• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bol i ekstaza: Gremio pokorio Buenos Aires!

Autor mondo.rs

Ako biste pitali Brazilce gdje bi najviše voljeli da osvoje Kopa libertadores vjerovatno bi vam od reda svi odgovorili: "U Buenos Airesu".

Ako biste pitali brazilske fudbalere u kom gradu bi najviše voljeli da osvoje Južnu Ameriku, vjerovatno bi 99 odsto njih odgovorilo:

"U Buenos Airesu".

Nije baš Buenos Aires, ali jeste južno predgrađe prijestonice Argentine mjesto na kojem se u noći između srijede i četvrtka brazilski Gremio na surov način poigrao sa argentinskim fudbalom i osvojio treću titulu prvaka Latinske Amerike, tačno deceniju nakon što se veliki Huan Roman Rikelme našalio sa ovim klubom i postigao tri od pet golova Boke Juniors u nezaboravnom dvomeču finala.

Ovog puta radovali su se plavo-crni iz Porto Alegrea, nakon što je bek Lanusa Hoze Gomez napravio horor grešku u prvom poluvremenu i u velikoj mjeri odredio dalji tok revanš utakmice finala Kopa libertadores za 2017. godinu.

Poslije 1:0 na "Areni de Gremio", "Estadio Sijudad de Lanus" plakao je i od tuge i od sreće: Lanus - Gremio 1:2 (0:2), ukupno 1:3.

Semafor:

0:1 - Fernandinjo 27

0:2 - Luan 42

1:2 - Sand penal 72

1:2 - Ramiro crveni 83

Brazilci su u najvažniji meč latinskog fudbala ušli sa skorom 2-2 u prethodna četiri finala i pomenutim porazom od Boke 2007. godine, potom su pronašli zaboravljenog veterana na sopstvenoj klupi za minimalnih, ali važnih 1:0 kod kuće, da bi u revanšu Fernandinjo surovo kaznio početničku Gomezovu grešku, a meta Barselone i Reala - Luan - prije poluvremena postigao "nepristojan" pogodak za nagovještaj velikog slavlja nekoliko hiljada navijača koji su doputovali u Argentinu sa juga Brazila.

Ni tri pogotka ne bi, u tom trenutku, bila dovoljna Lanusu koji je nadoknađivao poraze u prvim mečevima i u četvrtfinalu sa San Lorencom (2:0, 2:0, penalima 4:3) i u polufinalu sa River Platom (1:0, 4:2), ali koji je prethodne noći stigao samo do 1:2 zahvaljujući penalu koji je u 72. minutu iskoristio Hoze "Pepe" Sand.

LANGRE
Izvor: YouTube


Lanus: Andrada - Gomez, Erera (Moreno), Garsija, Velaskez (Denis) - Markone, Martinez, Paskini - Silva (Rohas), Akosta, Sand. Trener: Almiron.

Gremio: Groj - Edilson, Žeromel, Brešan (Rafael), Korez - Markes Sikeira, Artur (Mišel) - Ramiro, Luan, Fernandinjo - Barios (Sisero). Trener: Portalupi.

Prethodnih 10 šampiona:

2016 - Nasional (Kolumbija, 2)

2015 - River Plata (Argentina, 3)

2014 - San Lorenco (Argentina, 1)

2013 - Atletiko Mineiro (Brazil, 1)

2012 - Korintijans (Brazil, 1)

2011 - Santos (Brazil, 3)

2010 - Internasional (Brazil, 2)

2009 - Estudijantes (Argentina, 4)

2008 - LDU Kito (Ekvador, 1)

2007 - Boka Juniors (Argentina, 6)

I njemu, a i bučnoj i upornoj gerili na tribinama bilo je uveliko jasno da će to biti samo utjeha, bez obzira što je ratoborni Ramiro dozvolio sebi luksuz da sezonu završi desetak minuta prije ostalih isključenjem zbog kavge za koju zaista nije bilo povoda, ni potrebe.

Ali, uveliko se tada pjevala šampionska pjesma u uglu stadiona koji je, ograđn bodljikavom žicom, bio obezbjeđen za torcidu iz Porto Alegrea, koja će 29. novembar 2017. pamtiti zauvijek - Gremio je ovom titulom ušao u red najuspješnijih klubova iz Brazila kada je "južnoamerička Liga šampiona" u pitanju, uz Sao Paulo i Santos, mada će do daljeg ovo ostati "argentinsko" takmičenje u kojem su "gaučosi" pokupili ubjedljivo najviše titula (24) i u kojem imaju dva najtrofejnija tima (Independijente 7, Boka Juniors 6).

Nakon što mu je bunker probušen u finišu prve utakmice, Lanus je i dalje imao aktivan rezultat za revanš, ali ekipa koju s klupe srčano vodi Horhe Almiron jednostavno nije imala formu za podvig u prvom pojavljivanju u finalu Kopa libertadores.

Najviše titula:

7/7 - Independijente (Argentina)

6/10 - Boka Juniors (Argentina)

5/10 - Penjarol (Urugvaj)

4/5 - Estudijantes (Argentina)

3/7 - Olimpija (Paragvaj)

3/6 - Nasional (Urugvaj)

3/6 - Sao Paulo (Brazil)

3/5 - River Plata (Argentina)

3/5 - Gremio (Brazil)

3/4 - Santos (Brazil)

Ovaj tim igrao je na staklenim nogama, ali imao i neke prilike do 27. minuta kada je Gomezu popustila koncentracija, a Rikardinjo boltovskim sprintom krenuo ka golu koji je označio početak kraja bordo ekipe. Kraj je bio bolan, ali donekle i očekivan jer je računajući i revanš sa "Kraljevima kupova" (jedan od nadimaka Gremija je i Rei de Copas), Lanus izgubio šest od poslednjih sedam mečeva u prvenstvu i internacionalnim takmičenjima.

Zapravo, jedina pobjeda Almironovog tima od 14. oktobra ostala je ona u revanšu polufinala kada je u predgrađu, uz tone "dinamita" potrošenog na vatromet, pala slavna River Plata i propustila priliku da se nađe u devetom finalu Kopa libertadores u kom bi igrala za četvrtu titulu latinskog prvaka.

Brazilci su stigli do 18. trijumfa u takmičenju koje šampionu donosi nagradu od oko 5,5 miliona dolara, tako da sada zaostaju za Argentincima šest trofeja. Na trećem mjestu, daleko iza, ostaju Urugvajci sa osam, Kolumbijci sa tri, dok su klubovi iz Paragvaja, Čilea i Ekvadora trijumfovali po jednom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC