• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi fudbaleri puše, retki to brane u javnosti

Autor mondo.rs

Fudbalera koji uživaju duvanski dim ima mnogo, međutim malo koji je spreman da o tome javno govori i, štaviše, da insistira na tvrdnji da cigarete nemaju štetan uticaj po njega.

Fudbalera, tačnije sportista, čije je karijere obeležilo i uživanje duvanskog tima ima mnogo. Verujte.

Oni koji su malobrojni su oni koji su to otvoreno priznali pre povlačenja.

Utoliko je zanimljiviji javni nastup francuskog fudbalera Žeremija Matjea, koji je letos prešao iz Barselone u Sporting, jer se radi o poznatom, skupo plaćenom i trofejnom fudbaleru-reprezentativcu svoje zemlje.

Dok se "ne jave" svi koji posle treninga "zapale jednu", Matjea možemo smatrati jednim od najpoznatijih igrača sa ovom nesportskom navikom (koja ga nije sprečila da ostvari transfer iz Valensije u Barselonu – očigledno).

Od Krojfa, do Mesija

Spisak fudbalera koji su dovođeni u vezu s cigaretama sve je duži, a za najveći broj imena javnost je saznala tek kada su se penzionisali ili bili žrtve "paparaca" u trenucima opuštanja. Vojčeh Šćešni razlikuje se od ostalih utoliko što je "pljugu" zapalio pod tušem, još u svlačionici, posle meča Sautempton - Arsenal, dok je, recimo, legendarni Johan Krojf pre 40-ak godina pozirao fotoreporterima u svlačionici, u dresu Holandije, sa zapaljenom cigaretom. Pored njih, pominjani su Džek Vilšer, Mario Baloteli, Dejvid Džejms, Dimitar Berbatov, Fabijen Bartez, Mesut Ozil, Đanluka Vijali, David Žinola, Vejn Runi, Vesli Snajder, Ešli Kol, Sokrates, Dijego Maradona, Zinedin Zidan, pa čak i Lionel Mesi.

U intervjuu za lisabonski "Record" sada već 33-godišnji Matje, koji je pre odlaska u Valensiju nastupao za francuske klubove Sošo i Tuluz, priznao je da aktivan pušač i da se, uprkos tome, oseća sjajno i u poznom periodu karijere.

"Zaista sam dobro", rekao je Matje.

"Ovde sam čist u glavi. Ne postoji isti pritisak kakav postoji u Španiji. Jeste zahtevno, ali nije kao u Barseloni. Takođe, drugačije vas tretiraju ovde. Španski novinari kreiraju veliki pritisak na vas kada odigrate lošu utakmicu i teško je izboriti se sa tim trenucima".

Matje je od 2009. do 2014. odigrao 182 utakmice za Valensiju i dao sedam golova, međutim od kada je Barsa platila 20 miliona evra za njega, do selidbe u Lisabon u svojstvu slobodnog igrača, ovaj levonogi štoper odigrao je samo 91 meč, po pravilu ulazeći s klupe.

Katalonski novinari kao razloge njegovog posrtanja na "Kamp Nou" stadionu navode i strast za cigaretama, ali je fudbaler to kategorički demantovao. I to javno, ne poričući da puši, već tvrdeći da mu to ne predstavlja nikakav problem…

"Ukoliko ne bude povreda biću spreman da igram svake nedelje. Vodim računa o sebi i posle treninga i posle utakmica. Nisam brz kao što sam nekad bio, ali i dalje imam odlično ubrzanje iz mesta. Mislim da je to veština koju bi dobar defanzivac trebalo da ima, a sada mogu da uklopim to i sa pozicijom na kojoj nastpam", rekao je Matje, koji se vremenom "prebacio" iz uloge levog beka u štopera.

Portugalski novinari iskoristili su ovaj odgovor, u kom Matje tvrdi da vodi računa o sebi posle treninga i utakmica, za neprijatno podsećanje na to da je javna tajna u svetu fudbala da puši.

"Kao neko ko uvek govori istinu, tvrdim da nemam problema sa tim. Nisam ni prvi, a neću biti ni poslednji fudbaler koji puši, tako da je važno samo da li će navijači biti srećni i zadovoljni kada budu videli šta pružam na terenu", rekao je Matje i dodao:

"To je ono što je meni važno, a ljudi mogu da misle šta god žele, mene to ne opterećuje. Ono što je važno je kako igram i kako predstavljam svoj klub, a na to neće moći niko nikada da se požali".

Da li Barsa "baš" skautira pojačanja?

Barselona je jedan od najvećih klubova u svetu, sa jednom od najboljih škola i ogromnom mrežom skauta po celom svetu. S prihodima koje klub ostvaruje, skupi transferi su stvar koja se očekuje od takvog kluba, ali... U Barsinom slučaju, u prethodnh pet-šest sezona, pojačanja jesu bila i brojna i skupa, ali malo koje se potvrdilo kao pravo. Jedan od onih koji su bili daleko ispod nivoa koji ih je doveo u pregovore sa Kataloncima, je i Matje. S obzirom na to da je u Barselonu došao kao pušač, nameće se pitanje - koliko taj klub zaista pažljivo prati, skautira i, najvažnije, pregleda igrače pre nego što ih potpiše.

Priča o cigaretama tu je i završena, tako da autori intervjua nisu iskoristili priliku da odvažnog i iskrenog sagovornika podsete na to da je za tri sezone u Barseloni doživeo 11 različitih povreda zbog kojih je ukupno proveo na oporavku preko 300 dana - skoro celu godinu. A, u to treba računati i period koji mu je 11 puta bio potreban da se vrati u formu, u sistem treninga, povrati samopouzdanje i natera trenera da mu ponovo pruži šansu.

Konkretno, od prošlog oktobra do kraja sezone 2016/17, Matje je propustio 24 utakmice prvog tima Barse i poslednju godinu u Kataloniji obeležio sa 16 nastupa tokom kojih je proveo 1.200 minuta na terenu - u proseku 100 minuta mesečno od leta 2016. do leta 2017.

Od dolaska na "Estádio José Alvalade XXI", Matje je već igrao šest puta i proveo na terenu 534 minuta, skoro polovinu od aktivnog vremena u igri iz prošle sezone.

Ono što ni autori, ni Matje nisu pominjali je - da li jedan od najpoznatijih i najiskusnijih igrača u timu Žoržea Žezusa šalje pravu poruku mlađim igračima i daje pravi primer kako se treba odnositi prema fudbalskoj igri i prilici da se brane boje jednog od tri najveća portugalska kluba.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC