• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Predvodim 'buntovnike' u rušenju Mile Kovačevića"

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Nakon što je suspendovan na godinu dana od strane FSRS Draško Ilić najavljuje smjenu aktuelnog rukovodstva koje optužuje za uništenje fudbala u RS, mešetaranje, "anti Banjaluka" politiku, podaničku politiku u Sarajevu, jednoumlje...

 Draško Ilić o suspenziji i smjeni Mile Kovačevića Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Republike Srpske na sjednici 29. avgusta kaznila je Draška Ilića, predsjednika PFSBL zabranom obavljanja ove funkcije u trajanju godinu dana zbog kršenja Statuta FSRS.

Kako je navedeno, ovakva odluka donesena je poslije disciplinske prijave PFS Gradiška, a na osnovu člana 61. Statuta FSRS i u vezi sa članovima 70. i 102. Disciplinskog pravilnika FSRS.

Predsjednik Područnog fudbalskog saveza Banjaluka Draško Ilić je u razgovoru za MONDO najavio da će se na ovu odluku žaliti ne da bi tražio da se suspenzija ukine već da dokaže da FSRS i sva njegova tijela i organi ne rade svoj posao kako treba. Takođe je najavio i pokretanje borbe za smjenu sadašnjeg rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske na čelu sa Milom Kovačevićem.

"Oni propise citiraju samo kada to njima odgovara. Ovdje se radi o tome da sam ja već 10 godina 'opozicionar' i da ukazujem na njihov loš rad i odnos prema fudbalu pa su jedva čekali neki razlog da me sklone misleći da tako mogu biti potpuno mirni i osvojiti Banjaluku", rekao je Draško Ilić na početku razgovora za MONDO i nastavio.

"Pokušavali su stotinama puta da sruše PFS Banjaluka raznim pučevima, ali nisu uspjeli. Izabran sam jednoglasno još 2006. godine i od tad sam im trn u oku jer me ne mogu kupiti da podržim akutelno rukovodstvo i njihovu politiku uništenja fudbala u Repblici Srpskoj. Kad kažem 'uništenje' imam na hiljade argumenata da je to stvarno tako i da FSRS postoji sam radi sebe, da kažnjava neposlušne, one koje imaju neku drugu viziju".

Disciplinska komisija FS RS je suspendovala Draška Ilića na godinu dana jer je dopustio da se klubovi Mladost Bajinci i Borac Šibovska (članovi PFS Gradiška) takmiče u Područnoj ligi Banjaluka.

"Razlog za koji su me suspendovali je smiješna priča. Dva kluba koja su bila u strahu zbog jednog ogromnog rasula u PFS Gradiška, koje je matično područje predsjednika Kovačevića, pa su tražilai spas i mjesto gdje da se takmiče i da ga nisu našli ugasili bi se. PFS Banjaluka ih je primio u takmičenje, a ne u članstvo, i na taj način nije uradio ništa da bude kažnjen. Iz ljudskih razloga smo ih primili da se ne ugase. Cijeli Izvršni odbor je glasao da se prime i pravna komisija PFS Banjaluka je bila saglasna da se oni prime".

O radu FSRS

"Oni svake godine donesu neki program, a nikad ga ne ispune pa na svojim komisijama to friziraju kojekakvim izvještajima koliko su održali nekih glupih maratonskih sjednica. Nijednog učinka nema. Tužan sam i neću pripadati takvoj organizaciji dok je Mile Kovačević tamo".

Nakon provedenog disciplinskog postupka Disciplinska komisija FSRS kaznila je Ilića, dok su prijave protiv dva kluba odbačene, uz obrazloženje da DK FSRS nije nadležna, te da su protiv njih već okončani disciplinski postupci pred DK PFS Gradiška.

"Zaključak je jasan, ja sam bio cilj. Nije nikakav problem, ali sada ću se aktivnije uključiti i pokazati da je na djelu politika 'anti Banjaluka' jer naši ljudi trpe torturu u FSRS zbog toga što sam ja ukazivao na loše stvari koje radi Mile Kovačević i ostali članovi rukovodstva. Evo na primjer, prošlo je već nekoliko kola a da nijedan sudija iz Banjaluke nije delegiran bez bilo kakve odluke da su suspendovani. To je politika jednog predsjednika koji mrzi banjalučke klubove vjerovatno posmatrajući ih kroz mene kao čovjeka koji mu još nije došao pod nogu i ne liže mu iz ruku kao mnogi koje je postavio u FSRS".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ilić ističe da neće učestvovati u radu FSRS ili PFS Banjaluka sve dok je Mile Kovačević predsjednik.

"Sada sam donio odluku da je suspendujem samoga sebe, ne samo na ovu godinu koliko je propisao Mile Kovačević i njegovo komisija, već sve dok su oni u savezu. Nemam šta da pričam ili radim sa tim ljudima. Isto tako najavljujem da od danas počinje ozbiljna borba za smjenu takvog rukovodstva i za promjene koje će se desiti u FSRS. Svoje lično ime ću založiti i dobro uzdrmati FSRS, već sam neke razgovore obavio i počeo da skupljam ljude da na vanrednoj skupštini smijenimo Milu Kovačevića i sve njegove komisije koje je izabrao. Iz inata".

"Žao mi je što nisam podržao Milorada Sofrenića za predsjednika FSRS. Na nagovor nekih mojih saradnika sam podržao Kovačevića jer su me savjetovali da je bliži Banjaluci. Izvinjavam se gospodinu Sofreniću koji je pokazao da je sposoban i ozbiljan fudbalski radnik. Nisam ga tad dobro poznavao, nažalost".

Sukob područnog saveza Banjaluka i Fudbalskog saveza Republike Srpske traje dugo još od perioda kad je Ilić bio protivkandidat na izborima.

"On je mandat kupio obećavajući nesposobnim ljudima iz raznih krajeva funkcije u savezu, koje su i podijeljene u raznim odborima, komisijama u kojima oni mogu zaraditi 50 ili 100 maraka više. Nisam htio biti kupljeni predsjednik i postavljati ljude na mjesta koja im ne pripadaju jer sam im dužan. Nikome ništa nisam nudio i to je bila pobjeda Kovačevića. Nisam želio biti predsjednik takvog saveza".

Ilić nije donio odluku da li će ponovo biti kandidat za predsjednika FSRS, ali se stavio na čelo onih koji će "rušiti" aktuelno rukovodstvo.

"Nadam se da je Borac shvatio šta mu je FSRS uradio i kako ga je štitio, ali da to razumije i Radnik iz Bijeljine i svi ostali klubovi. Ovo nije put jednoumlja, pa da neko opet zloupotrebljava svoja ovlaštenja, već želja da izaberemo rukovodstvo koje je sposobno. Danas se u Republici Srpskoj igra na poljoprivrednim zemljištima, zadrugama, potpuno nezaštićeni od bilo koga. Ovih deset godina jednoumlja ništa nisu donijele".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Prvi čovjek FK Krupa ističe da su klubovi u RS nakon poplava 2014. godine bili primorani da posluju sa "određenim" firmama od strane FSRS.

"Te firme su nam lopte i opremu prodavale po duplo skupljim cijenama jer su se oni ugrađivali. Mi imamo pljačku. FS BiH je zaradio ogroman novac plasmanom na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, a oni su te pare bezveze trošili, spavali po Brazilu i plaćali 25.000 dolara i ne znam više ni ja šta nisu i to sve u vremenu kada bh. klubovi jedva preživljavaju".

"Što je rekao Josip Broz - 'za mene postoji sud moje partije', mene lakrdija koju vodi Mile Kovačević ne dotiče".

Ilić smatra da FSRS danas postoji samo zbog sebe, da bi naplaćivao kotizacije i isplaćivao sebi plate.

"Svi oni primaju novac u FSRS ili FS BiH i ja ću tražiti da mi dostave, pod prijetnjom krivične prijave zbog prikrivanje, koliko su svi oni uzeli od saveza pa će svi vidjeti koliko sam uzeo ja a koliko oni. Dao sam mnogo više fudbalu nego oni, rezultati i poslovanje mog kluba to govori, dok bih volio da mi neko od njih pokaže barem drvo koje je posadio pored nekog stadiona, ogradu, tribinu...oni od fudbala žive, eksploatišu", govori Ilić i potom se osvrće na rad predstavnika FSRS u FS BiH.

"Zbog njihove podaničke politike u Sarajevu ispaštaju klubovi iz Republike Srpske. Nama sudije prave ogromnu štetu, sviraju ofsajde koji to nisu, ne sviraju penale koji to jesu i na taj način je Krupa već u ovom dijelu sezone pokradena za pet-šest bodova. To je sve zbog toga što nemamo zaštitu u FS BiH jer su predstavnici FSRS tamo podanici. Kad su oni tamo istupili i rekli da nešto nije u redu? Smiješno", zaključio je Draško Ilić u razgovoru za MONDO.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borčevac

Ko o cemu Ilic o postenju!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC