• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miljan Miljanić dobija ulicu u Beogradu?

Autor mondo.rs

Sportski novinar i kolumnista MONDA Nebojša Petrović saznaje da bi nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije i trener Crvene zvezde Miljan Miljanić trebalo da dobije ulicu u Beogradu.

 Miljan Miljanić dobija ulicu u Beogradu? Izvor: MN Press/arhiva
Izvor: MN Press/arhiva

Miljan Miljanić je bio "alfa i omega" jugoslovenskog fudbala 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. O njemu postoje različita viđenja o uticaju u jugoslovenskom fudbalu. Dok ga jedni kuju u zvezde, drugi, pak, smatraju da je on doprineo sunovratu.

Prema saznanjima sportskog novinara Nebojše Petrovića, Južni bulevar u Beogradu bi uskoro trebalo da dobije ime po Miljaniću.

Takođe, objavio je da će se novi nacionalni stadion zvati "Srbija".

"Imamo ideju i da tribine tog stadiona dobiju ime po bivšim asovima", potvrdio je gradski menadžer Goran Vesić.

Miljan Miljanić, kome je nadimak bio "Čiča", preminuo je u Beogradu 13. januara 2012. godine. Bio je fudbaler i trener Crvene zvezde, ali i Reala iz Madrida i Valensije. Za života je odlikovan ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda, kao i ordenom FIFA za zasluge u razvoj fudbala.

Sa Zvezdom (1966-1974) je osvojio deset trofeja (četiri titule, tri kupa) dok je sa "kraljevskim klubom" (1974- 977) osvojio "duplu krunu" u sezoni 1974/75. Urpkos dobrim rezultatima koje je imao u prethodnim klubovima, sa Valensijom (1979-1982) je u sezoni 1982/83. završio tek na 17. mestu španskog prvenstva.

Bio je prvi trener sa ovog prostora koji je trenirao Real Madrid. 

Kao selektor jugoslovenske reprezentacije učestvovao je na dva svetska prvenstva, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.  Na klupi "plavi" bio je u dva navrata od 1973. do 1974. i od 1979. do 1982. godine.   

Na Mundijalu 1974. zauzeo je osmo mesto, dok je u Španiji Jugoslavija ispala odmah nakon utakmica po grupama.

Miljanić je bio i predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije. Na čelno mestu FSJ došao je 1992. godine i ostao sve do odlaska u penziju 2001.

Jozef Blater, nekadašnji predsednik FIFA, predložio je marta 2002. godine počasnog predsednika FSJ Miljana Miljanića za odlikovanje "Orden zasluga" svetske kuće fudbala. Miljan Miljanić je nagradu primio na kongresu FIFA, 29. maja iste godine u Seulu. Miljanovo ime se tako našlo uz najveća imena svetskog fudbala, poput ser Stenlija Rausa, dr Žoaoa Avenlanža, ser Bobija Čarltona, Dina Zofa, Pelea, Lava Jašina...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC