• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi skauti rekli Fan Holesbeku: Da, Boaći!

Autor mondo.rs

"Video sam ga u četvrtak 'na poslu'. Snažan, visok, ali nije li to sve?" - napisala je legenda Fajnorda za jedan belgijski list. Ipak, skauti se ne slažu...

 Svi skauti rekli Fan Holesbeku: Da, Boaći! Izvor: MN PRESS

Samo ukoliko na adresu Ljutice Bogdana 1a u januaru bude stigla ponuda "teška" sedam miliona evra (ili šest, ali uz povoljnu dinamiku isplate i eventualne bonuse) najbolji strelac ekipe, Ričmond Boaći (24) imaće dozvolu da napusti Beograd potvrđeno je Mondu u vrhu kluba.

U Crvenoj zvezdi su svesni da skor od 12 pogodaka u 12 nastupa u Superligi, od kojih su tri bila "sa" klupe za rezervne igrače, kao i osam golova uz tri asistencije na 13 mečeva u kvalifikacijama i Ligi Evrope, ne prolaze neprimećeno u Evropi i da će biti jako teško odbiti one najupornije, ali je menadžment kluba postavio liniju ispod koje neće otići.

Boaći, 186 centimetara visoki napadač iz Gane, koji je prošlog leta spletom srećnih okolnosti (po Crvenu zvezdu) postao slobodan igrač bankrotom italijanske Latine i potom potpisao za crveno-bele do 30. juna 2020. godine, bio je tema engleske štampe nakon što se na Ostrvu pojavila informacija da su Čelsi i Everton slali skaute u Beograd da ga prate na delu.

Kao "spona" poslužio je i njegov boravak u Juventusu u vreme kada je sadašnji menadžer Čelsija, Antonio Konte, bio trener prvog tima, mada Boaći tada nije zabeležio nastup za prvi tim "bjankonera".

Izvor: MN PRESS



Kada je došao u Crvenu zvezdu, Boaći je na specijalizovanom portalu za transfere fudbalera, "Transfermarktu", bio procenjen na 1,4 miliona evra.

Ipak, kako vreme odmiče, njegovo ime najčešće se dovodi u vezu sa transferom u Anderleht, koji se letos odlučio za poljskog centarfora Lukasa Todorčika i za njega platio 4,5 miliona evra Dinamu iz Kijeva, ali ove sezone dobio samo tri pogotka na 18 nastupa. Da ga "neće gol", Todorčik je demonstrirao prošle nedelje u utakmici Lige šampiona sa Bajernom iz Minhena u kojoj se propisno ispromašivao i donekle kumovao porazu prvaka Belgije od 1:2.

U jednom od tekstova objavljenom na portalu "Voetbal Belgie" navodi se da je Boaćiju ove sezone potrebno 108 minuta da pronađe put do mreže, a Poljaku više od sedam sati, kao i da je sportski direktor kluba, Herman fan Holsbek dobio jednoglasno: "Da" od svih skauta koje je konsultovao oko Boaćijevog transfera.

Međutim, legendarni fudbaler Fajnorda, 69-godišnji Johanes Boskamp (kojeg u Holandiji zovu Jan, a u Belgiji Johan) izrazio je sumnju u kvalitete napadača iz Gane, koji se zahvaljući formi i golovima u Crvenoj zvezdi posle četiri godine vratio u reprezentaciju rodne zemlje i ove jeseni zabeležio prve nastupe kao starter, ujedno i prve golove.

Boskamp, koji je trenutno zaposlen kao stručni konsultant "Voetbal Belgie" portala, napisao je:

"Video sam ga u četvrtak 'na poslu' (utakmica sa BATE Borisovim u Ligi Evrope, prim, aut). Snažan, visok, ali nije li to sve? Na kraju, tamo igrate samo dve velike utakmice u sezoni: oba puta protiv Partizana".

List je, u dopuni ovog negativnog stava prema interesovanju Anderlehta za potencijalno drugog najskupljeg fudbalera u istoriji kluba, naveo da se Boaći nije pokazao igrajući za holandsku Rodu kao pozajmljen igrač, a da je imao i skroman učinak u Atalanti i Đenovi.

Boaći je u nedelju, pri rezultatu 1:0 za Čukarički, prvo iskoristio penal, a potom postigao još jedan gol za preokret i trijumf Crvene zvezde, zbog čega ga je kancelarija Superlige proglasila za najboljeg igrača 18. kola.

Ipak, tekst se završava podsećanjem da je kompletan tim skauta Anderlehta dao zeleno svetlo za ovaj transfer i da će se u januaru verovatno Boaći na briselskom aerodromu mimoići sa rumunskim plejmejkerom, Nikolaeom Stančijuom, koji je pre godinu dana plaćen rekordnih deset miliona evra Steaui (ali se nekako obreo u rezervnom timu Anderlehta).

U pomentom tekstu navodi se i da je rumunska Krajova pokušala letos da "ukrade" Boaćija Crvenoj zvezdi, posle vesti o bankrotu Latine, ali da klub nije mogao da ispuni zahteve igrača koji je tražio nedeljnu platu od 20.000 evra.

Do pre tri-četiri godine bilo je nepojmljivo da će Anderleht platiti igrača sedam miliona evra, ali je ta lestvica počela naglo da se pomera i nakon što je Sven Kums u 29. godini doveden iz Votforda za 6,5 miliona, belgijski prvak izbrojao je deset za Stančijua i - opekao se, tako da ne bi trebalo očekivati da će eventualni pregovori sa Crvenom zvezdom oko otkupne cene teći glatko.

Ono što su činjenice je da tim koji s klupe predvodi Hejn Vanhazebruk ima problema sa realizacijom ove sezone i da je dovođenje novog napadača u zimskom prelaznom roku ono o čemu se zaista govori u Briselu.

Računajući i prošlo proleće, tokom kojeg je u Crvenoj zvezdi nastupao kao pozajmljen fudbaler Latine, robusni centarfor postigao je 36 golova na 45 utakmica u crveno-belom dresu i uskoro bi mogao da izjednači skor koji je zbirno imao u Sasuolu (23), Atalanti (7), Elčeu (7), Đenovi (1) i Rodi (0).

Prošle nedelje, komentarišući mogućnost da ode u Čelsi ili se vrati u Seriju A, Boaći je za "Calcio Mercato" izjavio da italije prati tamošnji fudbal i da bi voleo da se vrati, ali teško i da bi odbio dobru ponudu Anderlehta utoliko što je taj klub prethodnih godina "lansirao" nekoliko fudbalera u najjače lige evrope: Juri Tilemans (Monako, 25 miliona evra), Aleksandar Mitrović (Njukasl, 18,5), Romelu Lukaku (Čelsi, 15), Šansel Mbemba (Njukasl, 12), Vensan Kompani (HSV, 10,5), Jan Koler (Dortmund, 10,5), Stiven Defur (Barnli, 8,6), Lukas Bilja (Lacio, 8,4), itd.

Možda bi neke od navedenih cena iz zagrada već bile vezane za Boaćija da je iskoristio zicere koje je imao u oba meča sa Arsenalom, pa i onom u Belorusiji sa BATE Borisovim. Imaće još jednu šansu da "koriguje" stav Crvene zvezde - 7. decembra u presudnoj utakmici prve faze Lige Evrope kada u Beograd bude doputovao Keln, a sa njim verovatno i nekoliko skauta iz raznih krajeva Evrope.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC