• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valensija zna kako zaraditi

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Odlični finansijski rezultati španske Valensije. Na prodaji igrača u posljednjih osam godina zaradili 273 miliona evra.

Fudbalski klub Valensijaa, iz istoimenog grada na istočnoj obali Španije, svojevrsna je mašina za proizvodnju kvalitetnih fudbalera. A koliko je to tačno pokazuje i podatak da je Valencia za osam godina prodala 12 fudbalera i za to zaradila 273 miliona evra.

Valensija je u posljednjih osam godina samo Barseloni prodala pet fudbalera, a to su Pako Alkaser, Andre Gomes, Žeremy Matije, Žordi Alba i David Vilja, dok su Nikolas Otamendi i David Silva prodati ekipi Mančester sityja.

Osim toga, Škodran Mustafi je otišao u Arsenal, Huan Bernat u Bajern iz Minhena, Roberto Soldado u Totenham, Huan Mata u Čelsi i Raul Albiol u Real Madrid.

Valensija je od prodaje ovih igrača ostvarila dobit od 273 miliona dolara.

Prema podacima njemačkog portala “Transfermarkt”, među 12 fudbalera koje je Valensija u posljednjih osam godina prodala evropskim klubovima, šest njih je iz podmlatka španskog kluba, dok su za ostalih šest “šišmiši” platili oko 62 miliona evra. Valensija je od prodaje ovih igrača inkasirala čak 335 miliona dolara.

Kada je u pitanju broj fudbalera koji je kupljen iz Valensije tu svakako prednjači Barselona, sa pet kupljenih fudbelara za svega osam godina.

David Vilja je 2005. godine iz Real Saragose u Valensiju stigao za 12 miliona evra, a u katalonsku ekipu prodat za 40 miliona evra, gdje je Valensija imala čistu zaradu od 28 miliona evra.

Valensija je 2007. godine španskog fudbalera Žodija Albu, koji je podmladak Barselone, kupila od ekipe Kornela Jugend za svega 6.000 evra, da bi ga pet godina kasnije vratila Barseloni, ali po 2.333 puta većoj cijeni, tačnije za 14 miliona evra.

Takođe, francuskog fudbalera Matijea, Valensija je 2009. godine bez plaćanja odštete dovela iz Tuluza, da defanzivca 2014. godine prodala Barseloni za 40 miliona evra. Benfiki iz Portugala je 2015. plaćeno 20 miliona evra za Andre Gomesa, a od Barselone je za istog igrača naplaćeno 35 miliona evra. Podmladak Valensije Paco Alsacer je prošle godine zaigrao za Barselonu, a njegova cijena bila je 30 miliona evra.

 Pet fudbalera otišlo u Premijer ligu 

Valensija je tokom posljednjih godina prodala pet svojih igrača u englesku Premijer ligu, dvojica njih otišli su u Mančester siti

David Silva, koji je takođe, podmladak Valensije, 2010. godine otišao u redove "građana" po cijeni od 28,75 miliona evra, dok je Nicolas Otamendi, kupljen iz Porta za 12 miliona, prodat za 44,60 miliona evra.

Valensija je iz Kastilje, rezervne  ekipe  Real Madrida, bez naknade dobila Huana Matu, kojeg je Čelsi 2011. godine kupio za 26,70 miliona evra. Iz Hetafea je 2010. godine za 10 miliona evra u Valensiju stigao i Roberto Soldado, a tri godine kasnije karijeru nastavio u Totenhamu, a za to su Englezi Valenciji isplatili 30 miliona evra.

Još jedan fudbaler za kojeg je Valensija zaradila veliku sumu je i Šhodran Mustafi, njemački fudbaler albanskog porijekla. Valensija ga je 2014. godine dovela iz Sampdorije za osam miliona evra, a dvije godine poslije prodala u Arsenal za 33 miliona.

Da je i vrhunski rasadnik fudbalskih talenata pokazali su i Raul Albiol koji je 2009. godine za 15 miliona evra otišao u Real Madrid, kao i Huan Bernat za kojeg je Bajern iz Minhena izdvojio je 10 miliona evra.

Španski klub je od igrača iz podmlatka Albiola, Alkasera, Bernata i Silve zaradio 83,75 miliona evra, od igrača koje je dobila besplatno Mate i Matijea 46,70 miliona evra, a od Vilje, Albe, Soldada, Otamendija, Mustafija i Gomesa, za koje je platila određenu svotu, inkasirala 142,54 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC