• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrijeme je!

Autor mondo.rs

Da li će najuspješniji selektor u istoriji njemačkog fudbala postati trener najuspješnijeg kluba u istoriji njemačkog fudbala? Moguće!

Predsjednik Bajerna iz Mihnena, Uli Henes (65), umirio je članove Skupštine slavnog kluba najavom da će veteran, Jup Hajnkes (72), kojeg je ove jeseni ubijedio da se reaktivira iz penzije i zamijeni smijenjenog Karla Anćelotija (58) - ostati u klubu i nakon što sezona 2017/18 bude završena.

Pola u šali, pola u zbilji, Henes je zabrinutim delegatima rekao:

"Hajnkes će ostati, ne mogu više da odgovaram na pitanja šta će biti na kraju sezone".

Nakon što je, za vikend, doživeo prvi poraz od povratka u klub koji je prepustio Pepu Gvardioli tako što je u sezoni 2012/13 osvojio "Tripletu", što je do danas najveći uspeh Bajerna, Hajnkes je demantovao Henesa i poručio da i dalje važi ono što je prvobitno dogovoreno.

"Imali smo dogovor do kraja sezone i tako će ostati", rekao je Hajnkes u prvom razgovoru sa novinarima posle poraza njegovog tima od Borusije u Menhengladbahu.

Dva dana kasnije, list "Bild", koji teško da je nekada promašio važnu informaciju vezanu za Bajern, najavio je da će selektor reprezentacije Njemačke, Joakim Lev (57), povući sa klupe "Die Mannschafta" po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji i preuzeti - Bajern Minhen!

Lev, koji je u DBF došao 1. avgusta kao asistent tadašnjeg selektora Jirgena Klinsmana (53), naslijedio ga poslije neuspjeha "pancera" na Mundijalu 2006 upravo u Njemačkoj i na toj poziciji zadržao se do danas, 11 i po godina kasnije, ima važeći ugovor do 31. jula 2020. godine, međutim pitanje je da li će popularni "Jogi" izdržati inicijativu u koju je Bajern krenuo poslije Hajnkesovog:

"Ne, hvala, privešću sezonu kraju".

"Bild" piše da je Henes kontaktirao sa Levom i uoči Anćelotijeve smjene, ali da je tada najuspješniji selektor u istoriji nemačkog fudbala rekao da nije spreman na takav potez prije završetka FIFA svjetskog prvenstva u Rusiji (15. jun naredne godine).

Ukoliko DFB bude nastavio sa praksom da odlazećeg selektora menja neki od njegovih pomoćnika, onda se ime budućeg krije u grupi: Markus Zerg, Miroslav Klose, Tomas Šnajder.

Izgleda da su u Bajernu to razumjeli i da je spreman poslije toga, pa će biti zanimljivo vidjeti ko će biti jači - Savez ili najveći klub u zemlji.

Opcije "B" i "C" su navodno Julijan Nagelsman, 30-godišnja trenerska senzacija iz Hofejnahjma i Tomas Tuhel (44), koji je slobodan od kada se ljetos razišao sa Borusijom iz Dortmunda. "Bild" ne isključuje mogućnost da se na ovu listu "dopiše" i Jirgen Klop (50) ukoliko spletom neprijatnih okolnosti do kraja sezone ostane bez posla u Liverpulu.

Inače, od kada je Lev postavljen za "Bundestrainera", Nemačka nije ispala pre polufinala sa nekog velikog takmičenja.

EURO 2008 – finale
Mundijal 2010 – treće mjesto
EURO 2012 – polufinale
Mundijal 2014 – titula
EURO 2016 – polufinale
Kup konfederacija 2017 – titula

Jedan je od četvorice selektora koji su Njemačkoj donijeli titulu prvaka svijeta, iako spada u grupu od samo trojice koji nikada prije toga nisu nastupali za reprezentaciju kao igrači. Nijedan selektor druge najuspješnije reprezentacije u istoriji fudbala nema bolji procenat pobjeda od Leva (67,09%), a do kraja SP u Rusiji ovaj nekada malo poznati trener trebalo bi da prestigne pokojnog Sepa Herbergera po broju utakmica na klupi "Die Mannschafta".

U dva navrata, prije i poslije Drugog svetskog rata, Herberger je vodio reprezentaciju 167 puta i zabilježio skor 94-27-46, dok je Lev trenutno na 158 nastupa uz skor 108-28-23. On je neprekidno selektor 4.156 dana i biće najmanje do 15. jula, ukoliko se Njemačka plasira u finale i dođe na korak od odbrane titule osvojene prije tri i po godine u Brazilu.

Inače, prije nego što je stao uz rame Klinsmanu i na Mundijalu u otadžbini osvojio "samo" bronzu, Lev je više vremena provodio kao trener u Austriji i Turskoj nego Njemačkoj: Štutgart, Fenerbahče, Karlsrue, Adanaspor, Tirol, Austrija Beč...

Tagovi

BM

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC