• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Mesija i "gaučose" je Чемпионат мира već počeo!

Autor mondo.rs

Lionel Mesi će u vreme Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine već imati 35. Deluje da je Rusija poslednja zemlja u kojoj će imati priliku da napadne najvredniji trofej u svetskom fudbalu. Ako dođe do Rusije, uopšte.

Svetsko prvenstvo u Rusiji zvanično će biti otvoreno 14. juna 2018. godine, mada u slučaju reprezentacije Argentine ono počinje već za 270 minuta.

Jedna od, prema imenima, najboljih selekcija na svetu sa verovatno najboljim fudbalerom na svetu, a od skoro i sa jednim od najboljih trenera na svetu, nastavila je remijem u Urugvaju ples po rubu eliminacije ili - ako pitate Argentince - put ka najvećem debaklu u istoriji te izrazito fudbalske zemlje.

Dvostruki šampioni sveta iz 1978. i 1986. godine, ali i poraženi finalisti poslednjeg FIFA svetskog prvenstva u Brazilu i dva Kopa Amerika turnira u Čileu i SAD, dočekaće noći između utorka i srede po našem vremenu tim Bolivije u utakmici u kojoj će sve osim pobede imati apokaliptične posledice po atmosferu, kako u državi, tako i u svlačionici u koju je pred kraj kvalifikacija uveden hvaljeni Horhe Sampaoli bukvalno "da spase šta se spasti da".

S obzirom na to da je do njegovog dolaska na mesto selektora "gaučosa", zbog čega je napustio Sevilju posle samo jedne sezone, Argentina dobila samo dve od poslednjih sedam utakmica KOMNEBOL zone kvalifikacija i pala na peto mesto koje vodi u baraž za plasman na Mundijal 2018, Sampaolijev remi bez golova u Montevideu veliki je rezultat i tačka posle koje bi stvari za plavo-bele mogle da krenu nabolje.

Argentina protiv Urugvaja: Romero - Merkado, Facio, Otamendi - Akunja, Bilja, Pizaro, Di Marija - Mesi, Dibala, Ikardi.

Argentina protiv Venecuele (verovatno): Romero - Maskerano, Facio, Otamendi - Akosta, Bilja, Banega, Di Marija - Mesi, Dibala, Ikardi.

Do kraja maratonskih kvalifikacija kada je Južna Amerika u pitanju, koje su počele u oktobru 2015. i koje će biti završene okruglo dve godine kasnije utakmicama 17. i 18. kola, Argentina dočekuje Peru, pa 10. oktobra gostuje Ekvadoru, što će biti mečevi istine - manje za Sampaolija, a više za Lionela Mesija i ostatak strašnog tima.

Strašnog, dok utakmica ne počne. A, da i dalje traži tim koji će i zaigrati strahovito, Sampaoli je pokazao u Urugvaju gde je izveo čudnu postavu sa levim bekom na desnom boku (Markosom Akunjom) i dvojicom defanzivnih vezista koji su bili potpuno nemušti s loptom u nogama (Lukasom Biljom i Gidom Pizarom), koji su pomogli da strašna navala Lionel Mesi/Paulo Dibala/Mauro Ikardi deluje prilično odsečeno i bezopasno.

Inače, kuriozitet je da taj trio asova Barselone, Juventusa i Intera nikada nije odigrao nijedan meč u argentinskom prvenstvu.

Zato, kolege iz Buenos Airesa najavljuju da će Sampaoli napraviti tri izmene u odnosu na prethodni meč i da će od starta zaigrati Havijer Maskerano, Ever Banega i Lautaro Akosta, koji ima samo jedan nastup za seniorsku reprezentaciju.

Argentinsko prvenstvo biće takmićenje koje će okupirati pažnju navijača u ovoj latino zemlji zaraženoj fudbalskom igrom ukoliko se "gaučosi" ne trgnu u finišu trke i pokušaju, pre svega, da zadrže Peru, Paragvaj i Ekvador ispod sebe, a onda i pokušaju da prestignu Kolumbiju, Urugvaj ili Čile kako se u novembru ne bi preznojavali od nervoze uoči dvomeča sa Novim Zelandom - timom koji je već najavio da će napasti petoplasirani sastav iz Južne Amerike pobedom od 6:1 nad Solomonovim Ostrvima u prvoj od dve finalne utakmice zone Okeanija.

Računajući i Sampaolijev remi u prvoj zvaničnoj utakmici od promocije u selektora Argentine, sastav pun zvezda svetskog fudbala osvojio je sedam od moguća 24 boda u poslednjih osam kola, a to je serija rezultata koja traje duže od godinu dana.

U tekućim kvalifikacijama, što zbog povreda, što zbog privremenog povlačenja iz reprezentacije, što zbog suspenzija, Argentina je osam puta morala da igra bez Mesija i osvojila je - 7 bodova. S njim na terenu, iz sedam mečeva osvojeno je - 16, što donekle pobija teoriju da Mesi nema uticaj na igru reprezentacije kao što ima na igru Barselone.

Međutim, upravo je Mesijev uticaj na igru nacionalnog tima ono što jeste problem i gde bi Sampaoli morao da pronaše balans iz dva očita razloga: prvi - da rastereti "desetku" koja će u vreme narednog Mundijala već imati 31 godinu (što će biti Mesijev poslednji pokušaj da osvoji najvredniji trofej u svetu fudbala), drugi - da natera i potom iskoristi i ostale ubojite opcije u timu da odbace ideju o "praćenju Mesija" i zapnu s jednakom snagom i samopouzdanjem kao što to rade u klubovima.

U slučaju da Argentina i Čile završe sa istim brojem bodova, kao što je sada slučaj na tabeli, prednost bi bimali "gaučosi" jer su oba puta pobedili "La Roju" - 1:2 i 1:0.

Odmah posle Urugvaja, kao da su jedva dočekali, novinari koji prate "La Albiceleste" objavili su apokaliptične naslove o tome da je (ponovo) izbio sukob u timu i da su ovog puta na Mesijevoj meti Dibala i Ikardi, međutim slike s poslednjih treninga pred izlazak na "Monumental", dom River Plate, demantuju ove navode.

Ako fotke ne lažu, Sampaoli je kreirao pozitivnu atmosferu na treninzima i igrači, za koje upućeni tvrde da nisu razgovarali osim u periodima svađanja u svlačionici, sada sa osmesima ispunjavaju zadatke i bodre jedni druge.

Sve će se to radikalno promeniti ukoliko Venecuela uspe tek treći put da ne izgubi od Argentine u zvaničnim mečevima, a jedinu pobedu nad "gaučosima" ovaj tim ima od 2011. kada je bilo 1:0 u Karakasu u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Drugi meč koji Venecuelanci nisu izgubili od Argentine je njihov prethodni, od 7. jula, kada je bilo 2:2, tako da Sampaolijev sastav nikako neće imati lak zadatak. Pritisak je tu, tu je i "čudo od golmana" Viker Martinez, tu je i opasan napad gostiju predvođen Salomonom Rondonom iza kojeg deluju Hozef Martinez, Darvin Matis, Serhio Kordova, Džon Muriljo i Romulo Oteru, ali stub odbrane Tomas Rinkon neće biti tu zbog crvenog kartona dobijenog u završnici utakmice sa Kolumbijom (0:0).

Ukoliko Argentina "na vreme" otvori odbranu koja će istrčati na teren bez komandanta i potom stigne do efikasne pobede na "Montumentalu", mogao bi to da bude rezultat koji će u potpunosti promeniti karakteristike argentinske reprezentacije i ovog usnulog džina vrati u krug favorita za osvajanje "Ку́бок ми́ра", što bi rekli Rusi.

Parovi 16. kola:

utorak

Bolivija - Čile (22.00)
Kolumbija - Brazil (22.30)
Ekvador - Peru (23.00)

sreda

Argentina - Venecuela (1.30)
Paragvaj - Urugvaj (2.00)

Tabela: Brazil 36, Kolumbija 25, Urugvaj 24, Čile 23, Argentina 23, Peru 21, Paragvaj 21, Ekvador 20, Bolivija 10, Venecuela 7.

Parovi 17. kola (5. i 6. oktobar): Argentina - Peru, Bolivija - Brazil, Kolumbija - Paragvaj, Venecuela - Urugvaj, Čile – Ekvador.

Parovi 18. kola (10. i 11. oktobar): Peru - Kolumbija, Urugvaj - Bolivija, Ekvador - Argentina, Paragvaj - Venecuela, Brazil - Čile.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC