• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak Klinsmana u Bundesligu: Evo zašto ne pamti Mihajlovića po dobrom

Autor mondo.rs

Legendarni Jirgen Klinsman se poslije 10 godina vratio u Bundesligu. Kao trener berlinske Herte debitovaće u 13. kolu protiv Borusije iz Dortmunda. Pročitajte neke zanimljivosti o nekadašnjem golgeteru.

Nekadašnji trener Bajerna iz Minhena, vratio se u Bundesligu nakon deset godina. Na klupi Herte zamijenio je hrvatskog trenera Antu Čovića, poslije niza loših rezultata.

Legendarni Nijemac, koga mnogi Srbi pamte po golu koji je postigao protiv Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1990. godine, u Herti će sarađivati sa Markom Grujićem.

Zanimljivo, Grujić je prvi srpski igrač koga će Klinsman trenirati u svojoj karijeri.

Možda će vas zanimati

"Moj otac je bio ponosni navijač Herte, a moj sin Džonatan je ovdje igrao dvije godine. Ovo je, zapravo, jedini klub čiji sam ja član! Neke stvari u fudbalu se dešavaju preko noći, ali to se ne može reći za moju vezu sa Hertom. Pozvali su me i pitali da li sam spreman da pomognem da se klub stabilizuje. Zaista mi je čast što mi je povjerena ova uloga i rado sam prihvatio izazov. I ne sumnjajte da ću dati sve od sebe", rekao je 55-godišnji Klinsman po preuzimanju funkcije.  

Ne obećava čudo, već posvećenost.

"Bez obzira na to gdje sam bio i šta sam radio, moj moto je oduvijek bio - nastavi da učiš i da se usavršavaš. Naravno da ću da pravim greške, sigurno je da nisam i ne mogu da budem savršen. Ali, imam vjeru. Zajedno sa timom ću da naporno radim da prevaziđemo tešku situaciju i da pravimo vezu sa navijačima, čija nam je pomoć potrebna", dodao je Klinsman.

Klinsman je prethodno bio selektor reprezentacije Njemačke (od 2004. do 2006.), a vodio je i Bajern dvije godine kasnije. Naredni poslovni angažman pronašao je vodeći nacionalni tim SAD (2011-2016), da bi sada sjeo na uzdrmanu klupu 15. plasiranog tima na tabeli njemačkog šampionata.

Herta je poslije 12 odigranih kola u Bundesligi na 15. mestu na tabeli sa samo 11 osvojenih bodova i očekuje je grčevita borba za opstanak do kraja sezone.

Klinsman je tokom igračke karijere bio u istom pogonu sa Srbima, kao što je bila sezona 1997/98. u Sampdoriji, kada je dijelio svlačionicu sa Sinišom Mihajlovićem, doduše samo polusezonu. Ta ekipa Sampe je u svojim redovima imala još Kristijana Karembea, Huana Sebastijana Verona, Vinćenca Montelu, Bepea Sinjorija, Fransoa Omama Biika, i mnoge druge asove iz cijelog svijeta.

Međutim, odnos Mihajlovića i Klinsmana je ostao upamćen po nečemu što se desilo 1998. ali ne u Đenovi, već na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, u duelu Jugoslavije i Njemačke (2:2). Sa oko 25 metara sijevnula je u jednom trenutku Mihina ljevica, ali je lopta završila pravo u Jirgena Klinsmana u živom zidu. Ispostavilo se da su mu od siline udarca pukla dva rebra, vazduh mu je izbijen iz pluća, a Nijemac je na kratko ostao i bez svijesti. Srećom, uskoro se oporavio, ali taj detalj nikad nije zaboravio. Dijelio je sa Srbima dres i u Štutgart Kikersima gdje je započeo profesionalnu karijeru.

Tamo mu je klupski kolega bio Milomir Jakovljević, fudbaler koji se iz Napretka otisnuo put Njemačke i zaigrao za Kikerse 1981. godine. Sljedeće sezone, u tim je došao još jedan Srbin, Josip Turčik, pravo iz NK Maribora.

Bilo je više duela sa srpskim ekipama u kojima je nastupao Klinsman, a među njima se ističu susreti sa Partizanom 1990. u Kupu UEFA, kada je Inter slavio 3:0 kod kuće, uz remi u Beogradu 1:1. Njegov zemljak Lotar Mateus, kasnije i trener crno-bijelih, bio je strijelac u obe utakmice.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC