• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosanović za MONDO: Da, dolazim u Zvezdu

Autor mondo.rs

Milan Kosanović će potpisati ugovor sa Crvenom zvezdom i biti na funkciji koordinatora između omladinskog i prvog tima srpskog šampiona. Poručuje da generacija sa kojom će raditi ima veliki potencijal, ali da je potrebno mnogo još rada.

Crvena zvezda dobija značajno pojačanje, ali u stručnom štabu.

Milan Kosanović, trener koji je poznat po radu u mlađim kategorijama Vojvodine i koji je bio deo stručnog štaba Veljka Paunovića kada su "orlići" osvojili Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu, dogovorio se sa prvakom Srbije o trogodišnjoj saradnji.

"Ostalo je samo da potpišem ugovor. Dogovorili smo se sve, u ponedeljak ćemo samo samo još neke detalje precizirati", kazao je Kosanović na početku razgovora za MONDO i dodao da se prijateljski oprašta od Vojvodine:

"Napuštam klub u kom sam proveo sedam uspešnih i divnih godina, osvojio dve titule i u tom periodu 'napravio' veliki broj igrača, pa se ovom prilikom zahvaljujem Vojvodini, klubu koji me je trenerski afirmisao, na sjajnoj saradnji".

On je naveo da će u naredne tri godine biti na funkciji koordinatora između prvog tima i omladinske škole, odnosno radiće sa igračima kako bi im prelaz u seniorski fudbal bio "što bezbolniji". Njegov zadatak biće da fizički i taktički poboljša talentovanu grupu igrača Zvezde rođenih između 1998. i 2001., poput Račića, Romanića, Adžića, Ilića i drugih...

"Zvezda mora da se okrene stvaranju igrača", poručuje on.

"Oni su najviše i prihodovali od prodaje fudbalera u poslednje dve ili tri godine, a sada ima još mnogo talentovanih i šteta je da im to sada bude uskraćeno. Potrebno je da im se daju najbolji uslovi, što se naravno mora još popraviti..."
, rekao je Kosanović koji najveći broj fudbalera sa kojima će raditi i poznaje od ranije.

Milan Kosanović, treći sa leve strane u "Kući fudbala" u Staroj Pazovi na proslavi titule SP.
Izvor: MN PRESS

Ništa ne može preko noći...

"Tri godine je period koji može da pokaže nešto. Imamo prvog godinu pravljenja, pa onda godinu prvih rezultata, pa onda nešto iznad toga. Mi svi hoćemo u ponedeljak da ga napravimo, a u nedelju da ga prodamo. Ne može tako...".

On je bio u reprezentaciji od 2012. godine tako da je upoznat sa igračima od 1995. do 2000. godišta, a samostalno je vodio i generaciju 1998. godište.

"Smatram da Zvezda ima ogroman potencijal, ali od potencijala do kraja je mnogo mugotrpnog rada. Mislim da iskustvo koje sam imao može da pomogne da se to uradi na najbolji mogući način", rekao je Kosanović i dodao da ceo sistem mora savršeno da funkcioniše kako bi se "napravili" igrači.

U svetskom fudbalu, a čini se najviše kod nas, uvek se vaga između rezultata u mlađim kategorijama i "stvaranja igrača". Milan Kosanović, poučen višegodišnjim iskustvom i time da je dva puta bio prvak Srbije sa Vojvodinom, veruje da te dve stvari moraju da budu u korelaciji i da kada ne postoje rezultati, tada priča o proizvodnji fudbalera - postaje alibi.

"Igrači koji pobeđuju dokazuju da su kvalitetni. Većina misli da nije bitan rezultat jer ne mogu da ga naprave, pa je to alibi", naveo je Kosanović.

"Mi smo evropski i svetski prvaci i sad vidimo šta to znači. Koliki broj kvalitetnih igrača sada imamo u mladoj, ali i u 'A' Reprezentaciji. Mi pričamo alibi priče koje nisu tačne, pa pogledajte Špance, oni su bili prvaci u svim starosnim kategorijama i sada imaju te igrače u seniorskom timu. Jedno ide sa drugim...", kazao je Kosanović, pa sam nastavio:

"Igrač stvoren bez rezultata - nema pobednički mentalitet. Niko od evropskih klubova ne kaže da nije bitan rezultat. Kad ste kvalitetni, Sergej, Mijat i ostali, svi imaju pobendički mentalitet, rezultat ne izostaje. Nismo se plasirali od Čilea na SP i to je dokaz da nismo bili dovoljno dobri u mlađim selekcijama. Kao u školi, kad imate sve petice ćete postati odlični, ako imate neke četvorke i trojke – teško ćete biti odlični".

Izvor: MN PRESS


"NE MOŽE NIKO DA BUDE VRHUNSKI IGRAČ AKO RADI SAT I PO DNEVNO!"

U razgovoru za naš portal Milan Kosanović je naveo da je došao do zaključka da je sa igračima potrebno raditi i više časova dnevno, nego što je sada praksa, kako bi oni došli do nivoa koji se očekuje od njih.

I koji su, na kraju krajeva, i oni postavili pred sebe.

"Mislim da ima prostora da se sa mladim igračima radi više i da to bude na višem nivou, sa više radnih časova... To bi pomoglo da se unaprede u taktičkom, fizičkom i tehničkom smislu. Ti igrači su u najbitnijim godinama za razvoj i da mogu mnogo više da napreduju. U tom prelaznom dobu su uvek najveća očekivanja, i to moramo da svedemo to na neki nivo; da se to što pre desi, da budu što bolji u toj specijalziaciji i da što pre budu nosioci igre tima Zvezde", naveo je Kosanović.

Perspektivni trener ističe da se mora napraviti razlika između igrača u tim starosnim kategorijama jer nisu svi uvek na istom fizičkom nivou, pa sa nekima je potrebno više strpljenja i rada.

"Neki igrač može u fizičkom aspektu da igra u Superlgi, recimo Milenković iz Partizana, a neki igrači ne mogu, ali ne znači da neće! Njima se mora omogućiti da kroz utakmice, dodatni rad i treninge da naprave bolji kvalitet, ako imaju potencijal", kazao je Kosanović i dodao da kod nas "psihološki rad" sa igračima nije dovoljno zastupljen.

"Tu mi gubimo igrače. Mi ga stavimo u igru i mislimo da je on gotov igrač i on to tako shvata. Mora u tim godinama da radi najviše. Ne može niko da bude vrhunski igrač ako radi sat i po dnevno. To je nemoguće! Mora tri dana po tri sata – četiri, nema fudbala više na ulici, i osuđeni ste da igrače pravite kroz trening", zaključio je Kosanović.

(Milutin Vujičić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC