• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAR dao, VAR uzeo: Totenhem od 2:0 do 1:2!

Autor mondo.rs

U ludoj utakmici na King Pauer stadionu u centru pažnje su bili video pomoćnik i heroj domaćih Džejms Madison.

Ako smo jednu stvar naučili iz okršaja Lestera i Totenhema, to je da je ofsajd pravilo neophodna reforma, naročito od uvođenja VAR tehnologije. Ponovo je video pomoćnik bio jedan od ključnih "igrača utakmice", pošto je u vrlo sumnjivim okolnostima poništio gol kojim je Totenhem trebalo da povede 2:0. Na kraju su golovi Pereire i Madisona doneli trijumf Lesteru - 2:1.

"Pijevci" su do vođstva stigli spektakularno čudnim pogotkom Harija Kejna u 29. minutu. Njemu je odlično dodavanje u prostor odigrao Hjung Min Son, da bi poslije duela sa jednim defanzivcem Lestera, Kejn u padu uspeo da prvo sebi gurne loptu u prostor, a potom je i udari tako da se ona od zemlje odbije dovoljno visoko da Kasper Šmajhel ne može da odreaguje.

Lesteru je prethodno bio opravdano poništen pogodak zbog ofsajda dva igrača, ali je u nastavku VAR tehnologija uprskala stvar.

Totenhem je uspio da stigne i do drugog pogotka, kada je Serž Orije šutirao i lopta se od noge Bena Čilvela odbila u mrežu Lestera. Ipak, tada se odigrao ključni momenat na utakmici. Glavni arbitar Pol Tirni je bio konsultovan iz sobe za VAR, a potom je i gol Orijea bio poništen zbog ofsajda Sona ranije tokom tog napada.

I tu dolazimo do čitavog problema sa aktuelnim ofsajd pravilom. VAR je zaustavio snimak kada je dodavanja ka Sonu bilo odigrano, da bi potom linijama po ekranu pokušavali da utvrde da li je Son makar milimetar bio bliži golu Šmajhela. Linije na ekranu su isprva pokazale da je sve čisto, da bi poslije blagog korigovanja jedne od linija "čisto" postalo "ofsajd".

Stigle su potom informacije da se radilo o milimetarskom ofsajdu, ali da li je zaista bilo tako? Linije koje su utvrđivale gdje se nalazi rame Sona, a gdje koljeno Džonija Evansa osim što su bile poprilično široke, bile su i postavljane u odnosu na konkretan trenutak kada je slika "zamrznuta".

Jedan djelić sekunde (odnosno frejm snimka) ranije i situacija bi vjerovatno bila skroz drugačija. Utvrditi tačan djelić sekunde kada je dodavanje ka Sonu uslijedilo djeluje kao neizvodljiv zadatak čak i sa video tehnologijom.

Bio je to još jedan od pokazatelja da je u moderno vrijeme VAR-a ofsajd pravilu neophodno korigovanje, ali Totenhem je na kraju svakako ostao bez pogotka.

Tada se čitava utakmica okrenula naglavačke, na semaforu je ponovo pisalo 1:0, ali ne zadugo. Rikardo Pereira je u 69. minutu izjednačio nakon što je pobjegao Janu Fertongenu, da bi zvijezda u usponu Džejms Madison upotpunio preokret.

On je lijepim pogotkom sa distance savladao Paula Gazanigu i tako donio trijumf Lesteru. Totenhem je djelovao "izduvano" u posljednjih dvadesetak minuta, od tog poništenog gola Orijea i do kraja susreta nisu uspjeli da se oporave.

Lester je nastavio sa sjajnim partijama u novoj sezoni, ostvarili su treći trijumf i sada imaju 11 bodova poslije šest odigranih kola. Ne treba zaboraviti da su Lisice već odigrale mečeve protiv Čelsija i Mančester junajteda.

Totenhem je sada u novim problemima, pošto su u srijedu "prosuli" 2:0 u Atini protiv Olimpijakosa, a u Premijer ligi imaju po dvije pobjede, remija i poraza.

PREMIJER LIGA - 6. KOLO:

Sautempton - Bornmut 1:3 (0:2)
/Vord Praus 52p - Ake 10, H. Vilson 35, K. Vilson 90+5/

subota:

Lester - Totenhem 2:1 (0:1)
/Pereira 69, Madison 85 - Kejn 29/

Barnli - Norič 16.00
Everton - Šefild junajted
Mančester siti - Votford
Njukasl - Brajton 18.30

nedelja:

Kristal Palas - Vulverhempton 15.00
Vest Hem - Mančester junajted
Arsenal - Aston Vila 17.30
Čelsi - Liverpul

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC