika da Mančester junajted prvi put u istoriji prođe Milan u dvomeču Kupa, odnosno Lige šampiona.

U polufinalima sezona 1957/58 (Engleska 2:1, Italija 4:0) i 1968/69 (Italija 2:0, Engleska 1:0), zatim osmini finala sezone 2004/05 (Italija 1:0, Engleska 0:1) i ponovo polufinalu sezone 2006/07 (Engleska 3:2, Italija 3:0), bolji tim bio je Milan.

Poslije prvog gola, prve pobjede na San Siru, četa Aleksa Fergusona ima nikad bolju priliku da rastjera demone u mečevima sa "Il Diavolom".

A, đavo je mogao da ih dokusuri u prvih pola sata. Poslije Ronaldinjovog gola, na centaršut žive legende Mančester junajteda Dejvida Bekama, koji je poslije 12 godina odrastanja na Old Trafordu i odlaska iz kluba 2003. godine, prvi put u životu igrao protiv Fergusona, Milan je nastavio potpunu dominaciju.

Djelovalo je kao da Junajted ne umije protiv crno-crnih na San Siru. Sedmi minut, dribling i šut Ronaldinja, ali odbrana vremešnog Holanđanina, pa mega šansa defanzivca Luke Antininija u 11. minutu, kada je dokazao da je srčan, ali ipak bek, potom i duel "1 na 1" Ronaldinja i Rija Ferdinanda.

Sa tri bicikle u sekundi, Roni je poslao kapitena Junajteda na pogrešnu stranu, dao sebi for, ali potom pao... Dublja stručna analiza pokazaće da li je Ferdinand, kao posljednji igrač odbrane sapleo Brazilca ili je ovaj pao sam od sebe. Ukoliko je bio faul, portugalski arbitar morao je da isključi Ferdinanda i pokaže na slobodan udarac na 17 metara od gola Van der Sara, ali je on procenio da je najbolje pustiti da se igra nastavi.

U 34. minutu, Klas Jan Huntelar imao je idealnu šansu da savlada skoro duplo starijeg zemljaka na golu Junajteda, ali je sa 16 metara u padu šutirao pored gola...

Oni iskusniji među navijačima Milana mogli su da naslute da sve to znači samo jedno - kaznu. Ali je Skolsova egzekucija u 36. minutu bila krajnje bizarna. Skols je do tog trenutka bio jedini igrač od osnivanja Junajteda 1878. godine koji je zatresao mrežu na tom stadionu, ali protiv Intera.

Alešandre Pato mogao je (čitaj morao) glavom da pogodi u 47. minutu, u 52. sa više od 30 metara, Andrea Pirlo poslao je projektil u raklje protivničkog gola, ali je Van der Sar bio dovoljno visok ili dugačak da to dohvati, u 60. minutu ponovo je Holanđanin ukrotio Ronaldinja.

Naravno, nova kazna.

Poslije prvog šuta ka Didi u drugom poluvremenu, u 64. minutu, 120 sekundi kasnije, Runi je glavom lobovao Brazilca za 1:2. Bio je to njegov 24. gol u svim takmičenjima ove sezone, a kratko se čekalo na 25.

Ponovo centaršut, ponovo rutinska egzekucija čovjeka, kojeg su u Milanu prije meča označili kao "personu non grata".

Do kraja meča majstorski je smanjio Sedorf, koji je golom učestvovao u mučenju Mančester junajteda u revanšu polufinala Lige šampiona u sezoni 2006/07, kada je posle 3:2 na Old Trafordu, po provali oblaka bilo 3:0 u Milanu. U četvrtom minutu nadoknade, Majkl Kerik nije sportski postupio i dobio je drugi žuti, odnosno crveni karton, tako da on neće igrati u revanšu za tri nedjelje, kada bi odbrana Junajteda mogla da bude jača za povrijeđenog Nemanju Vidića.

Trostruki šampion Evrope dobio je prvu rundu protiv sedmostrukog prvaka Starog kontinenta.

MILAN: Dida - Bonera, Nesta, Silva, Antonini (od 38. Favali) - Ambrozini, Pirlo, Bekam (od 72. Sedorf), Ronaldinjo - Pato, Huntelar (od 77. Inzagi).

MANČESTER JUNAJTED: Van der Sar - Rafael (od 90+3 Braun), Ferdinand, Evans, Evra - Flečer, Kerik, Skols - Nani (od 65. Valensija), Park - Runi.

"KRALJ" OPET STAO PRED ŽERLANOM

Žerlan je i dalje neosvojiva tvrđava za "kraljeve". I ne samo to, već je Real treći put uzastopno bez datog gola poražen na gostovanju Lionu, koji će iz prve utakmice osmine finala Lige šampiona ponijeti lijep kapital na revanš u Madrid.

Francuski tim je pobijedio, a pritom njegov golman Ugo Loris nije kapitulirao - 1:0 (0:0).

Gol odluke, i to kakav, postigao je Žan Makun u 47. minutu. Kamerunac je iz trka "odapeo" loptu sa 25 metara i smjestio je u rašlje gola Ikera Kasiljasa, koji je paradom samo uljepšao ionako atraktivan pogodak.

Real se obrukao u Lionu, u svom 150. meču u Ligi šampiona. Izlazak Gonzala Iguaina, sa čuvarem na leđima, pred istrčalog Lorisa, šut Kristijana Ronalda iz daljine i pokušaj Serhia Ramosa glavom poslije kornera je sve što su gosti uradili na Žerlanu.

S druge strane, domaćin ima za čim da žali - dva voleja Sidnija Govua, pokušaju glavom Žana Alana Bumsonga i Lisandra Lopeza, šut Alija Sisoka u Kasiljasa iz gotovo idealne pozicije i, na kraju krajeva, pogodak Cezara Delgada iz voleja u stativu...

Da je lopta bar još jednom završila u gostujućoj mreži, koferi Kloda Puela i njegovih igrača bili bi znatno puniji optimizma pred put u Madrid, ali i ovako imaju pravo na nadu da će eliminisati devetostrukog evropskog šampiona.

Lion će i drugu sezonu zaredom ostati bez titule u Francuskoj, ali je napravio korak ka prekidu serije iz prethodne tri godine kada je iz Lige šampiona ispadao u prvoj nokaut fazi. Ako se istorija ponovi - prekinuće je.

U posljednja dva okršaja Lion je "tukao" Real 3:0 i 2:0 na Žerlanu i oba puta igrao neriješeno na Santjago Bernabeuu (1:1, 2:2).

Ipak, skupocjeni sastav Manuela Pelegrinija ima drugačije planove, ne samo da eliminiše Lion već da se plasira dalje od četvrtfinala, što bi bio korak napred u odnosu na prethodnih šest sezona!

Iako najefikasniji tim u dosadašnjem toku Lige šampiona (15 golova), sa najboljim strelcem Kristijanom Ronaldom (6 pogodaka), Real je djelovao nemoćno u Lionu. Nije mu pomogao ni ulazak Karima Benzeme, koji je igrao protiv kluba sa kojim je osvojio četiri titule prvaka Francuske.

Madriđani će u revanšu za tri nedjelje biti lišeni pomoći Ćabija Alonsa i Marsela, zbog žutih kartona.

LION: Loris - Revejer, Kris, Bumsong, Sisoko - Govu, Makun, Tulalan, Pjanić (od 78. Kalstrom), Delgado (od 89. Bastos) - Lisandro Lopez (od 81. Gomis).

REAL MADRID: Kasiljas - Arbeola, Serhio Ramos, Albiol, Marselo (od 46. Garaj) - M. Dijara, Ćabi Alonso, Granero - Kaka - Iguain (od 64. Benzema), Kristijano Ronaldo.

REZULTATI I PAROVI OSMINE FINALA:

Lion - Real Madrid 1:0 (0:0)
/Makun 47/

Milan - Mančester junajted 2:3 (1:1)
/Ronaldinjo 3, Sedorf 85 - Skols 36, Runi 66, 74/

Revanši su 10. marta.

Srijeda, 17. februrar:


Porto - Arsenal (20.45)
Bajern Minhen - Fiorentina (20.45)

Revanši su 9. marta.

Utorak, 23. februar:

Štutgart - Barselona (20.45)
Olimpijakos - Bordo (20.45)

Revanši su 17. marta.

Srijeda, 24. feburar:

CSKA Moskva - Sevilja (18.30)
Inter - Čelsi (20.45)

Revanši su 16. marta.

Prvi mečevi četvrtfinala igraju se 30. i 31. marta, a revanši su 6. i 7. aprila. Polufinala zakazana su za 20. i 21. april, odnosno 27. i 28. april, dok će finale biti odigrano na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu, 22. maja.

(MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC