• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJA: Kako su Englezi potrošili MILIJARDU I PO

Autor mondo.rs

Više se i ne postavlja pitanje čiji klubovi su izdvojili najviše novca za pojačanja.... Pročitajte kako, gde i na koje pozicije je "otišlo" toliko para.

Već godinama unazad, posle svakog prelaznog roka, jedna činjenica je nepobitna: Klubovi Premijer lige iz leta u leto obaraju rekorde u trošenju novca i bukvalno se trkaju u visini transfera!

Članovi najatraktivnije lige na svetu tako su i ove 2017. od juna do septembra izdvojili daleko najviše novca u odnosu na sve klubove i lige Starog kontinenta.

Brojke kažu sledeće...

Premijer liga - 1,56 milijardi evra!
Serija A - 897 miliona
Liga 1 - 677 miliona*
Bundes - 596 miliona
Primera - 559 miliona

*u slučaju francuske lige ovog leta nije uračunat kompletan transfer Kilijan Mbapea iz Monaka u Pari Sen Žermen, koji je sada formulisan kao pozajmica, a narednog leta će biti zaokružen. Do tada, tim slučajem pozabaviće se UEFA.

Ako se detaljnije pozabavimo ovim brojkama, dolazimo do podatka da je čak 12 klubova Premijer lige ovog leta oborilo svoje transfer rekorde! Uz to, Liverpul je za sledeće leto dogovorio svoj novi rekordni transfer Nabija Keite iz Salcburga, dok će novi igrač Totenhema Davinson Sančez (sada plaćen 35 miliona) koštati "jubilarnih" 50 miliona u slučaju da ispuni sve što je potrebno za dodatnih 15 miliona bonusa garantovanih njegovom prethodnom klubu - Ajaksu.

Samo četiri kluba Premijer lige ovog leta nisu zaradila ni cent od prodaje. To su Bornmut, Brajton, Kristal Palas i Vest Brom.

Takođe, interesantno je istaći i primer da su Brajton i Hadersfild čak po TRI puta ovog leta oborili klupske rekorde. Prvi su doveli Metjua Rajana iz Valensije za šest miliona, Devija Propera iz PSV Ajndhovena za 13 i Hosea Iskuerda iz Briža za 15 miliona, dok su drugi "potpisali" Toma Insa iz Derbija za 9,1 milion, Arona Muja iz Sitija za istu svotu i Stiva Munijea iz Monpeljea za 13 miliona evra.

Šira slika daje još čvršći dokaz da ovakav prizor više nije iznenađenje, jer premijerligaši već ŠESTU godinu uzastopno obaraju sopstveni rekord u trošenju.

Najveći transferi ovog leta:

Nejmar /Barselona - Pari Sen Žermen/ 222 miliona evra
Osman Dembele /Borusija Dortmund - Barselona/ 105 miliona
Romelu Lukaku /Everton - Mančester junajted/ 81 milion
Alvaro Morata /Real - Čelsi/ 63 miliona
Benžamin Mendi /Monako - Mančester siti/ 56 miliona
Kajl Voker /Totenhem - Mančester siti/ 54 miliona
Aleksandr Lakazet /Lion - Arsenal/ 50 miliona
Gilfi Sigurdson /Svonsi - Everton/ 49 miliona
Bernardo Silva /Monako - Mančester siti/ 47,4 miliona
Davinson Sančez /Ajaks - Totenhem/ 45,6 miliona

KLUB PO KLUB, PO POZICIJAMA...



Ukoliko i dalje posvetimo pažnju samo klubovima iz Premijer lige, najčešće ćemo pročitati ime Mančester sitija. "Građani" su sedmoricu igrača (Mendija, Vokera, Bernarda Silvu, Edersona, Danila, Daglasa Luiza i Kajodea) platili 241 milion evra. Drugi na ovoj listi je Čelsi, sa 206 miliona potrošenih za kupovinu Morate, Bakajokoa, Drinkvotera, Rudigera i Zapakoste, a treći je Everton, koji je za 163 miliona evra doveo Sigurdsona, Kina, Pikforda, Klasena, Vlašića, Onjekurua i Sandra,

U nastavku ovog spiska slede imena Mančester junajteda (158,5 miliona), Liverpula (84), Totenhema (80,05)... Zaključno sa Barnlijem (36,7), Bornmutom (32,6) i Stoukom (27 miliona evra), koji je zaključio prelazni rok angažovanjem Hesa iz Pari Sen Žermena.

U ovakvoj situaciji, mnogi bi postavili pitanje - koliko je klubova završilo ovo leto u plusu? Odgovor je PET, što je napredak u odnosu na prethodne sezone (2016/17 - tri, 2015/16 - samo jedan). Najviše novajlija "potpisali" su novajlije Hadersfild (13) i Brajton (10), s tim da je desetoricu angažovao i Votford. Najmanje novih igrača stiglo je, pogodićete, u Arsenal - samo dvojica: Aleksandr Lakazet (53 miliona) i Sead Kolašinac, koji je došao bez obeštećenja.

Posmatrano po pozicijama, najviše novca u Engleskoj su, očekivano, izdvojili za napadače. Njih 24 koštala su 362 miliona evra! Premijerligaši su za kupovinu isto toliko centralnih vezista potrošili su 292 miliona, a za 22 centralna defanzivca izdvojeno je 280 miliona evra. Kada su u pitanju golmani, 15 transfera čuvara mreže plaćeno je 83,7 miliona evra (najskuplji je bio Ederson, 22 miliona), a interesantno je da je za 11 desnih bekova izdvojeno čak 149 miliona evra!

Cifre, naravno, ne igraju fudbal, ali za ovoliki novac u Englesku su došli igrači koji će izazvati pažnju i onih kojima više "leži" španski ili italijanski fudbal.

Da li će se potrošeno isplatiti? Znaćemo krajem proleća.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC