• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iliev najavio povratak u Humsku, dug je veliki

Autor mondo.rs

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev najavljuje povratak još jednog bivšeg igrača crno-belih. Generalni direktor Miloš Vazura: "Stari dugovi i dalje guše klub. Dug je oko 12, 13 miliona". Moguće je da ostanu i Stojković i Everton.

 Iliev najavio povratak u Humsku, dug je veliki Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Partizan će već ove zime izgledati nešto drugačije nego što je to bio slučaj do pre samo nekoliko dana, odnosno od poslednjeg kola prvog dela sezone.

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev najavljuje dolaske, odlaske, a poslovni direktor Miloš Vazura već gleda mesecima unapred i kaže da će ove zime biti napravljen tim koji će na leto igrati evropska takmičenja. Vazura kaže da je dug 12, 13 miliona evra i da nema zaostalih dugova prethodnih uprava bilo bi još bolje.


Sumirajući intervju Ivice Ilieva za TV Partizan jasno je da neće biti, kako kaže, prevelikih tumbanja, ali je najavio još jedan povratak igrača koji je nekada nosio crno-bele boje. Nije hteo da otkrije ime, ali bi to mogao da bude štoper Nikola Milenković (koji je ove godine prodat Fiorentini za 5,1 milion evra), možda Miloš Jojić iz Kelna...

Najavio je Iliev i da će klub mnogo više pažnje posvetiti Omladinskoj školi kako se ne bi dogodilo da pojedine generacije budu "izgubljene".

"U Evropi se priča o nama, postajemo ponovo zanimljivi, živimo na evropskoj fudbalskoj mapi. Sada imamo bazu i nema stajanja, malo smo pomerili standarde. Želimo da se orijentišemo više ka Omladinskoj školi. Imali smo prazan hod u nekim generacijama, '95, '96 i '97 smo izgubili... Zato smo do sada morali više da se fokusiramo na strance i domaće igrače iz naše lige. Verujem da to više neće biti slučaj. Napravili smo dobru bazu, rezultate, zdravu situaciju i to vide i igrači koji su otišli u inostranstvo mnogo mladi a sada uviđaju da im je ovde odskočna daska i da samo iz Partizana mogu da naprave velike stvari. Primeri za to su Marko Janković i Danilo Pantić. Verujem da ćemo ove zime imati još jedan takav primer. Neću o imenima, ali imamo želju vratimo igrača koji je veliki po potencijalu, kvalieta da bude A reprezentativac, neko ko bi mnogo značio", rekao je Iliev.

Dodao je da bi voleo da jednog dana u ekipi ne bude više od jednog, dva stranca. Odnosno, da Partizan ponovo "živi" od svoje škole i svojih talenata.

Rekao je da je prioritet dovođenje desnog beka, kako bi Miroslav Vulićević dobio alternativu, jer je, praktično, sam nosio tu stranu, kao i da neće biti dovedeno više od tri, četiri nova igrača. U zavisnosti od toga ko ode.

OSTANAK VLADIMIRA STOJKOVIĆA I EVERTONA?

"Pričamo sa obojicom, imaju ugovore do juna, pričamo o produžetku ugovora. Navijači Partizana ne treba da se sekiraju, obojica imaju želju da ostanu, mislim da će se to završiti povoljno po Partizan i po te igrače. Igramo Evropu, u dobroj smo poziciji da pregovaramo. Naravno, svaki igrač je zamenljiv, to smo pokazali u prošlom prelaznom roku. Prodali smo tri najbitnija igrača i nastavili smo da igramo dobro. I jedna i druga stvar su u igri (i ostanak i odlazak, prim. aut.). Ali, mislim da smo na dobrom putu da to da se zavšri u dobrom pravcu i po Partizan i po te igrače".

Takođe, Iliev veruje da će 90% stvari biti završeno do 10. januara, odnosno početka zimskih priprema, a moguće i sve što je sportski sektor zamislio.

A to znači...

"Neće biti velikih tumbanja, gledamo da sigurno dovedemo desnog beka. Možda ako postoji mogućnost za neke odlaske, prodaje, kad se to završi, onda ćemo na tim pozicijama dovoditi igrače. Postoji grupa igrača sa kojom ćemo raskinuti saradnju i taj budžet prebaciti na neke nove. To sve zavisi od toga da li će, na primer, biti prodat Tavamba. Neće biti više od 5,6 novih igrača, a imaćemo i isto toliko igrača iz naše Omladinske škole", kaže Iliev.

Sumirajući priču o dolascima to bi trebalo da izgleda ovako: dva do tri nova igrača, koji bi imali "status" nosioca igre, još dva, tri igrača za "zadatke", odnosno za rotaciju i još tri, četiri omladinca iz sopstvenog pogona.

Najvažnije je, naglašava Iliev, da sada svi prođu pripreme, a ne kao letos kada pola tima nije bilo na pripremama, nego su se uigravali u hodu. Zato Iliev veruje da će ovaj tim biti još jači i bolji na proleće.

Potvrdio je da napadač Teoflius Solomon neće ostati u ekipi, jer se nije uklopio, ili kako Iliev to slikovito kaže: "On je sunđer koji ne može da upije mnogo vode".

"Solomon ima sjajne fizičke karakteristike, ali ta njegova superiornost ne može da se implementira u ovaj sistem. On i jeste doveden na probu, da vidimo da li možemo nešto više iz njega da izvučemo, ali on više neće biti deo ekipe", rekao je Iliev.

DUG 12, 13 MILIONA EVRA

Poslovni direktor Miloš Vazura kaže da finansijska situacija u klubu nije bila bolja u poslednjih nekoliko godina, ali da stari dugovi, "repovi" iz prošlosti i dalje guše.

"Ovu godinu smo završili prelepo, 'duplom krunom', Ligom Evrope, prezimljavanjem u Evropi... kao neka bajka. U ovoj godini smo stigli da sve zarade koje su zaostale isplatimo, igrači su dobili sad pred odmor redovnu platu... Ta situacija, možda, nikad nije bolja. Ova generacije, sem Saše Ilića, sigurno ne pamti vremena kad su bile redovnije plate", kaže Vazura.

Ono što je problem Partizana jesu zaostala dugovanja iz prethodnih vremena.

"Od tih starih dugova ne možemo da dišemo. Od tih zaostalih plata, nekih nenormalnih obaveza za struju, vodu, dugova prema menadžerima, igračima, klubovima... Ostalo je još da isplatimo menadžera Stefana Savića 600.000 evra, još nešto za Adema Ljajića, pa za Andriju Živkovića i Apolon. Mi koliko god para da napravimo, nama dođu na naplatu neke stare obaveze. Kako napravimo dobar prelazni rok, uzmemo neki veći novac, tako odmah stigne na naplatu neka tužba", kaže Vazura.

Međutim, i pored toga, Partizan, ističe, može da živi normalno.

"Imamo dugove, kao i mnogi klubovi u Evropi, imaju ih i Real i Barselona, ali možemo da funkcionišemo. Dug je tu negde oko 12, 13 miliona evra. Nadam se da ćemo u februaru uspeti da očistimo sve te zaostale dugove, a govorim o obavezama koje su nastale pre nego što sam ja došao u klub, a ovde sam već treću godinu. Dakle, nadam se da ćemo od februara da krenemo da funcionišemo normalno", kaže Vazura.

On ističe da se ova uprava ponašala odgovorno prema klubu, navodeći primer da su menadžeri igrača bili isplaćivani odmah, čim bi "legao" novac od prodatog igrača, a ne kao što se ranije radilo kada su menadžeri čekali na novac, pa su tužili klub, a onda je rasla i kamata...

Postoji, ističe, i džentlmenski sporazum sa igračima koji naprave dobar transfer, da oproste dug koji klub ima prema njima.

Partizan zarađuje od prodaje igrača, od uspeha u Evropi, ali tu su i rashodi. Ne samo za plate igrača i zaposlenih, održavanje terena, već je imao i dodatnih ulaganja (postavljanje bezbednosnih kamera, nove kapije na ulazima na tribine)...

"Samo ulaganje u infrastrukturu u ovoj godini bilo je oko 1,3 miliona evra. Dva terena na Teleoptiku, kamere, kapije, još jedan teren ovde... Kapije koštaju 450.000 evra, plus radovi koji iziskuju postavljanje tih kapija. Da ne pričam o kaznama koje smo platili UEFA, to se odmah skida sa računa...", kaže Vazura.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miga

Tri godine kazes a stari dugovi pristizu dalije podneta prijava protiv nekog zbo loseg poslovanja neko bi moro da kaze Zasto je to tako jer to nije mala suma za savica je uzeto 10 ili 12 miliona evra a Tek sad stiglo na naplatu Za njegovog halika i to tako prolazi nikom nista onda se vidi Zasto postoje dve stuje jer kad se ususkas u upravu obezbedis se i ti i familija Za dugi niz godina SRAMNO

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC