• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska i Belgija - 74. put!

Autor mondo.rs

Tradicija duela Francuske i Belgije duga je 114 godina. Belgijanci imaju više trijumfa, ali nikada nisu pobedili Francuze na velikim takmičenjima.

Malo je poznato da su Francuska i Belgija odigrali čak 73 međusobna duela i da će u Rusiji, u polufinalu Svetskog prvenstva 74. put odmeriti snege.

Istorija međusobnih utakmica komšija počela je pre 114 godina. Belgija je 1. maja 1904 ugostila "trikolore" i taj prvi istorijki okršaj je završen bez pobednika - 3:3.

Od tog tada, pa sve do susreta na Svetskom prvenstvu 1938, dve selekcije su odigrale čak 31 prijateljski meč. Igrali su svake godine barem po jednom, a pauzu su pravili za vreme Prvog svetskog rata (od 1915. do 1918). Kasnije su preskakali po koju godinu, ali su umeli da odigraju i dve utakmice u jednoj, kao 1926, dok su se 1930. čak tri puta sastali.

Prvi značajan takmičarski duel dogodio se 5. juna 1938. "Trikolori" su kao domaćini Mundijala ugostili "crvene đavole" i pobedili ih 3:1 u prvoj eliminacijom rundi. Te godine se Svetsko prvenstvo igralo od osmine finala, bez prethodnog takmičenja po grupama.

POLUFINALE SVETSKOG PRVENSTVA: FRANCUSKA - BELGIJA, 10. JUL (Sankt Peterburg, 20 časova)

Ispao i Brazil! Kurtoa odveo Belgiju na Francusku

Francuska u polufinalu, deluje nezaustavljivo!


U međuvremenu dve države su nastavile da tradicionalno odigravaju prijateljske, sve dok ih žreb nije smestio u istu kvalifikacionu grupu za Svetsko prvenstvo 1958. u Švajcarskoj.

Francuska je kao domaćin pobedila 6:3 (11. novembra 1956), dok je u Briselu bilo 0:0 (27. oktbora 1957).

Tačno deset godina kasnije Francuska i Belgija igrali su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. I opet 11. novembra 1966. Ovaj put su "đavoli" kao domaćini upisali trijum 2:1, a godinu dana kasnije (28. oktobra 1967) meč je odigran bez pobednika 1:1.

Reprezentacije Francuske i Belgije redovno su se susretale kroz kvalifikacije. Za Evropsko prvenstvo 1976, pa Svetsko 1982...

I konačno, 28. juna 1986. dva tima su ponovo igrala na najvećoj sceni, na Mundijalu u Meksiku. U borbi za treće mesto. Poraženi od Argentine (Belgija 2:0) i Nemačke (Francuska 2:0), utehu su pronašli u "malom" finalu.


Enco Šifo, najbolji mladi igrač šampionata, nije imao rešenje za maestralne Francuze, koji su u to vreme muku mučili sa kompleksom zvanim Nemačka. Iako je dobar deo tima selektor Mišel Anri ostavio na klupi, Francuska je pobedila, ali tek nakon produžetaka. "Galski petlovi" trijumfovali su 4:2 - strelci za bili su Žan Mark Fereri, Žan Pjer Papen, Bernar Ženžini i Manuel Amoros, dok su golove za Belgiju dali Jan Kulemans i Niko Klaesen.

Fra
Izvor: YouTube


Zanimljivo, od tog meča prošle su 32 godine, a do danas su Francuska i Belgija odigrale samo sedam prijateljskih duela i jedan na Kupu Kralja Hasana II.

Poslednji meč Belgija je dobila 2015. kao gost 4:3, dok je Francuska poslednju pobedu ostvarila davne 2004.

Od 73 odigrane utakmice - Belgija je dobila 30, Francuksa 24, a 19 je završeno bez pobednika. Najubedljiviji trijumf ostvarila je Belgija 1905. - 7:0, a sledeće godine bilo je 5:0. "Crveni đavoli" se u toj ranoj fazi međusobnih susreta sa Francuzima mogu pohvaliti još jednom sedmicom - 7:1. Pobeđivali su i 6:1, a gubili 6:3, 5:3, 5:0, što je najubedljiviji njihov poraza od "trikolora".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC