• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi na dve "stolice" - izvodljivo ili ne?

Autor mondo.rs

Dragan Stojković Piksi važi za najozbiljnijeg kandidata za selektora Srbije, ali da li je uopšte moguće da on istovremeno radi u Guangdžou i vodi "orlove"? Kako se u to uklapa kalendar kineskog prvenstva, šta bi to značilo za pripreme...

 Dragan Stojković Piksi selektor Srbije ? Izvor: MN PRESS

Iznenađujuća promena selektora reprezentacije Srbije unela je mnogo nepoznatih u "operaciju Rusija 2018", a naslednik Slavoljuba Muslina biće poznat tek nakon povratka sa azijske turneje, na kojoj nacionalni tim vodi Mladen Krstajić (i koji je slavio na debiju protiv Kine).

Mnogo je imena koja se dovode u vezu sa reprezentacijom i nijedno od njih, za sada, bez obzira na sve izjave, ne možemo isključiti iz ove "trke"; tako su se, opet za sada, spominjali Ivan Jovanović, Veljko Paunović, Robert Prosinečki, Radomir Antić, Aleksandar Stanojević, Ljubiša Tumbaković i Dragan Stojković Piksi.

Anketa

Ko umesto Muslina?

  • Veljko Paunović

    37.75% (151)

  • Dragan Stojković-Piksi

    13.5% (54)

  • Ljubiša Tumbaković

    3.25% (13)

  • Robert Prosinečki

    9% (36)

  • Aleksandar Stanojević

    6.25% (25)

  • Ivan Jovanović

    3% (12)

  • Radomir Antić

    25.25% (101)

  • neki stranac (a da nije Prosinečki)

    2% (8)

Ko umesto Muslina?

Rezultati


Upravo je Stojković pominjan kao najozbiljniji kandidat za klupu "orlova" i on je do pre nekoliko dana bio daleko realnija opcija, ali se mnogo toga promenilo kada je stavio paraf na novi ugovor sa kineskim klubom Guangdžouom R&F.

Nakon osvajanja petog mesta u šampionatu Kine, Piksiju je ugovor važio na još tri sezone, ali kada se u priču uključila i Srbija - njemu je brže-bolje ponuđen produžetak saradnje.

Njegov novi ugovor je za samo godinu duži, i dakle traje do 2021, ali je višestruko "jači" s obzirom na to da Piksiju, prema nekim pisanjima medija, sleduje veliki novac - 12 miliona evra godišnje, bez uračunatog poreza.

Tako je Stojković postao jedan od najbolje plaćenih trenera sveta...

Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić dobitnici priznanja FSS za 2016. godinu kao najbolji trener i najbolji igrač.
Izvor: MN PRESS

KOŠARKA, VATERPOLO, ODBOJKA...

Aktuelni selektori košarkaške (Aleksandar Đorđević), odbojkaške (Nikola Grbić) i vaterpolo (Dejan Savić) reprezentacije paralelno sa selektorskim obavezama imaju i posao u klubu. Aleksandar Đorđević od prošle sezone vodi Bajern iz Minhena, Nikola Grbić radi u italijanskoj Veroni, dok se Savić nedavno vratio u Crvneu zvezdu. Poređenja ove situacije sa njihovim "duplim" ulogama ipak ne stoje do kraja. Pre svega, jer su njihove selekcije na početku, a ne na kraju ciklusa. Primera radi, Savić je u dogovoru sa Crvenom zvezdom dao napustio klubu pre tri leta, da bi olimpijsku 2015/16 bio posvećen samo reprezentaciji.

Nezvanično se može čuti i da je bogati kineski klub Guangdžou poručio da nema ništa protiv da Stojković razgovara sa čelnicima Saveza i da čak paralelno obavlja i selektorski posao, što je, primera radi, sasvim suprotno od onoga što je bila poruka Sevilje kada je Argentina pitala za Horhea Sampaolija, da bi nakon burne svađe oko njega ovaj stručnjak izabrao "A" selekciju svoje zemlje i napustio Andaluziju.

Srpski trener se u Kini sastao sa rukovodstvom posle potpisa novog ugovora, ali da li je, fizički, uopšte moguće voditi klub u Aziji i nacionalni tim Srbije?

I sami fudbaleri nacionalne selekcije imali su iscrpljujući let za Kinu koji je trajao gotovo 24 sata, a Stojković bi prilikom svakog okupljanja reprezentacije morao da dolazi iz 8.000 kilometara udaljene zemlje, čiji šampionat traje od marta do početka novembra.

Kalendar kineskog šampionata, ipak, dozvoljava ovako nešto.

Kina poštuje FIFA kalendar i tokom termina kvalifikacija - pauzira se i kinesko prvenstvo, pa je tako Piksi bio slobodan tokom kvalifikacionih utakmica za Svetsko prvenstvo prošle godine (mart, jun, septembar, oktobar), čak je i posetio meč protiv Austrije u Beču (3:2), a s obzirom na to da je Guangdžou završio prvenstvo kao peti - to znači da neće biti dodatnih obaveza za Piksija u azijskoj Ligi šampiona.

Izvor: MN PRESS




Iako nije još saopšten kalendar kineskog prvenstva za 2018. godine, već sada je jasno da će nakon uvodna dva kola - ponovo biti reprezentativne pauze.


To će biti i prvo okupljanje "orlova" u narednoj godini, kada će verovatno odigrati jednu do dve prijateljske utakmice, što će biti i prvi mečevi pod "palicom" novog selektora.

Ukoliko pogledamo kalendar šampionata Kine iz prethodne mundijalske godine (2014), možemo videti i da je celo prvenstvo "stalo" na mesec dana, i nijedan meč nije odigran u periodu od 26. maja do 19. jula, kada se u to vreme održavalo Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Ovogodišnji Mundijal počinje 14. juna i traje do 15. jula, a sasvim je sigurno da je nekoliko nedelja ranije potrebno početi pripreme.

Radomir Antić je, primera radi, za Svetsko prvenstvo 2010. godine odlučio da tri nedelje pre početka turnira objavi konačan spisak igrača na koje računa, da bi između prvog dana priprema i prvog meča protiv Gane prošlo tačno 20 dana. Pripreme su počele u Srbiji da bi se potom ekipa preselila u Austriju gde je odigrala prijateljske mečeve sa Novim Zelandom i Poljskom, a u povratku u Beograd i generalnu probu protiv Kameruna.

SLUČAJ ILIJE STOLICE

Ilija Stolica je smenjen sa pozicije selektora kadetske reprezentacije Srbije nakon što je preuzeo ekipu Voždovca, pošto je rukovodstvo FSS odlučilo da nije moguće da istovremeno obavlja dve funkcije. Za njegovog naslednika tada je izabran Perica Ognjenović.

Velika razlika između tadašnjeg rasporeda koji je imao Antić i koji bi, pretpostavimo, imao Dragan Stojković, je u tome što Piksi nije vodio ekipu u kvalifikacijama.

S obzirom na to da je Srbija "potrošila" FIFA termin u novembru na prijateljske utakmice sa Kinom i Južnom Korejom bez odabranog selektora, pošto po svoj prilici to neće biti sadašnji vršilac dužnosti Mladen Krstajić, nasledniku Slavoljuba Muslina ostaje prostor od najviše četiri do pet utakmica pred zvanične mečeve u Rusiji 2018. godine.

Izvor: MN PRESS


Svaki dan sa "orlovima" biće od koristi novom selektoru, koji će pokušati za tako kratko vreme da primeni svoje ideje i trenerski stil pred odlazak na Mundijal, a s obzirom na sve okolnosti, "knap" termine i udaljenost Kine, teško da bi Dragan Stojković uspeo sve zamišljeno.

Istina, Stojković bi, eventualno, mogao da dobija veliku pomoć od asistenata koje bi angažovao i koji bi pratili reprezentativce širom Evrope, obavljali prve treninge pre njegovog dolaska iz Kine, ali je pitanje koliko bi to moglo da bude efikasno u trenutku kada je Srbija na novom početku i kada nije potrebno samo "doraditi" ono što je ostavio Slavoljub Muslin, nego ostaviti sopstveni pečat uz, verovatno, promenu dosadašnje formacije (3-4-3).

Nova otežavajuća okolnost je i to što će na jesen naredne godine početi novo takmičenje pod okriljem UEFA - Liga nacija, a nije jasno da li će taj kalendar biti usklađen sa kineskim šampionatom koji će u tom trenutku biti u samoj završnici.

Čak i ako pogledamo kratkoročno, nijedan od selektora koji su, za sada, izborili plasman na Mundijal, ne radi "dupli posao" - trenerski i selektorski.

Može li to i Piksi?

Kao igrač je mogao sve, ali ovo deluje kao "nemoguća misija".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC