• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekad zvijezda Arsenala, a danas beskućnik

Autor mondo.ba

Sjećate se Emanuela Ebuea, borbenog desnog beka Arsenala za koji je od 2004. do 2011. godine odigrao 235 utakmica?

Sjećaju ga se sigurno svi navijači Arsenala i svi oni koji su manje ili više pratili englesku Premijer ligu. Ebue je bio standardni član početne postave „tobdžija“, a nakon uspješne epizode u Londonu, zadnjih šest godina igrao je u Galatasaraju.

Ebue je imao sve o čemu sanjaju svi mladi afrički, ali i drugi fudbaleri. Uspješnu karijeru, puno novca, mjesto u timu jednog od najvećih svjetskih klubova... Danas nekadašnji reprezentativac Obale Slonovače nema ništa osim goleme kuće iz koje mora iseliti, kartice za londonski metro koji mu je jedino prevozno sredstvo i teškog psihološkog stanja u koje je upao, prenio je „N1“ tekst sa portala „Index.hr“.

Sve je počelo kad se razveo od supruge Aurelije, kojoj je sud dodijelio praktično sav njegov novac. Zabranila mu je da se viđa i čuje s njihovo troje djece, a ovih dana ga čeka deložacija iz kuće u Londonu. Teško ga je pogodila smrt djeda koji ga je odgojio, a nedavno mu je u saobraćajnoj nesreći poginuo i brat s kojim je bio jako povezan.

"Sve stvari spakovao sam u vrećice i samo čekam da me istjeraju. Nemam novca za advokata da si barem spasim krov nad glavom. Nekad pogasim sva svjetla u kući jer ne želim da znaju da sam ovdje. Teško sam radio u životu i sad se jako bojim", kaže Ebue koji se pokušava na sve načine zakamuflirati da ga neko ne prepozna na ulici.

Zadnjih godina je u Galatasaraju zarađivao je dva miliona evra po sezoni. U Arsenalu je takođe imao jako dobar ugovor.

"Bio sam strašno naivan kad su finansije u pitanju. Slušao sam savjete nekih ljudi koji su se pravili da su mi prijatelji i investirao u gluposti. Za finansije se brinula supruga kojoj sam sve prepustio jer nisam ništa znao o tome. Od osam miliona evra, koliko sam zaradio u Turskoj, njoj sam poslao sedam. Sve mi je uzela", kaže Ebue kojeg je FIFA prošle godine suspendovala na 12 mjeseci nakon tužbe bivšeg agenta.

Ebuea je doslovno od gladi spasio Lomana Lua Lua, bivši napadač Portsmuta i Njukasla, a često spava na podu kod prijateljice.

"Ona ima djecu pa ih ne želim uznemiravati pa spavam na jednom madracu. Siguran sam da mi je nanesena velika nepravda i volio bih to ispraviti, samo nemam mogućnosti. Teško mi pada kad na televiziji vidim Tijerija Anrija i neke svoje bivše saigrače. Pitam se jesam li ja mogao biti na njihovom mjestu. Ne znam kako bih reagovao da ih ponovno sretnem, mislim da bi mi bilo neugodno", kaže 34-godišnji Ebue koji je svoju potresnu priču iznio kako bi pomogao mladim afričkim i svim drugim igračima koji vrlo rano upadnu u golemi novac.

Ebueu je supruga uzela sve automobile i sve što je imao, uključujući i veš mašinu, pa mora da ga pere na ruke.

"Dlanovi su mi tvrdi kao da radim na farmi. Na sreću, baka me kao dijete naučila kuvati i prati pa nemam s tim problema. To me trenutno najmanje muči. Nadam se da će meni i ljudima kao što sam ja pomoći bivši klubovi ili udruženje fudbalera Premieršipa. Da mi daju bilo kakav posao, odmah bih ga prihvatio", zaključio je Ebue.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC