• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: E, zato smo protiv regionalne lige

Predsjednik Zvezde Vladan Lukić još jednom decidno iznio zašto je beogradski klub protiv regionalne lige u ovom trenutku.

 ZVEZDA: E, zato smo protiv regionalne lige Izvor: MONDO

Regionalna fudbalska liga? Ako pitate navijače - svi su protiv (oni znaju razloge). Ako pitate klubove - ima onih koji su decidno protiv i onih koji su uzdržani.

U prve spada Crvena zvezda. Predsednik crveno-bijelih Vladan Lukić još jednom je iznio razloge zbog kojih smatra da je pravljenje lige sa klubovima iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine loše za srpski fudbal u ovom trenutku.

U najkraćem - Zvezda neće u regionalnu ligu, jer ne vidi njen smisao, nema slobodnih termina, oslabio bi kvalitet srpskog fudbala, ali i suđenja, ugasili bi se neki fudbalski centri, a i koštala bi mnogo više...

Prvo, kaže Lukić za klupski sajt, trebalo bi pitati klubove, potencijalne učesnike, a ne predstavnike fudbalskih saveza.

"O tome da li nam je potrebna takva liga odluku treba da donesu fudbalski klubovi a prije svih Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina u dogovoru sa drugim fudbalskim klubovima. Ukoliko je neko od nadležnih u FSS sa bilo kim razgovarao na temu regionalne Lige, to je učinio bez saglasnosti Crvene zvezde i sigurno nije zastupao naše stavove", rekao je Lukić.

Predsjednik Zvezde ponavlja da ne odbacuje mogućnost da se takva liga napravi u budućnosti, ali je sada za nju rano, jer nema ni bezbjednosnih, ni sportskih, ni finansijskih uslova.

"Krenimo od sportskih razloga. U ovom trenutku, u zemljama bivše Jugoslavije izuzev fudbalskih klubova Dinamo i Hajduk nema klubova koji su kvalitetniji od klubova koji igraju srpsku Jelen Super ligu. Ne želimo nikoga da uvrijedimo, ali u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nema klubova koji su kvalitetniji od srpskih klubova. Dakle, rasturili bismo srpsku ligu da bi smo pravili ligu sa Hajdukom i Dinamom!? Ako smo kod toga, ima mnogo kvalitetnijih klubova u Rumuniji i Bugarskoj",
ističe Lukić.

Takođe, smatra on, sudije u Srbiji su kvalitetnije nego u ostalim zemljama regiona, pa bi i to uticalo da se dodatno oslabi kvalitet srpskog fudbala.

Prvi čovjek Crvene zvezde iznosi i još jedan razlog protiv takve lige - finansije.

"Organizovanje regionalnog takmičenja povećalo bi troškove naših klubova. Morali bi smo da putujemo u Ljubljanu, Split, Sarajevo, Podgoricu ili Skoplje avionom... Prema gruboj procjeni, nama bi učešće u takvoj ligi povećalo troškove za najmanje 500.000 evra godišnje po klubu. Priča o tome da bi ko se napravi regionalna liga naši stadioni bili puniji je takođe na staklenim nogama. Nesumnjivo je da bi dolazak Dinama i Hajduka izazvao veće interesovanje gledalaca kao i dolazak Zvezde ili Partizana kod njih. Međutim, više gledalaca će doći da gleda Zvezda - Jagodina nego što bi gledalo našu utakmicu sa Koprom, Rijekom ili Sarajevom".

Ono što je takođe važno je i to u kom cilju bi se igrala regionalna liga. Da li bi ona obezbijedila učešće klubovima prolaz u Ligu šampiona ili Ligu Evrope?

"UEFA sigurno ne bi marginalizovala domaće lige lišavajući klubove koji igraju u njima učešćem u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Ako bi se to desilo i ako bi se u Evropu išlo samo kroz regionalnu ligu tada bi domaća takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji ili Bosni ostala bez smisla i prestala bi da postoje. Dakle, UEFA to nikada nije učinila i neće marginalizovati domaće lige".

Nema ni termina, jer kada bi se igrale utakmice domaće, a kada regionalne lige, pita se Lukić i pravi paralelu sa košarkaškom regionalnom ligom.

"U košarci se regionalna liga (koja ni poslije skoro deset godina ne daje kvalifikacije za Evroligu) igra od oktobra do aprila da bi se potom domaće lige odigrale na brzinu od aprila do juna. Naša fudbalska liga počinje u avgustu, kvalifikacije za evropska takmičenja u julu tako da bi se igranjem domaće i regionalne lige skoro ukinula ljetnja pauza", primetio je Lukić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC