• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominacija, pa panika - ipak, pobeda Srbije!

Autor mondo.rs

Umalo da srpski fudbaleri naprave od gotovog veresiju u Vilnjusu. Srećom, nisu!

Majstorija, pa hladnokrvnost Dušana Tadića rešili su pitanje pobednika u Vilnjusu: Litvanija - Srbija 0:1, pogotkom veziste "orlova" iz penala u 38. minutu. Upravo je Tadić najzaslužniji za iznuđen jedanaesterac, pošto je posle dodavanja Kostića sjajno petom iz prve prosledio loptu do Aleksandra Mitrovića, koji je oboren s leđa u kaznenom prostoru domaće selekcije.

Dobar rezultat za naš tim na startu Lige nacija, novog takmičenja koje se može nazvati alternativnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali daleko od toga da će se reprezentativci Srbije zadovoljni vratiti iz Litvanije.

A, moglo je da bude drugačije..

Već smo imali spreman naslov da naši fudbaleri nisu imali dovoljno sreće u Vilnjusu, jer je samo jedan od 23 šuta ka protivničkom golu završio u mreži - uz tri pogođene stative, jednu prečku i jedan odbranjen penal, ali se u tri minuta nadoknade situacija potpuno promenila.

Počelo je trenutkom nepažnje mladog Nikole Milenkovića, koji se u 90. minutu okliznuo pred svojim kaznenim prostorom i Litvancima omogućio sjajnu šansu za izjednačenje. Srećom, ali i odličnom intervencijom Saše Lukića, do toga nije došlo. Taj kiks je, međutim, zavezao noge našim igračima, uvukla se panika, pa je u samo nekoliko sekundi protivnik imao još dve dobre prilike.

Opet srećom, nije ih iskoristio...

Ova utakmica odlično je pokazala u kakvom se stanju trenutno nalazi fudbalski nacionalni tim Srbije - vrlo turbulentnom. Neraščišćeni računi sa Svetskog prvenstva u Rusiji, prepirke selektora Mladena Krstajića i pojedinih fudbalera, nepozivanje istih i česte priče o svemu tome, nisu mogli da ne ostave trag na one koji su igrali.

Već u prvom minutu Antonio Rukavina je loše procenio kretanje lopte i poklonio rivalu gol šansu. Uspeli su "orlovi" potom da uspostave inicijativu, nesporno je da su naši fudbaleri mnogo, mnogo kvalitetniji od litvanskih, ali je pored čvrste odbrane rivala (formacija 5-4-1) i koncentracija bila veliki protivnik srpskim igračima.

Osim tog trenutka inspiracije Dušana Tadića - koji je kasnije sam umanjio sopstveni učinak dozvolivši da mu golman Šetkus odbrani penal - malo je bilo kreacije i inventivnosti u igri gostiju, a poslednji minuti pokazali su i sklonost ka paničenju. Rival kao što je Litvanija to nije umeo da kazni, ali neko drugi hoće...

Sledeći izazov Mladenu Krstajiću i njegovim izabranicima je već u ponedeljak (20.45) na stadionu Partizana, protiv Rumunije koja je odigrala 0:0 kod kuće sa Crnom Gorom.

Verovatno će Krstajić u toj utakmici izvesti nešto drugačiju startnu postavu, jer je u Vilnjusu odmarao Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Kolarova, koji je ipak zaigrao od 77. minuta,

LITVANIJA: Šetkus - Baravikas, Žulpa, Jankauskas, Klimavičijus, Vaitkunas - Slivka, Verbickas (72. Šernas), Kuklis (46. Vorobjovas), Novikovas - Černih.

SRBIJA: Dmitrović - Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić (77. Kolarov) - Maksimović, Matić (82. Lukić) - Živković, Tadić, Kostić (90. Radonjić) - Mitrović.

Sudija: Bobi Meden.

TOK UTAKMICE:

Kraj. 

- Najbolju šansu za izjednačenje poropustili su domaći fudbaleri u 90. minutu! Okliznuo se Nikola Milenković pred kaznenim prostorom našeg gola i izgubio loptu, srećom, Litvanci to nisu umeli da kazne. Doprineo je tome i debitant Saša Lukić... Ušla je voda u uši potom našim igračima, pa je domaćin imao još dve prilike u nadoknadi, srećom, i to je ostalo neiskorišćeno...

- PENAL za Srbiju u 82. minutu! Opravdano, Veljković je rvačkim zahvatom oboren pred golom Litvanije. Ovaj put je Šetkus, ipak, pročitao gde će Tadić šutirati i odbranio!

- PREČKA!
Posle tri stative i prečka je sačuvala gol Litvanije. Mitrović je šutirao iz prve, iz peterca na oštar centaršut Kolarova u 78. minutu, ali nije imao dovoljno sreće.

- Umalo 1:1 u 75! Bila je to sjajna prilika za Černiha posle kontranapada, ali je njegov šut iz prve - na sreću našeg tima - bio neprecizan.

- Ređaju se šanse na obe strane, ali su Litvanci neprecizni, dok na suprotnoj strani sjajno brani njihov golman Ernestas Šetkus. Još 20 minuta plus nadoknada do kraja.

- Sporna situacija u kaznenom prostoru Litvanije. Mogao je škotski sudija Bobi Meden da pokaže na belu tačku posle povlačenja za dres Aleksandra Mitrovića u 65. minutu, međutim, odlučio je da to ne učini.

- STATIVA
po treći put u ovoj utakmici čuva gol Litvanije! U 64. minutu je Andrija Živković odlično gađao dalji ugao sa ivice kaznenog, iskosa po desnoj strani, ali nije bio dovoljno precizan.

- Još pola sata do kraja. Odnos snaga se ne menja, međutim, mnogo će biti našim fudbalerima ukoliko uspeju da postignu još jedan gol.

- Ista slika kao i pre odlaska na odmor. Naši fudbaleri imaju inicijativu, međutim, šanse koje stvaraju nisu previše opasne po gol Litvanije. U toku je 54. minut.

- Drugo poluvreme počelo je bez promena u našem timu, dok je u domaćem Vorobjovas zamenio Kuklisa.

Poluvreme. Srbija ima zasluženu prednost, jer se igra uglavnom na polovini Litvanije, ali dobro bi našim fudbalerima došao još jedan pogodak, jer su u nekoliko navrata domaći igrači uspevali ozbiljno da zaprete Dmitrovićevom golu.

- Loša reakcija naših igrača u 42. minutu na centaršut sa leve strane, prvo Rodića, pa Živkovića, ali je Novikovas šutirao malo iznad gola.

- GOOOL! Srbija vodi 1:0 od 38. minuta pogotkom Dušana Tadića iz penala.


- PENAL za Srbiju u 37. minutu. Prekinut je napad Litvanaca na centru, potom je Kostić sa leve strane proigrao Tadića, a on petom iz prve dodao do Mitrovića, koji je oboren sa leđa u kaznenom prostoru.

- Sreća je bila uz naš tim u 35. minutu. Bio je to dobar napad Litvanaca, ali Černih nije dobro zahvatio loptu, pa je Milenković uspeo da ga blokira i pošalje loptu u korner.

- Posle iznenadne šanse u 1. minutu, Litvanci su ponovo zapretili u 29, iz kontranapada. Srećom po "orlove", Kuklis je sa ivice kaznenog pogodio samo spoljni deo mreže.

- STATIVA
još jednom čuva gol Litvanije! Ovaj put u 20. minutu, posle šuta Rodića koji se našao u šansi na centaršut Tadića iz prekida.

- Još jedan šut Mitrovića iz okreta, ovaj put u 16. minutu i sa mnogo veće udaljenosti, ali je na mestu bio golman Šetkus.

- Pojačali su naši fudbaleri pritisak i mnogo više igra se na polovini Litvanije.

- STATIVA je sačuvala gol Litvanije u 12. minutu, posle šuta Aleksandra Mitrovića iz okreta. Bio je to brz napad našeg tima, Tadi će vukao loptu, a uz pomoć jednog od odbrambenih igrača Litvanije, koji je uklizao, ona je stigla do Mitrovića.

- Dobar pokušaj Živkovića u 11. minutu sa oko 18 metara, ali samo korner za Srbiju pošto je lopta na putu ka golu zakačila jednog od litvanskih defanzivaca.

- Otovrena igra oba tima u prvih pet minuta.

- Pokušao je Mitrović udarcem glavom da savlada golmana Litvanije u 2. minutu, ali nije to bio dovoljno jak šut.

- Prva šansa već u prvom minutu! Nažalost, pred našim golom. Rukavina - koji igra jubilarnu 50. utakmicu u dresu nacionalnog tima - je loše procenio putanju lopte, ali domaći igrači to nisu iskoristili. Na vreme je istrčao Dmitrović i uspeo da reaguje.

- I Srbija će imati podršku u Vilnjusu. Tu je grupica navijača koji su istakli dve ruske i jednu srpsku zastavu, a na drugoj tribini je i grčka.

Izvor: MONDO/M. Vujičić

- Zanimljivost iz programa ove utakmice:

- Litvanci u opuštenoj atmosferi dočekuju ovu utakmicu. Priređen je čak i mini-koncert:

SISTEM TAKMIČENJA:

S obzirom na to da je 55 UEFA reprezentacija razvrstano u četiri različite divizije ("Lige"), jasno je da je najjača Liga A. Upravo zato, četiri pobednika grupa Lige A igraće "Finale Lige nacija", u sistemu polufinale/finale i međusobno će odlučiti koji tim će osvojiti ovo takmičenje i postati šampion.

Kada je u pitanju promocija, svaki pobednik grupe će se automatski plasirati u višu ligu i u njoj će nastupiti u sledećem izdanju takmičenja.

Kada je u pitanju kvalifikovanje za Evropsko prvenstvo, najbolje plasirani tim iz svake grupe će učestvovati u plej-ofu svoje "lige", sa sistemom polufinala i finala. Pobednici liga izboriće mesto na Evropskom prvenstvu 2020.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC