• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Turske služi hranu i kafe u Kaliforniji!

Autor mondo.ba

Pročitajte prvi intervju Hakana Šukura nakon protjerivanja iz Turske!

Legendarni turski fudbalski napadač Hakan Šukur, kojem je zbog politike zabranjen povratak u Tursku, suvlasnik je restorana u gradiću Palo Alto u Kaliforniji.

Ugledni list "Njujork Tajms" u petak je objavio priču o Hakanu Šukuru, nekadašnjem fudbaleru Galatasaraja, Torina, Intera, Parme i Blekburna, koji je zbog politike aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana morao trajno da napusti Istanbul.

"Većina kupaca ne prepoznaje zgodnog, dobro obučenog muškarca koji je u restoranu 'Tuts' kupio upotrebljene šolje i prljavo posuđe. Zašto bi? A što bi on tu radio? Ljudi koji su ulazili u radnju gledali su u veliki zid, gdje je napisan meni. Gosti su potom naručivali kafe i čajeve ili tradicionalni turski doručak. Za ručak, možda kobasice ili turske mesne okruglice", piše slavni američki list i navodi da su mesne okruglice, po Šukurovom priznanju, zaslužne što je i stigao u Sjedinjene Američke Države.

Četrdesetšestogodišnji Šukur, jedan je od najpoznatijih turskih sportista, definitivno najslavniji fudbaler, poznat u cijeloj Evropi jer je igrao u nekoliko top liga "Starog kontinenta", a slavu je "ugradio" i u vlastitu političku karijeru i bio izabran u saziv turskog parlamenta.

Pa kako je onda Hakan Šukur završio u Kaliforniji, pitajući se hoće li ikad više otići kući, hoće li njegova djeca više ikad vidjeti njegove roditelje, baku i djeda, i da li će se Turska vratiti demokratiji, zanimalo je novinara "Njujork Tajmsa".

"To je moja zemlja. Volim svoje ljude, iako je zbog kontrolisanih medija slika o meni izobličena. Možda ćemo posjetiti Tursku u budućnosti", rekao je Šukur, čiji je engleski jezik izuzetno dobar, osim kada razgovor postane veoma ozbiljan.

U tom slučaju, rečenicu počne na engleskom, a završi na turskom jeziku u prvom intervjuu koji je dao nekom mediju otkako je napustio Tursku 2015, godinu dana prije smrtonosnog puča u kojem je neuspješno pokušano svrgavanje autoritarnog režima Redžepa Tajipa Erdogana, bivšeg prijatelja i saveznika.

Procjenjuje se da je tada umrlo 250 ljudi, a više od 60.000 zatvoreno! Od novinara, akademika, političkih protivnika ili bilo koga ko je bio hrabar ili glup da ima suprotan stav. Erdogan je preuzeo snažnu kontrolu nad vojskom, sudovima, medijima i, posljednje, nad internetom.

Šukur, njegova supruga i njihovo troje djece već su bili izvan Turske, a njegove političke veze, slava, popularnost i bogatstvo su ga učinile metom Erdoganovog rasprostranjenog nepovjerenja i optužbi.

Izdat je nalog za njegovo hapšenje, a Hakanov otac je u zatvoru proveo skoro godinu dana. Šukurove kuće, kompanije i bankovni računi su blokirani i konfiskovani od strane Erdoganove vlade.

U Turskoj je objavljeno da se Šukur skriva u Americi, iako su turski mediji već prošle jeseni objavili da se nekadašnji fudbaler nalazi u Palo Altu u Kaliforniji uz objavljene fotografije i video zapise.

Hakanovi prijatelji iz Turske su mu u tajnosti savjetovali da kaže da podržava Erdogana i njegovu vlast i da će u tom slučaju sve dobiti nazad i da će se moći vratiti u otadžbinu.

"Ja bih živio vrlo dobar život i postao ministar da sam pristao na takvu igru i da sam uradio ono što su tražili. Ali, evo sad prodajem kafu", dodao je Šukur uz osmijeh, pokušavajući da bude optimista.

Više od mesnih okruglica, tražeći metaforu spomenuo je Norvešku, gdje nakon duge i teške zime uvijek uslijede sjajna ljeta. "Neće uvijek biti mrak. Vjerujem da će se jednog dana svjetlo vratiti. Tama ne traje vječno".

A za nekoliko minuta, najpoznatiji turski bjegunac ustao je sa stolice, nasmiješio se i počeo da čisti ostatke jela sa obližnjih stolova. U Turskoj, u njegovo vrijeme, ne bi mogao da živi od obožavalaca, a u SAD niko nije obratio pažnju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC