• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesor koji leči Mihu: Leukemija može da se pobedi!

Autor mondo.rs

Profesor Mikele Kevo veliki optimista po pitanju izlečenja Siniše Mihajlovića od leukemije.

Siniša Mihajlović u ponedeljak uveče javio se na odeljenje Instituta za hematologiju u poliklinici "Santa Oroslo" kako bi započeo lečenje od akutne leukemije, koja mu je dijagnostikovana nekoliko dana ranije prilikom redovnog testiranja.

Nekadašnji fudbaler i aktuelni trener Bolonje održao je prošle subote konferenciju za medije, na kojoj je javnosti saopštio da je bolestan i da jedva čeka da počne proces lečenja.

O Mihajloviću će brinuti profesor medicine Mikele Kavo. On je u izjavi za italijansku "Republiku" pričao o vrstama leukemije i šansama za njeno izlečenje.

 "Ne mogu se izlečiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobeđene. Što je pre otkrijemo, to smo u većoj prednosti", naglasio je profesor Kavo.

"Čak i kod onih gde nije moguće potpuno izlečenje, današnji lekovi mogu značajno da produže životni vek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su pre samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili u boljoj poziciji", naveo je doktor u čijim rukama je sada Mihajlovićevo zdravlje. 

Profesor, ipak, nije želeo konkretno da govori o Mihinim šansama za izlečenje, želeći na taj način da ispoštuje diskreciju pacijenta.

"Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa lečenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu", rekao je Kavo, a zatim nastavio:

"Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lekova i personalizacije terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lekove", podvukao je profesor Mikele Kavo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC