• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve povrede i suspenzije LŠ: Tinejdžeri na Zvezdu?

Autor mondo.rs

Tuhel i Poketino imaju najviše problema pred 2. kolo. Pari Sen Žermen nema desnog beka: četvorica povređena, jedan rovit. Evo spiska svih povreda i suspenzija, kao i TV prenosa na Areni sport.

Trener Pari Sen Žermena, Tomas Tuhel i menadžer Totenhema, Maurisio Poketino imaju najviše kadrovskih problema pred mečeve 2. kola Lige šampiona zakazane za utorak i sredu uveče.

Tuhel, pored suspendovanog veterana Đanluiđija Bufona, za meč sa Crvenom zvezdom zakazan za sredu u 18.55 na "Parku prinčeva" neće moći da računa na povređene Kolina Dagbu, Artura Zagrea, Danija Alveša, Levina Kurzavu, Aleka Žeržena i Lasanu Dijaru, dok su pod znakom pitanja Toma Menije i Julijan Draksler.

Mladom nemačkom treneru, koji je prošlog juna preuzeo skupocen tim "svetaca" od Unaija Emerija i momentalno uveo zavidan broj tinejdžera u takmičarski pogon, najteže će biti da izabere desnog beka, utoliko što su na toj poziciji povređena sva trojica prvotimaca... ali i dvojica "klinaca" uvedenih iz Akademije kako bi "pokrila" desni bok do oporavka starijih.

/PROBLEM ZA ZVEZDU PRED PUT U PARIZ/



Doveden suspendovan

Na crti će, sasvim izvesno, stajati francuski čuvar mreže Alfons Areola, čija pozicija startera u Ligi šampiona neće biti upitna najmanje do 4. kola. Tada će isteći suspenzija koju je 40-godišnju Bufon "doneo sa sobom" iz Torina, a koju je zaradio prošlog aprila u Madridu gde se legendarni golman Juventusa nekorektno ponašao na terenu i u miks zoni posle dramatične eliminacije u polufinalu Lige šampiona od Reala. UEFA je Bufona kaznila sa četiri utakmice, a potom ublažila kaznu na tri.

Veteran Alveš van stroja je još od priprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji, kada je doživeo tešku povredu, belgijski as Menije - strelac gola u porazu od Liverpula na startu Lige šampiona - rovit je i pod znakom pitanja, dok je povredu doživeo i 20-godišnji Dagba. Tuhel je zbog toga na treninge seniorskog sastava pozvao još jednog 20-godišnjaka, Žeržena, kao i četiri godine mlađeg Zagrea, ali su prema poslednjim podacima iz Pariza svi oni van stroja.

Najveće šanse da nastupi ima Menije, mada Tuhel ima i opciju da desno pošalje univerzalca, Markinjoša, štopera po vokaciji koji je na "Enfildu" zaigrao kao defanzivni vezni.

Pred prvi duel između šampiona Francuske i Srbije, Tuhel ima važnog povređenog igrača i na levom boku, gde će u odsustvu Levina Kurzave birati između dvojice polivalentnih igrača - Huana Bernata i Stenlija Nsokija. Obojica mogu da igraju i u veznom redu i na levom krilu.

Opcija mu je i levonogi štoper Presnel Kimpembe, a ukoliko bi u isto vreme Markinjoš počeo desno, Tuhelu bi ostala samo dvojica štopera - Tijago Silva i Tilo Kerer.

Tuhel će znatno manje problema imati oko izbora veznih i ofanzivnih igrača, gde izostanci Dijare i Drakslera ne bi imali poseban značaj utoliko što će na raspolaganju biti Kristofer Nkunku, Marko Verati, Adrijen Ravio, Jasin Adli, Anhel Di Marija, Erik Maksim Čupo-Moting, Nejmar, Kilijan Mbape, Edinson Kavani, uz još dvojicu "golobradih", Musu Dijabija i Timotija Veu.

/MONDO SA ZVEZDOM U PARIZU/



Crvena zvezda - Napoli 0:0

Borjan - Stojković, Degenek, Savić, Rodić - Jovičić (Jovančić), Krstičić - Ben, Čaušić, Marin (Simić) - Boaći (Pavkov).

U isto vreme, trener crveno-belih Vladan Milojević saznao je pred put u prestonicu Francuske da neće moći da računa na najboljeg napadača, Ričmonda Boaćija, dok su na put roviti krenuli kapiten Vujadin Savić i levi bek Milan Rodić. Poput Boaćija, i njih dvojica projektovani su za startere u utakmici koju će suditi portugalski arbitar Artur Dijaz, a koja će biti odigrana u inovativnom TV terminu.

Ukoliko Tuhel na teren stadiona kapaciteta 47.929 mesta pošalje startnu postavu sa nekolicinom tinejdžera, to neće biti iznenađenje.

Od prvog dana priprema za sezonu 2018/19, PSŽ nastupa sa bar dvojicom tinejdžera iz fudbalske škole i nalazi se u seriji od devet pobeda u nacionalnim takmičenjima računajući od ubedljivog trijumfa nad Monakom u Superkupu (4:0) nakon čega je niz nastavljen i u Ligi 1.

PSŽ U SERIJI OD ČETIRI PORAZA!



Liverpul - Pari Sen Žermen 3:2

Areola - Menije, Kimpembe, Silva, Bernat - Ravio, Markinjoš, Di Marija (Čupo-Moting) - Mbape, Kavani (Draksler), Nejmar.

Jedini put kada se Tuhel oslonio isključivo na igrače sa zavidnim iskustvom u evropskom fudbalu jeste bio meč na "Enfildu" u kom su Menije u 40. i Mbape u 83. "poništili" rano vođstvo Liverpula, a Roberto Firmino u 92. minutu postavio konačnih 3:2 za ČETVRTI uzastopni poraz Pari Sen Žermena u Ligi šampiona.

Nakon što su pod Emerijevim vođstvom prošle sezone postavili rekord Lige šampiona sa 24 pogotka u pet mečeva grupne faze, Parižani su doživeli debakl: izgubili su od Bajerna u Minhenu na zatvaranju prve runde 3:1, pa oba puta u osmini finala od Reala - 3:1 u Madridu i 1:2 u Parizu.

Crni niz nastavljen je i u sezoni 2018/19 u kojoj Tuhel trećinu takmičarskih minuta poverava tinejdžerima (tačnije: 31 odsto), a ima ih više u timu od igrača starijih od 30 godina.

***

svi Tuhelovi "tinejdžeri":

16 - Artur Zagr (odbrana)
17 - Loik Mbe So, Musa Sisako (odbrana)
18 - Žarson Inosan (golman), Jasin Adli (vezni), Timoti Vea (napad)
19 - Antoan Bernad, Stenli Nsoki, Azedin Tufiki (vezni), Kilijan Mbape, Musa Dijabi (napad)

*napomena I: u sastavu su i Sebastien Siboa (golman), Kolin Dagba (odbrana), Alek Žeržen (odbrana) i Kristofer Nkunku (napad) koji su ove godine napunili 20.

*napomena II: PSŽ među licenciranim igračima za LŠ ima samo petoricu starijih od 30 godina: Đanluiđi Bufon (40), Dani Alveš (35), Tijago Silva (34), Lasana Dijara (33) i Edinson Kavani (31).

***

ZVEZDA POBEĐIVALA FRANCUZE, NE I U FRANCUSKOJ

Izvor: MN PRESS



Crvena zvezda, čije evropske nastupe pod Milojevićevim vođstvom karakteriše čvrsta, srčana, disciplinovana igra sa malo golova i još manje poraza (7-9-2), pokušaće da postane prvi srpski klub koji je pobedio na teritoriji Francuske u zvaničnim UEFA takmičenjima (0-3-16).

Crveno-beli, doduše, najvažniju pobedu u istoriji jesu ostvarili protiv rivala iz Francuske, ali na neutralnom terenu, u Bariju, gde su u finalu Kupa šampiona 1991. godine bili bolji od Olimpika iz Marseja na penale - 5:3, 0:0 i postali prvaci Evrope.

Najveći uspeh Pari Sen Žermena u Ligi šampiona je polufinale iz sezone 1994/95, nakon čega je u narednih 15-ak godina klub češće izostajao iz elitnog UEFA takmičenja, sve dok vlasnici nisu postali bogati katarski prinčevi i njihovi verni poslovni partneri, poput aktuelnog predsednika Nasera Al-Kelaifija.

Al-Kelaifi, koji je između ostalog i na čelu Organizacionog odbora FIFA svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru, čovek je od poverenja i bliski prijatelj katarskog šeika, Tamima bin Hamad Al Tanija. Kada je njegov otac, Hamad bin Kalifa Al Tani abdicirao 2013. godine i prepustio mu vlast, njihovo porodično bogatstvo bilo je procenjeno na 2,6 milijardi dolara.

Jedan deo tih sredstava ulagan je i ulaže se u vrhunski sport preko "Qatar Sports Investment" fonda, koji je zvanično vlasnik Pari Sen Žermena, a čiji je predsednik - takođe - Al-Kelaifi. Njihovim ulaskom na "Park prinčeva", najpopularniji klub u prestonici Francuske osvojio je pet titula prvaka uz dva druga mesta, ali je u Ligi šampiona išlo znatno teže: nakon četiri uzastopne eliminacije u četvrtfinalu, PSŽ je prethodne dve sezone ispadao već u osmini finala.

Biće zanimljivo videti kako će im se predstaviti hrabri momci koje vodi trener Milojević, a čije će pripreme za meč pratiti i naš reporter, Jovan Terzić.

Ostanite uz Mondo...

POKETINO BEZ "POLA TIMA", A DOLAZI LEO MESI



Pomenuli smo da, pored Tuhela, najviše problema sa povredama ima menadžer "pevaca", Poketino, čiji je tim takođe poražen na startu, a kom u goste u sredu u 21 dolazi - Barselona!

Totenhem je imao 0:1 na "Meaci" pre dve nedelje zahvaljujući golu Kristijana Eriksena u 53. minutu, ali je ostao i bez boda kada su Mauro Ikardi u 86. i Matijas Vesino u 92. minutu razgalili Interiste u noći emotivnog povratka Intera u Ligu šampiona - 2:1!

Trener Barse, Ernesto Valverde, nema problema sa povredama, ali ima sa formom ekipe. Ozbiljno je povređen samo štoper Samuel Umtiti, koji je u isto vreme suspendovan, a čije je koleno prethodnih dana bilo povod za brojne spekulacije u katalonskoj javnosti. Rovit je i pitanje da li će igrati Serđi Roberto.

Poketino je od ranije znao da neće imati na raspolaganju rezervnog napadača, Vinsenta Jansena, ali su se grupi rovitih igrača na poslednjem treningu pred gala predstavu na "Vembliju" pridružila trojica startera: Eriksen, Musa Dembele i Jan Vertongen.

Od ranije pod znakom pitanja bili su Serž Orije i Dele Ali, kreativni vezista koji je zaradio povredu u porazu od Liverpula u Premijer ligi (1:2), preskočio pobedu sa Brajtonom (1:2), odigrao 90 minuta u Liga kupu sa Votfordom (6:4 na penale, 2:2) i onda bio van protokola u još jednom prvenstvenom trijumfu na strani, u Hadersfildu (0:2).


Pred dolazak Lionela Mesija na najveći engleski stadion probleme sa povredama imaju i startni golman, Ugo Loris i njegov zamenik, Mišel Vorm, tako da će priprema utakmice sa Blaugranom biti prilično komplikovana za argentinskog menadžera.

Da li mu na ruku ide i loša forma katalonskog giganta, koji je posle 4:0 u meču sa PSV Ajndhovenom vezao tri susreta bez pobede u La Ligi (Đirona 2:2, Leganes 2:1, Bilbao 1:1), saznaćemo u sredu uveče kada Feliks Cvajer bude označio kraj prvog takmičarskog duela ova dva kluba.

Taj susret, uz još 12 mečeva u utorak i sredu uveče, TV Arena sport prenosiće uživo na svojih pet kanala.

SVE POVREDE I SUSPENZIJE PRED 2. KOLO



AEK: Livaja, Lopez suspendovani, Saldanja, Albanis, Babis pod znakom pitanja.

Ajaks: Bande, Feltman povređeni, Matusiva, Sinkgraven, El Azuzi pod znakom pitanja.

Barselona: Umtiti suspendovan/povređen, Serđi Roberto pod znakom pitanja.

Bajern: Rafinja, Toliso, Koman povređeni, Gorecka pod znakom pitanja.

Benfika: Žardel, Ebui povređeni, Pires, Feliks, Kastiljo, Krovinović pod znakom pitanja.

Dortmund: Toprak povređen, Pišček, Rode, Toljan, Gece pod znakom pitanja.

Briž: Baje, Rezai pod znakom pitanja.

Porto: Abubakar povređen, Žoao Pedro, Bazoer pod znakom pitanja.

Galatasaraj: Ndiaje suspendovan, Akbaba povređen, Derdiok pod znakom pitanja.

Hofenhajm: Amiri, Rup, Gajger povređeni, Fogt, Bicakčić, Nortvejt, Adams Nuhu, Hubner pod znakom pitanja.

Inter: Vrsaljko pod znakom pitanja.

Juventus: Ronaldo suspendovan, Košta, Kedira povređeni, De Šiljo pod znakom pitanja.

Liverpul: Okslejd-Čemberlejn, Bruster povređeni.

Lokomotiva: Smolov povređen, Ribus i Kolomejtsev pod znakom pitanja.

Lion: Guiri povređen, Tet, Terije pod znakom pitanja.

Mančester siti: Bravo povređen, De Brujne pod znakom pitanja.

Mančester junajted: Lingard i Roho pod znakom pitanja.

Monako: Pelegri, Subašić, Lopez, Gebels, Pjer-Gavriel pod znakom pitanja.

PSŽ: Bufon suspendovan, Dagba, Kurzava, Alveš, Dijara povređeni, Hese, Menije, Draksler pod znakom pitanja.

PSV: Tomas povređen, Romero pod znakom pitanja.

Real: Marselo povređen, Bejl pod znakom pitanja.

Crvena zvezda: Boaći povređen, Savić i Rodić pod znakom pitanja.

Roma: Peroti povređen, De Rosi, Pastore pod znakom pitanja.

Šalke: Stambuli, Očipka povređeni, Šop, Harit, Skribski, Rajter pod znakom pitanja.

Šahtjor: Nem pod znakom pitanja.

Napoli: Kirikeš povređen, Junes pod znakom pitanja.

Totenhem: Jansen povređen, Vertongen, Ali, Eriksen, Dembele, Orije, Vorm i Loris pod znakom pitanja.

Valensija: Gaja, Pićini, Dijego Alves, Mina pod znakom pitanja.

Viktorija: Kopic pod znakom pitanja.

Jang bojs: Vutrih, Sov, Tešeira, Lotomba pod znakom pitanja.

SVI PAROVI I TV PRENOSI



Parovi 2. kola:


utorak

Grupa E

Bajern Mihen - Ajaks 21.00 (Arena sport)
AEK Atina - Benfika 21.00

Tabela: Ajaks 3, Bajern Minhen 3, Benfika 0, AEK 0.

Grupa F

Hofenhajm - Mančester siti 18.55 (Arena sport)
Olimpik Lion - Šahtjor Donjeck 21.00 (Arena sport)

Tabela: Olimpik Lion 3, Hofenhajm 1, Šahtjor Donjeck 1, Mančester siti 0.

Grupa G

CSKA Moskva - Real Madrid 21.00 (Arena sport)
Roma - Viktorija Plzen 21.00 (Arena sport)

Tabela: Real Madrid 3, CSKA Moskva 1, Viktorija Plzen 1, Roma 0.

Grupa H

Juventus - Jang bojs 18.55 (Arena sport)
Mančester junajted - Valensija 21.00 (Arena sport)

Tabela: Mančester junajted 3, Juventus 3, Valensija 0, Jang bojs 0.

sreda

Grupa A

Atletiko Madrid - Klub Briž 21.00 (Arena sport)
Borusija Dortmund - Monako 21.00 (Arena sport)

Tabela: Atletiko Madrid 3, Borusija Dortmund 3, Monako 0, Klub Briž 0.

Grupa B

PSV Ajndhoven - Inter 21.00 (Arena sport)
Totenhem - Barselona 21.00 (Arena sport)

Tabela: Barselona 3, Inter 3, Totenhem 0, PSV Ajndhoven 0.

Grupa C

Pari Sen Žermen - Crvena zvezda 18.55 (RTS)
Napoli - Liverpul 21.00 (Arena sport)

Tabela: Liverpul 3, Napoli 1, Crvena zvezda 1, Pari Sen Žermen 0.

Grupa D

Lokomotiva Moskva - Šalke 18.55 (Arena sport)
Porto - Galatasaraj 21.00

Tabela: Galatasaraj 3, Porto 1, Šalke 1, Lokomotiva Moskva 0.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC