• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka li Vilu sudbina Fulama: Potrošili 150 miliona

Autor mondo.rs

Doskorašnji drugoligaš u engleskom fudbalu potrošio je novac kakav drugi mogu da sanjaju... Zapravo, niko u Premijer ligi nije dao na obeštećenja kao oni, štaviše - gledano globalno više su uložili samo Real, Barsa, Atletiko i Juve!

Pobjednik "najskuplje" utakmice u fudbalu, finalu plej-ofa Čempionšipa na "Vembliju", potrošio je ogroman novac ovog ljeta kako bi i zadržao status člana elitnog ranga.

Aston Vila gotovo da više ne liči na tim iz sezone 2018/19, ekipi Dina Smita priključilo se čak 12 novih igrača, a nije isključeno da ih bude još - pošto je prelazni rok u Engleskoj otvoren još pet dana, odnosno do početka sezone u Premijer ligi.

Potpuno nevjerovatno zvuči da je dosadašnji drugoligaš u pojačanja investirao 150 miliona evra, ili da budemo precizni 148.600.000, što je novac koji nije potrošio niko u Engleskoj.

Iza njih je Arsenal, petoplasirani tim iz prošle sezone u Premijer ligi, koji je na dolaske trojice igrača, između ostalih i Nikolasa Pepea - najskupljeg u istoriji kluba, ukupno investirao 117 miliona evra, dok je "debelo" iza Mančester siti sa potrošnjom od 90 miliona evra.

Istina, u narednim danima će na listi skočiti Mančester junajted koji je do sada potrošio 72 miliona evra, ali u to nije uključen najavljeni transfer Harija Megvajera za 93 miliona.

Gledano globalno, samo četiri ekipe su potrošile više novca od Aston Vile ovog ljeta; tri najbolja španska kluba Real Madrid (303 miliona evra), Atletiko Madrid (244) i Barselona (237), odnosno Juventus koji je potrošio 152 miliona evra.

Za razliku od njih - Aston Vila nije zaradila ni dinar, dok su "knjige" pomenutih evropskih velikana daleko balansiranije pošto su dobili i novac od prodaje.

Najveći transfer Aston Vile je brazilskinapadač Vesli iz Klub Briža (25 miliona evra), nešto manje je otišlo na štopera Tajrona Mingsa iz Bornmuta (22,3), dok su između 10 i 17 miliona plaćeni Daglas Luiz (Siti), Met Target (Sautempton), Ezri Konsa (Brentford), Marvelus Nkamba (Klub Briž) i Trezege (Kasimpaša).

Nešto manje novca otišlo je na Anvara El Gazija (9), Toma Hitona (9), Bjerna Engelsa (8), Žotu (4,5) i najmanje Kortnija Hausa (3,4).

Naravno, ovo nije prvi put u Premijer ligi da novajlija u takmičenju "rasipa" novac kako bi obezbijedio opstanak, a prošle sezone smo imali slučaj sa Fulamom - koji je uprkos dovođenju toliko pojačanja ekspresno vraćen u niži rang.

Oni su potrošili nešto manje (oko 115 miliona evra), došlo je i mnogo igrača na pozajmice, a toliko novih imena nije moglo da se uigra za kratak period.

Zbog toga je ujedno otkaz dobio i Slaviša Jokanović, dok ni njegovi nasljednici - Klaudio Ranijeri i Skot Parker - nisu uspjeli da "naštimaju" ekipu sve do završetka sezone, a zanimljivo je da ove godine u Čempionšipu nisu plaćali obeštećenja za transfere.

Zanimljivo je da su druga dva kluba koja su izborila promociju, Šefild junajted i Norič, vodila drugačiju transfer politiku: prvi su potrošili 45, a drugi tek 5 miliona evra!

Kome će uspjeti?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC