• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan "zmajevi“ prvi put zaigrali!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Prije tačno 22 godine, 30. novembra 1995. godine, reprezentacija BiH odigrala je svoju prvu utakmicu. Albanija je u Tirani slavila rezultatom 2:0.

Poziv za odigravanje prijateljske utakmice reprezentaciji BiH koja je bila tek u formiranju i koja je još uvijek tražila prijem u članstvo FIFA i UEFA stigao je iz Albanije.

Selektor tadašnjih „zmajeva“ je bio Fuad Muzurović.U knjizi „Od Tirane do Marakane“ on  se prisjeća te davne 1995. godine.

"Znao sam formu domaćih igrača, jer se ovdje igralo prvenstvo. Na razne načine smo pokušavali saznati telefone, adrese, naših potencijalnih reprezentativaca. Za neke smo igrače znali, ali nismo znali gdje igraju, u kojim zemljama, klubovima… Zato sam pozvao veći broj domaćih igrača: Musića iz Slobode, Osmanovića iz Lukavca, Džafića iz Bosne, Hrnjića iz Zenice i Begića iz Čelika. Raspitao sam se preko prijatelja  i poznanika za igrače iz Hrvatske, Austrije i Slovenije. Tako smo došli do Turkovića, Demirovića, Konjića, Dure, golmana Pintola… Musemić je tada već završio igračku karijeru. Ja sam ga našao u Zagrebu. Kaže mi da ne trenira, a da je još u snazi".

Husref Musemić, koji je prije toga odigrao samo jednu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije 1983. godine,  u kratkom razgovoru za MONDO prisjetio se prvog, ujedno i posljednjeg, ali istorijskog nastupa za BiH.

"Dosta vremena je prošlo, ove 22 godine relativno su brzo prošle. Spletom okolnosti ja sam bio toga, ali drago mi je što sma bio te prve utakmice reprezentacije Ja sam prestao već igrati, ali spletom okolnosti nekako smo se skupili i ušli u istoriju. Iako je prošlo dosta vremena sjećam se te utakmice“, kaže Musemić koji je godinu dana ranije okačio kopačke o klin.

Osim njega na spisku Fuada Muzurovića našli su se Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić, Almir Turković, te Said Fazlagić i Amir Osmanović koji su ušli u igru sa klupe.

"Dolazili smo sa svih strana, bukvalno se skupljali. Jednostavno takvo je vrijeme bilo. Na kraju smo se jedva skupili i odigrali tu utakmicu u Tirani. Nama uopšte nije bio bitan rezultat, bilo je bitno da se ta utakmica odigra“, kaže Musemić.

Meč je završen pobjedom Albanije 2:0, pogocima Ćendra i Dobija, a najbolje prilike da postignu prvi gol za BiH u istoriji imali su upravo Musemić i Osmanović.

"Sjećam se malo te situacije, da sam zabio prvi gol za BiH bio bih još srećniji, ali na kraju krajeva nije to ni važno, srećam sam zobg te naše prve utakmice“, rekao je Musemić.

Na pitanje kako vidi bh. reprezentativni fudbal nakon 22 godine i te prve utakmice u Tirani Musemić je rekao:

"Što se tiče reprezentativnog fudbala napravilo se dosta dobrih stvari, naravno uvijek može bolje. Ipak, treba uzeti u obzir činjenicu da smo mi relativno mala zemlja, ali bilo je dobrih stvari. Bili smo na Svjetskom prvenstvu, imali smo dosta dobrih utakmica. Nismo imali sreće u baražu sa protivnicima, možda smo mogli više napraviti... ali kada se sve sabere nakon više od 20 godina napravilo se dosta dobrih stvari. Uvijek treba težiti ka boljem, tako je i u sportu i ubuduće trebamo težiti još boljim rezultatima“, ocijenio je Musemić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC