• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija Lajani na tapetu: Da li je prekršio pravila

Autor mondo.rs

Mohamed Lajani sišao je sa stolice u toku meča i zadržao se u dužem razgovoru sa Nikom Kirjosom, nakon čega je on preokrenuo meč na US Openu i pobedio. Da li je arbitar prekoračio ovlašćenja? Mišljenja su podeljena

Poznati teniski sudija Mohamed Lajani u centru je pažnje javnosti, posle poteza koji je napravio na meču drugog kola US Opena između Nika Kirjosa i Pjera Uga Erbera.

Lajani je u drugom setu, kada je Kirjos gubio rezultatom 4:6, 0:3, sišao sa stolice i zadržao se u dužem razgovoru sa Australijancem. Jedan od najboljih teniskih arbitara nije mogao da prihvati ravnodušnost Kirjosa (kome nije bilo prvi put da šeta po terenu i čeka da se meč samo završi), pa mu je održao kraći "motivacioni" govor.

"Želim da ti pomognem", čulo se kako Lajani ponavlja nekoliko puta Kirjosu.

"Gledao sam tvoje mečeve, ti si odličan, ali Nik ovo nisi ti", rekao mu je sudija.

Iako nije delovao preterano zainteresovano za ono što mu priča sudija, Kirjos se trgao posle razgovora, dobio tri seta u nizu (7:6, 6:3, 6:0) i izborio plasman u treće kolo, gde će se sastati sa Rodžerom Federerom.

Smeli potez Lajanija da siđe sa stolice i "pogura" jednog od igrača koji se bore na terenu, izazvao je mnogo pažnje i pokrenuo temu kolika su uopšte ovlašćenja teniskog sudije i da li ih je on prekoračio?

Organizatori US Opena smatraju da nije.

"Sudija Lajani je sišao sa stolice kako bi proverio Kirjosovo stanje. Prišao mu je zbog velike buke na terenu kako bi bio siguran da će moći da ga čuje. Lajani je bio zabrinut da je Kirjosu potrebna medicinska pomoć i rekao mu da ako se oseća loše može da je dobije. Obavestio je igrača i da ako pokaže manjak interesovanja za nastavak meča da će preduzeti potrebne korake", stoji u saopštenju organizatora US Opena.

Kirjos je rekao da nije baš pomno slušao Lajanija, ali da je suština bila da ga opomene da se trgne, što su i ranije činili arbitri.

"Mislim da to uopšte nije uticalo na nastavak meča. I u prošlosti sudije su me upozoravale. Već sam imao takve trenutke u karijeri. Poznato je da je u Šangaju sudija učinio isto i rekao mi je da to nije lepo i dobro za integritet sporta. To se dešava i u drugim sportovima - u fudbalu sudija upozoravaju ako stvari krenu pogrešnim tokom da će uslediti kazna. To je ista stvar. Nisam ga baš mnogo slušao šta mi je pričao, ali nisam siguran da me je hrabrio. Taj razgovor nije mi uopšte pomogao", rekao je Kirjos posle meča.

To mišljenje ne dele svi, iako je Lajani i u prošlosti radio slične stvari.

Pre svih protivnik Nika Kirjosa na terenu, Francuz Erber.

"Nik nije kriv, jer on ništa nije tražio, ali njegovo ponašanje i motivacija na terenu posle razgovora sa sudijom su se promenili i onda je napravio preokret", rekao je Erber.

"Ali sa druge strane, pošto sam video snimak, ljut sam na sudiju. Ne bi trebalo da silazi sa stolice kako bi urazumio igrača... Da li je uticao na igru? Nikada nećemo saznati...", rekao je Francuz.

On je takođe uvređen zbog saopštenja organizatora US Opena.

"Veoma sam uznemiren zbog izjave organizatora koji nas očigledno smatraju za budale. Pa svi smo mi veoma dobro na snimku mogli da čujemo šta je sudija rekao Niku... Još uvek čekam objašnjenje", poručio je Erber.

I Rodžer Federer, naredni rival Kirjosa, smatra da je Lajani prekoračio ovlašćenja.

"Uloga sudije nije da se spušta sa stolice do igrača, ali kako sam ja video on se ponašao kako je želeo. Kao sudija u stolici donosite odluku koja vam se sviđa ili ne sviđa. Ali moje je mišljenje da ne sme sići i razgovarati tako sa igračem. Ne znam šta mu je rekao i ne zanima me, ali očigledno ga nije samo pitao da li se oseća dobro i da li mu treba pomoć, jer se zadržao suviše dugo. To je bio razgovor, a razgovori mogu da promene način razmišljanja. To može biti fizio, lekar, ili sudija... Zato se nadam da se to neće ponoviti i mislim da to svi znaju", oštro je poručio Federer.

I Novaka Đokovića pitali su za mišljenje.

"Shvatam zašto su ljudi, možda i Erber, uznemireni zbog ovoga što se desilo. Jasno je da sudija mora biti neutralan. Ali svi koji znaju Mohameda znaju dobro da je on malo drugačiji od ostalih. Uvek je pozitivan, smeje se, pokušava da tu energiju prenese na teren. Voli da od toga napravi šou", rekao je srpski teniser.

Iako nije video snimak, već samo čuo o onome što je Lajani uradio, Đoković je naveo da on uvek radi u korist tenisa.

"Znajući Mohameda, ne verujem da je to uradio iz bilo kog drugog razloga osim da zaista pomogne Niku da shvati da ako nastavi tako, možda će dobiti kaznu ili upozorenje. Nisam video šta je tačno bilo, od onoga što sam čuo, znajući Mohameda, mislim da je to uradio na prijateljski način. Verovatno nije želeo da to zvuči kao pretnja. Sa druge strane, shvatam i zašto ljudi smatraju da nije trebalo to da uradi", rekao je Đoković.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC