• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobijedio opaku bolest, sad kupuje svoj bivši klub

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Osvajač Kupa pobjednika kupova 1990. i finalista Kupa šampiona 1992. uskoro bi trebao da dobije novog vlasnika, i to legendu kluba!

Đanluka Vijali ostavio je dubok trag u sva četiri kluba za koja je nastupao kao profesionalac, ali u konkurenciji Kremonezea iz rodne Kremone, Juventusa i Čelsija, čini se da je ipak ekipa Sampdorije bila ta u kojoj je ostvario najveće uspjehe - srazmjerno istoriji i statusu pomenutih klubova.

Predvođena Robertom Manćinijem i Vijalijem, koji su igrali po notama legendarnog Vujadina Boškova, "Sampa" je krajem 80-ih i početkom 90-ih igrala briljantan fudbal i spadala u sam vrh evropskog fudbala.

Osvojila je Seriju A i evropski Kup pobjednika kupova, dok je u meču za kontinentalnu titulu, odigranom na "Vembliju" 1992. godine, izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnog udarca u 112. minutu.

Posljednji trofej bio je Kup Italije 1994, ali u međuvremenu je Boškov preuzeo Romu, a Vijali prešao u Juventus i bilo je jasno da se slavni dani bliže kraju...

Slavni klub iz Đenove u dva navrata je ispadao u Seriju B, dok je u elitnom rangu italijanskog fudbala imao neke vrlo dobre sezone, ali u prosjeku je to bila "surova" sredina tabele.

Vijest o prodaji Sampdorije, koju su u srijedu prenijeli mediji na Apeninskom poluostrvu, možda nije sama po sebi najava velikog povratka u borbu za trofeje, ali navijačima svakako donosi novu nadu i osmijeh na lica, budući da se na čelu konzorcijuma budućih vlasnika nalazi upravo Đanluka Vijali!

Dugogodišnji vlasnik "Sampe" Masimo Ferero pregovarao je o prodaji sa Vijalijem i njegovom grupom investitora, a na sastanku predsjednika klubova Serije A otkrio je da će klub preći u njihove ruke za 140 miliona evra.

"Prodao sam Sampdoriju za 140 miliona“, navodno je rekao tada Ferero, a prenio list „Il Sekolo XIX“ iz Đenove. Međutim, Ferero je vrlo brzo u izjavi za druge medije to demantovao rekavši da ništa nije gotovo.

To ipak ne znači da od prodaje nema ništa.  Italijanska "Gazeta Delo Sport“ objavila je da su pregovori u toku i da bi uskoro trebali da budu uspješno okončani, tako da se čeka zvanična potvrda.

Masimo Ferero u ovom slučaju pomalo je i odugovlačio, iz dva razloga. Prvi je što u procesu prodaje želi da ukalkuliše i dobit koju bi Sampdorija trebala da ima od prodaje nekih igrača, poput Denisa Pratea za kojeg je tražio 25 miliona evra, a drugi je što čeka još jednu potencijalno veću ponudu. 

On je, naime, ranije sa engleskim fondom "Aquilor Capital", koji je povezan sa nekim arapskim fondovima, među kojima je i onaj saudijskog princa Abdulaha al Sauda, dogovorio da ne prodaje klub do 5. avgusta.  Do tada je ostavljeno da "Aquilor" eventualno dostavi bolju ponudu od one koju je dostavio konzorcijum Đanluke Vijalija, međutim, izvjesno je da od toga neće biti ništa i da Sampdorija dobija novog vlasnika.

Vijali se po završetku sjajne igračke karijere oprobao u trenerskom poslu, ali poslije Čelsija (1998-2000) i Votforda (2001-2002) više nije sjedao na klupu.

Bavio se humanitarnim radom, radio kao stručni komentator na TV stanicama u Italiji i Engleskoj, da bi u žižu javnosti ponovo dospio prije oko godinu dana, kada je nakon osam mjeseci hemoterapije uspio da pobijedi rak.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC