• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne zna se čija priča je lepša...

Autor mondo.rs

Uporedo su pisane dve bajke o dva engleska kluba u Ligi šampiona. Ostalo je još samo da se završi poslednje poglavlje - jedno koje će biti natopljeno suzama radosnicama, a drugo nažalost neće imati "hepi end". Neka borba počne!

"Šta je to što ujedinjuje ljude? Vojske, zlato, zastave... Ne.... Ujedinjuju ih priče, ništa na ovom svetu nije jače od dobre priče!".

Nismo slučajno izabrali rečenicu fiktivnog junaka Tajrona Lanistera iz serije "Igra prestola" kao uvodnu za finale Lige šampiona - i ovosezonska borba za kontinentalni tron bila je spektakl za sebe, slobodno možemo da kažemo i veći nego nekih prethodnih sezona, čak iako u celu priču nisu bili uključeni zamršeni porodični odnosi i zmajevi.

Zar ne bi bilo sjajno kada bi Liverpul stigao do trofeja Lige šampiona u sezoni u kojoj je za samo jedan bod ostao bez pehara Premijer lige koji čekaju tri decenije? Jedan bod! 

Kako bi to bila dobra priča da harizmatični Jirgen Klop osvoji prvi trofej sa ekipom koja je toliko "propatila" prethodnih godina, a da istovremeno i sam Nemac popravi utisak o sebi kao uspešnom treneru, pošto je gubio već tri evropska finala?

Zamislite samo taj osećaj koji bi preplavio igrače Liverpula kada bi podiglii "ušati" trofej i setili se kako su uopšte došli do borbe za njega, nakon čudesnog preokreta protiv Barse?

I to sve bez najboljeg strelca?

Hmmm, sačekajte, možda, ipak možemo bolje od ovoga...

Koliko bi inspirativno bilo kada bi Totenhem osvojio pehar Lige šampiona u sezoni u kojoj nisu doveli nijedno pojačanje, pošto je bila proglašena štednja zbog izgradnje stadiona?

Ili kako bi samo bajkovito zvučalo da je Maurisio Poketino osvojio najznačajniji trofej u svetu fudbala sa ekipom zbog koje je odbio Real Madrid i Mančester junajted i odlučio da "gradi" svoju priču u klubu koji nikada nije beležio velike rezultate u evropskim okvirima?

Pomislite samo koliko bi se još dugo prepričavali njihovi preokreti protiv Mančester sitija i Ajaksa i momenti za infarkt koji su stali u nadoknadi vremena revanš utakmica?

I to sve bez najboljeg strelca?

Nemoguće je presuditi čiji argumenti su jači, zbog čega su njihove priče značajnije i zašto baš oni treba da budu oni koji će u Madridu sklanjati suze radosnice sa lica, a ne one gorče i krupnije koje govore da njihova bajka na kraju nema "hepi end".

U subotu 1. juna na stadionu "Vanda" uslediće krunisanje novog gospodara Evrope, a pošto su njihove priče podjednako dobre, izvolite, "moraće" da odluči dvoboj.


Hiljade navijača Liverpula stiglo je u prestonicu Španije kako bi Madrid upisalo na zastave pored imena Londona, Pariza, Istanbula i Rima, koji su "osvajali" dva puta, dok oni Totenhemovi čekaju svoj "sveti grad", važniji od ona dva finala Kupa UEFA igrana na dve utakmice.

Od svojih miljenika očekuju da odigraju partiju sezone, iako je prošlo već dugo vremena otkako su proslavili ulazak u finale, ali u subotu ništa ne sme da bude izgovor.

Zaboravljaju se svi problemi s kojima su se suočavali u pohodu na limeni pehar prelepog odsjaja i oni igračima mogu da posluže samo kao motivacija za još jedan zamah rukom, nikako kao uteha da su već dovoljno uradili noseći devet meseci ove brige...

/Pogledajte gostovanje fudbalskog stručnjaka Bobeta Pavkovića u MONDO podkastu "Sve u 16" u kom je govorio o predstojećem finalu Lige šampiona/

Sve u 16 podcast gost Slobodan Pavković
Izvor: MONDO

Jirgen Klop će se, normalno, uzdati u svoj čuveni "trio" napred i nadati se da im je ostalo dovoljno "goriva" da maltretiraju još jednu odbranu ove sezone.

U najboljoj formi je Sadio Mane, ali mnogo veća očekivanja su od Mohameda Salaha koji je prethodno finale Lige šampiona protiv Real Madrida (3:1) završio već posle pola sata kada mu je Serhio Ramos "namestio rame".

I u finišu ove sezone se borio s povredama, često i s formom, ali će u Madridu igrati za ispisivanje novih stranica istorije, zašto da ne i "zlatnu loptu".

Možda mu pomogne i prisustvo taktičkog genijalca Roberta Firmina, glavne poluge presinga Liverpula koji je značajno falio protiv Barselone na "Nou Kampu", pošto informacije iz Engleske govore da se potpuno oporavio i da će u subotu istrčati kao član prvih 11, dok definitivno neće biti sve važnije poluge tima, posebno u igri bez lopte, povređenog Nabija Keite.

KLOP VS. POKETINO

Faktor "trenerski međusonni skor" je na strani Liverpula. Maurisio Poketino je u dosadašnjih devet utakmica protiv Jirgena Klopa kao trenera "redsa" slavio samo jednom, u sezoni 2017/18 kada je bilo 4:1 za njegov tim, tada u 3-5-2 formaciji. Klop je pobediio četiri puta, uključujući dva trijumfa ove sezone (2:1). Četiri puta je bilo i nerešeno, dok se samo jedan meč završio bez golova. 

U takvoj situaciji jedino je pitanje kog od četvorice fantastičnih veznih fudbalera će Jirgen Klop morati da ostavi na klupi, situacija slična onoj u kakvoj se našao Murinjo protiv Bajerna...

Fabinjo je uspeo da "urkoti" i Lea Mesija, kapiten Džordan Henderson je eksplodirao na poziciji "osmice" u veznom redu, Džejms Milner je neumorni trkač i čovek koji zna kako da prodrma ekipu, a Žoržinjo Vajnaldum nikada nije izneverio i često doprinese golovima iz drugog plana.

Izuzetno teška odluka je pred Klopom, svakako bolja nego da je u "minusu" sa igračima na sredini, dok će svakako velika odgovornost biti i na defanzivcima.

Poseduje najbolji par bekova na svetu, Robertson i Aleksander-Arnold doprinose igri kao da su višestruki prvaci sveta, Virdžil van Dajk je defanzivno "čudovište" koje je vredelo svaki "evro" i na putu je da promeni istoriju kluba, dok je najveća promena u odnosu na prethodnu sezonu to što je na crti Alison Beker, a ne Loris Karijus, najslabija karika tima koji je istrčao u Kijevu pred fudbalere Real Madrida i poklonio dva od tri gola.

Liverpul nije doveo novog štopera, samo što sada na teren neće izaći Dejan Lovren već Žoel Matip, a videćemo da li je moguće i bez dva vrhunska centralna beka doći do trofeja.

Imao je blistavih partija ove sezone Kamerunac, ali nema sumnje da je najmanje zvučno ime u crvenom dresu, da lako može da se desi da kiksne pod pritiskom, čak i pored dobre partije protiv Barselone...

Ako će nekoga "ciljati" napadači Totenhema - onda je to on.

Ono što verovatno do večeras, ako ne i do koji sat pred utakmicu, neće znati igrači Spursa jeste koji od njih će imati taj zadatak, pošto odlučuje mnogo faktora o tome...

Prvo je najvažnije da li će najbolji igrač tima Hari Kejn biti spreman da od starta meča napadne Liverpul. Trenirao je prethodnih dana, ali je poslednju takmičarsku utakmicu odigrao još protiv Mančester sitija u aprilu kada je izašao zbog povrede ligamenata.

Znamo da su Spursi drugačija ekipa bez njega, ali su s rezervnim rešenjima uspeli da "izvuku" prolaske protiv upravo Sitija i Ajaksa, kada su svi dali još 20% više.

Maurisiju Poketino ostaje "otvoreno" da li bi u slučaju procene da je Kejn nespreman za veliko finale odlučio da meč počne visoki Fernando Ljorente, idealan za spuštanje i odlaganje lopti hitrim igračima, ili bi napad isključivo predvodili "brzanci" kakvi su Hjung Min-Son i Lukas Mura, junaci prethodna dva podviga Totenhema u Ligi šampiona.

S obzirom na to da niko ove sezone nije igrao u više formacija od Totenhema, ostaje i pitanje da li će Spursi u Madridu igrati sa trojicom ili četvoricom pozadi.

Pokazivali su dosta manjkavosti u poslednje vreme Kiran Tripijer i Dani Rouz, koji kada su u usponu forme mogu da namuče svaku ekipu, a čini se da su sigurniji kada uz sebe imaju i "trećeg čoveka" uz belgijski štoperski duo Aldervereld-Fertongen.

To teško da će biti Davinson Sančez, koji je pod znakom pitanja, ali nikoga ne bi iznenadilo da Poketino na tom mestu stavi Dejvisa, Dajera, Fojta...

Sve su to otvorena rešenja, a Argentinac je čovek koji se ne boji eksperimenta kada za njega ima pokriće u planu igre, čak i kada to ne znači individualnu prednost, nego samo onu timsku koju je "nacrtao" u glavi pred utakmicu.

Od ideje u zadnjoj liniji i napadu zavisiće i izgled veznog reda, nema sumnje da će "osovine" biti Kristijan Eriksen, Dele Ali i Musa Sisoko, ali neka pitanja su otvorena.

Prvo među njima je u kom će izgledu stajati na sredini terena, da li će to ponovo biti "romb" ili će biti složeni u liniji, odnosno da li će im biti potrebno još "mišića" zbog opasnog veznog reda kakav poseduje Jirgen Klop i planira da ga iskoristi...

Između njih dvojice nema tajni, nema sumnje da su prethodne tri nedelje iskoristili da saznaju svaki detalj koji je moguće predvideti na terenu, a ostalo je na igračima.

Neka pobedi bolji i ulepša svoju priču za ovu sezonu!

Anketa

Za koga ćete navijati u finalu Lige šampiona?

  • Totenhem

    18.75% (12)

  • Liverpul

    56.25% (36)

  • Ni za koga

    25% (16)

Za koga ćete navijati u finalu Lige šampiona?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC