• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epilog bizarnog prelaznog roka - ko napušta Vošu?

Autor mondo.rs

Ugovori sa dvojicom letošnjih pojačanja već su raskinuti, još dvojica igrača, koja su i imala minutažu, su na izlaznim vratima, a jedan novajlija je pod klupskom suspenzijom. Kako se letos radilo u Voši i kakva je baza ostavljena Buaču?

 Epilog bizarnog prelaznog roka - ko napušta Vošu? Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Taktika "kvantitetom do kvaliteta" - obija se Vojvodini o glavu.

Potpuno bizaran letnji prelazni rok prethodnog rukovodstva "stare dame", tokom kog je u klub došao 21, a ekipu napustila još 22 fudbalera, zadaje mnogo problema Vladimiru Buaču koji uprkos tome što na treninzima ima više od 40 igrača - teško nalazi kvalitet za visoke ciljeve.

Pred poslednji duel u prvenstvu (poraz od Bačke 1:0) i sam je priznao da Vojvodina u ovom trenutku ne može da se "nosi" i poredi sa Crvenom zvezdom i Partizanom, ali s obzirom na visoke ambicije Voždovca, Spartaka i Čukaričkog, pa i Radničkog iz Niša, koji su im po igračkom kvalitetu u ovom trenutku daleko sličniji, jasno je da Novosađane očekuje i ozbiljna bitka čak i za mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

TABELA POSLE 18. KOLA: Zvezda 49, Partizan 43, Spartak 33, Voždovac 32, Vojvodina 31, Čukarički 31, Radnički 27, Napredak 26...

Ukoliko ne bude iznenađenja na prve dve pozicije gde su već "debelo" odmakli crveno i crno-beli, očekuje se da čak pet timova konkuriše za još dve "evropske karte".

LETNJI PRELAZNI ROK

DOŠLI: Siniša Saničanin, Jevrem Kosnić, Renan da Silva Alves, Bojan Batar, Marko Bogojević, Luka Vujanović, Stefan Cebara, Hrvoje Rizvanović, Vasko Kalezić, Daniel Avramovski, Damir Kojašević, Nemanja Subotić, Ognjen Đelmić, Stefan Mihajlović, Park In-Hjuk, Ada Đeziri, Milan Mirosavljev, Milan Bubalo i Ivica Jovanović. Ugovore su potpisali Fransis Afrije i Džozef Bempah koji su nešto ranije stigli u klub. OTIŠLI: Marko Kordić, Emir Lotinac, Darko Pukšarić, Bogdan Planić, Mario Maslać, Nikola Kovačević, Marko Đurišić, Dejan Meleg, Aleksandar Paločević, Siniša Babić, Milan Spremo, Uroš Stamenić, Nikola Trujić, Filip Knežević, Filip Malbašić, Petar Mićin, Milan Bubalo, Stefan Đorđević, Marko Bačanin, Strahinja Krstevski, Saša Ćurko i Stefan Đorđević.

Vojvodina je u krizi rezultata i ima određene "unutrašnje" probleme, a oni se upravo tiču prelaznog roka koji, možemo slobodno reći, nije doneo poboljšanja u odnosu na sastav iz prošle sezone kada su promenjena četvorica trenera.

Vladimir Buač je dobio poverenje novog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Dušanom Vlaovićem, koje je po "preuzimanju" kluba pre tačno mesec dana obećalo rešavanje problema stranaca i dolazak "istinskih" pojačanja, uz finansijsku pomoć novih sponzora.

"Veliki problem imamo i sa strancima, jer ih trenutno imamo 11, što je neverovatno. To pokazuje nesistematski i neorganizovan rad u prethodnom periodu, pošto samo četvorica mogu da igraju", bile su reči Vladimira Buača pri jednom od prvih obraćanja.

Još tokom leta klub je raskinuo ugovor sa napadačem Milanom Bubalom, koji je došao mesec dana ranije na preporuku tadašnjeg trenera Radoslava Bataka, dok je pre pet dana klub napustio i Ognjen Đelmić (29), bosanskohercegovački vezista pristigao iz Debrecina, koji je za ovu polusezonu odigrao samo 70 minuta u remiju sa Voždovcem (1:1).

Zahtev za raskid ugovora zbog neisplaćenih plata podneo je i njegov zemljak Dženan Bureković (22) koji je bio standardan na početku sezone dok se oporavljao levi bek Antić.

Izvor: MN PRESS





Njemu je problem pravio i "pasoš", odnosno to što se u protokolu za meč mogu koristiti samo četiri stranca, a slična je situacija i sa brazilskim defanzivcem Renanom Alvesom (24) koji će gotovo sigurno napustiti klub zbog toga što je tek četvrta opcija za mesto štopera iza domaćih igrača Siniše Saničanina, Ranka Veselinovića i Mladena Devetaka.

Za sada je nejasno šta će biti sa i sa makedonskim ofanzivcem Danielom Avramovskim (22), koga je klub suspendovao zbog nediscipline, što je, čini se, samo korak ka raskidu sporazuma o pozajmici iz Olimpije.

U sastavu Vojvodine još je nekolicina letošnjih pojačanja koja, čini se, kvalitetom ne ispunjavaju normu novosadskog kluba, pa je verovatno pitanje trenutka kada će se i na koji način "lale" oprostiti od Jevrema Kosnića, Ade Đezirija, Frensisa Afrijea i Hrvoja Rizvanovića koji nisu zabeležili ni minut ove jeseni. Sa skromnom minutažom tu su i crnogorski vezisti Luka Vujanović i Vasko Kalezić, zamenjeni na poluvremenu utakmice u Bačkoj Palanci, odnosno momak sa kanadskim pasošem, Stefan Cebara, koga u protokolu nije bilo od meča sa Radničkim u oktobru.

NOVI SPORTSKI DIREKTOR?

Novo rukovodstvo Vojvodine je u prvom obraćanju medijima navelo i da će se uskoro rešiti pitanje novog sportskog direktora kluba, kao i da će to biti neko iz redova legendi "stare dame", ali se to za sada još nije ozvaničilo. Prema informacijama do kojih je došao MONDO, ovoj poziciji je najbliži bio nekadašnji fudbaler tog tima, i sadašnji asistent Vladimiru Buaču, Goran Šaula.

Uprkos velikom broju pojačanja, Vojvodina se u "kriznim" situacijama, povrede i suspenzije prvotimaca, okrenula igračima iz svoje omladinske škole, koji su se, za sada, daleko bolje pokazali, bez obzira na neiskustvo.

Najbolji primer toga jeste 18-godišnji štoper Raša Veselinović čijim stopama, uprkos grešci protiv Bačke, ide i njegov "parnjak" po godinama i poziciji Mladen Devetak.

Ozbiljnu priliku dobio je i godinu dana stariji ofanzivni vezista Aleksandar Mesarović, momak koji ima šestu najveću minutažu ove jeseni, ali poneku i solidnu partiju do sada nije uspeo da kruniše ni golom, a ni asistencijom, što je, na kraju krajeva, i ključno za igrača takvog tipa.

Kada su u pitanju stranci, prava "enigma" je i korejski fudbaler Park In-Hjuk, stigao iz Hofenhajma, koji svojim kvalitetom nije opravdao poverenje za ona četiri mesta u protokolu.

Izvor: MN PRESS


Poslednji put igrao je protiv Crvene zvezde, dok još duže nema Džozefa Bempaha iz Gane koji je postigao i tri gola za Novosađane tokom letnjih meseci. Momak čija se pozicija "kreće" od zadnjeg veznog do krilnog fudbalera odigrao je samo jedan meč od dolaska Vladimira Buača.

UČINAK VLADIMIRA BUAČA

Nekadašnji fudbaler Vojvodine, samo 32-godišnjak, preuzeo je ekipu nakon poraza od Spartaka (0:5), ostavke Uprave i odlaska Nenada Vanića. Ekipu je u Superligi do sada vodio na 11 utakmica i učinak je: 4 pobede, četiri remija i tri poraza, uz gol razliku 12:8. U tom periodu na terenu je koristio čak 24 fudbalera. U Kupu Srbije ostvario je dve pobede i plasman u četvrtfinale.

Sa ta tri pogotka on deli i drugo mesto na listi strelaca Vojvodine!

Od igrača koji su još u klubu najefikasniji je Nemanja Subotić (4), dok su se po jednom manje, uz Bempaha, upisivali i Stefan Mihajlović i Damir Kojašević. Najbolji strelac Voše je i dalje Filip Malbašić sa šest golova, čak iako je klub napustio sredinom avgusta.

U strelce su se upisali još samo Dušan Jovančić sa dva, odnosno po jednom Jovanović i Avramovski, ako ne računamo jedinu goleadu u Kup meču protiv Dobanovaca (6:1).

Izvor: MN PRESS


To dovoljno govori koliko je (ne)efikasnost u ovom trenutku bolan problem Vladimira Buača čiji igrači nisu tresli mrežu protivnika na prethodna dva duela, i to protiv timova iz donjeg dela tabele, a ne može se reći ni da su stvorili dovoljan broj prilika da bi imali za čim da žale.

Pred Vojvodinom su teška četiri meča pred zatvaranje prvog dela sezone u kojima mora da "zbije" redove kako zna i ume, a onda i prelazni rok u kom ne sme da bude greške.

Trener "lala" je najavio "šok terapiju" nakon poraza u Bačkoj Palanci, termin koji obično koriste oni koji vuku glavne konce u rukovođenju klubom nakon što smene šefa stručnog štaba, ali iz Buačevog ugla ovo bi trebalo da bude dugačak razgovor sa prvotimcima koji za ulogu ima "podizanje" samopouzdanja ekipe.

Možda je potrebno i da ovaj mladi trener pokaže autoritet i napravi korenite za susret sa Borcem u sredu i tako šansu ukaže najmotivisanijim fudbalerima, bez obzira na godine.

U suprotnom, Evropa će zaobići Novi Sad prvi put od 2011. godine...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC