• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA obavestila Zvezdu: Ključ na tribine, uslovno

Autor mondo.rs

Na adresu Ljutice Bogdana 1a stigao dopis iz Niona koji se odnosi na incidente tokom meča Crvena zvezda - Keln.

 UEFA obavestila Zvezdu: Ključ na tribine, uslovno Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na adresu Ljutice Bogdana 1a ovog petka u prepodnevnim satima stigao je dopis iz Niona u kom se Fudbalski klub Crvena zvezda obaveštava o kazni zbog propusta u organizaciji utakmice sa Kelnom.

Saznanje Monda da su crveno-beli kažnjeni potvrđeno je oko 16 časova saopštenjem na sajtu UEFA u kojem se navodi da je Zvezda kažnjena uslovnim zatvaranjem severne i južne tiribine za jednu utakmicu u takmičenju koje organizuje Evropska fudbalska unija, a moraće i da plati 56.000 evra. Uslovna kazna trajaće dve godine.

Crvena zvezda zatražila je pojašnjenje odluke koja je doneta nakon što je 15. februara otvoren postpupak protiv srpskog kluba zbog incidenata zabeleženih na decembarskoj utakmici sa Kelnom na zatvaranju grupne faze, kao i februarskoj utakmici sa CSKA u okviru šesnaestine finala Lige Evrope.

U šturom pismu poslatom iz Niona jasno stoji samo da se kazna odnosi na meč sa Kelnom i koja je konkretno sankcija u pitanju, ali ne i na koju se tribinu ona odnosni, kao i šta je tačno prekršaj za koji je srpski klub kažnjen.

Pretpostavka je, preneo je izvor našeg portala, da je Zvezda kažnjena zbog bakljade koju su priredili navijači nemačkog kluba smešteni u "kavez" između južne i zapadne tribine.

Odgovor na ovo pitanje posebno je važan pravnom timu crveno-belih kako bi se odredio prekršaj koji će u naredne dve godine, eventualno, aktivirati uslovnu kaznu i automatsko zatvaranje dela stadiona.

UEFA je paralelno sa postpukom protiv Crvene zvezde pokrenula i onaj protiv Kelna po tri osnova: paljenje baklji, ubacivanje baklji u teren, materijalna šteta na stadionu. U međuvremenu, Nemci su zbog incidenata u Londonu tokom meča sa Arsenalom uspeli žalbom da ublaže kaznu koja sada glasi: uslovna zabrana prodaje ulaznica navijačima za narednu utakmicu u gostima tokom dve godine i 27.000 evra, uz obavezu kontaktiranja čelnika Arsenala u periodu od 30 dana radi naknade štete. Ako prekršaji iz Beograda budu značili i aktiviranje ove uslovne kazne za Keln, pravni tim Crvene zvezde mogao bi da izvuče dragocene pouke za proces koji je i dalje u toku.

Delegat UEFA je tokom utakmice sa Kelnom uoči tri prekršaja kasnije pripisana organizatoru utakmice:

- paljenje baklji;
- ubacivanje predmeta na teren;
- stajanje na stepeništu i blokiranje izlaza;

Podsećamo, Crvena zvezda je zbog spornog transparenta istaknutog na stadionu BATE Borisova u Belorusiji, na utakmici 5. runde grupne faze, probitno bila kažnjena utakmicom bez prisustva publike na Stadionu "Rajko Mitić" kao i novčano, 50.000 evra, ali je kasnije žalbenim postupkom ova sankcija ublažena na uslovnu kaznu u trajanju od dve godine i 30.000 evra.

S obzirom na to da je utakmica sa Kelnom odigrana pre nego što je započet period uslovne kazne za transparent podrške Ratku Mladiću, kao i da se prekršaji iz dva postupka ne poklapaju ni u jednoj tački, nije postojao osnov za aktiviranje kazne ublažene žalbom. Ipak, Zvezdine pravnike zanimaće i kakav će biti odnos dve uslovne kazne u narednom periodu - da li se one sublimiraju ili vode potpuno odvojeno za izrečeni period.

Ono što bi mogao da bude problem je isčekivanje sankcija za meč Crvena zvezda - CSKA, tokom kog su i ruski navijači palili baklje.


Ukoliko je Crvenoj zvezdi kao organizatoru utakmice danas izrečena uslovna kazna zbog incidenata koje su napravile pristalice nemačkog kluba u decembru, biće zanimljivo videti kakav će uticaj bakljada Rusa u februaru imati na ceo ovaj slučaj.

Uglavnom, učešće u Ligi Evrope ove sezone završeno je za fudbalere i stručni štab Crvene zvezde, ali ne i za pravnu službu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC