• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Bugarin kojem je "Maradona uništio život"

Autor mondo.rs

Istorija fudbala ne bi bila ista da su Bin Naser ili Dočev bili pažljiviji i hrabriji. Jedan nas je napustio ove nedelje...

Više puta za života, bugarski sudija Bogdan Dočev u intervjuima isticao je kako mu je propust iz 1986. godine "uništio život".

Dočev, čovjek koji je trebalo da prepozna fudbalsku prevaru vijeka i poništi vjerovatno najčuveniji gol u istoriji ove igre, preminuo je u ponedjeljak u otadbžini, 31 godinu nakon što se dogodila "Božija ruka" u Meksiku.

Dočev je bio pomoćnik glavnom arbitru iz Tunisa, Aliju Binu Naseru, na čuvenoj utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva '86. u kojoj je Argentina golovima Dijega Armanda Maradone pobijedila Englesku 2:1 i plasirala se u polufinale, a kasnije preko Belgije i Njemačke stigla do druge i do danas posljednje titule prvaka svijeta.

Prvi od dva gola, "El Pibe" je postigao rukom, prebacivši Pitera Šiltona i prevarivši i Bin Nasera i Dočeva, koji je sa zastavicom stajao kraj aut linije i, možda, imao najbolji uvid u situaciju, poslije koje je uslijedio možda i najljepši gol svih vremena - Maradonin slalom sa sredine do mreže i besmrtnosti.

Maradona
Izvor: YouTube



Nekolegijalno, Bin Naser je poslije utakmice koja se i danas reprizira svu krivicu svalio na Dočeva tvrdivši da je čekao signal od Bugarina, ali…

"Maradona mi je uništio život. On je briljantan fudbaler, ali loš čovjek. On je dno dna kao osoba", govorio je Dočev kasnije i pokušao da vrati lopticu u Bin Naserovo polje.

"Iako mi je od starta bilo jasno da se dogodilo nešto neregularno, u to vrijeme FIFA nije dozvoljavala asistentima da razgovaraju sa glavnim sudijama oko njihovih odluka. Da je FIFA stavila nekog evropskog sudiju da vodi tako važan meč, prvi Maradonin gol bi bio poništen", govorio je pokojni Dočev.

Snimak meča odigranog 22. juna 1986. godine pred 114.580 gledalaca na "Asteka" stadionu u Meksiko Sitiju, svjedoči o tome da je Bin Naser gledao ka Dočevu nakon što je lopta završila u mreži, ali u isto vrijeme i trčao prema centru pokazujući Englezima da odatle nastave sa igrom.

2:1
Izvor: YouTube



Poslije meča govorio je sve suprotno Dočevovim tvrdnjama…

"Čekao sam Dočeva da mi pošalje signal o tome šta se dogodilo, ali nije signalizirao igranje rukom. Instrukcije koje smo od FIFA dobili prije utakmice bile su jasne - ako je kolega u boljoj poziciji od moje, moram da prihvatim njegovu sugestiju", rekao je Bin Naser, dok je Dočev isticao da je komunikacija bila zabranjena u to vrijeme.

Dočev je do 1986. imao status uglednog i poštenog sudije, stican dugo tokom 70-ih i 80-ih godina. Dijelio je pravdu i na Svjetskom prvenstvu u Španiji 1982, a naredne sezone vodio je prvu utakmicu finala Kupa UEFA između Anderlehta i Benfike.

Naglo je nestao sa internacionalne scene po povratku iz Meksika, a ove nedelje napustio je i životnu scenu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC