• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infantino: FIFA će da uloži milijarde u Afriku i ženski fudbal!

Autor mondo.ba

Prvi čovjek Svjetske fudbalske federacije u Budimpešti govorio o planovima za budućnost fudbala...

 Đani Infantino o budućnosti fudbala Izvor: MN PRESS

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino najavio je u ponedjeljak u Budimpešti na Kongresu međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) da će njegova organizacija u promjene u afričkom fudbalu uložiti čak 1.5 milijardi evra u sljedeće četiri godine.

Fudbalsku panel diskusiju s prvim čovjekom FIFA vodio je predsjednik AIPS-a Đani Merlo, a razgovaralo se o problemima u afričkom fudbalu, rasizmu, ženskom fudbalu...

Možda će vas zanimati

"Aktivna saradnja FIFA i Afričkog fudbalskog saveza (CAF) počela je prije šest mjeseci. Ujedinili smo snage i smislili nekoliko ideja o tome kako da promijenimo afrički fudbal. Moja misija i moj cilj je učiniti fudbal globalnim. Fudbal je prvi sport na svijetu, ali je najbolje razvijen u samo pet, šest zapadnih zemalja. Šest od osam četvrtfinalista s posljednjeg Mundijala u Rusiji bile su evropske zemlje. Jaz je sve veći i veći između Evrope i ostatka svijeta. Trebamo brinuti da fudbal ne bude samo u nekoliko zemalja i zato sam bio u Africi", rekao je Infantino koji je u Budimpeštu stigao iz Rabata gdje je učestvovao na na sastanku Izvršnog odbora CAF-a, prenijela je agencija "Fena".

Istakao je da su korupcija i druge nepravilnosti u fudbalu vrlo prisutne u Africi, gdje je upravljanje fudbalom na nekim mjestima još uvijek slabo. Poručio je da će FIFA finansijsku pomoć usmjeriti na infrastrukturu, sistem takmičenja i jačanje sudijske organizacije.

"Predložio sam i stvaranje Superlige, koja će da proizvede 200 miliiona dolara komercijalnih prihoda. Afrika izvozi najveći broj igrača na svijetu, ali to samo po sebi ne pomaže razvoju", dodao je Infantino.

Osvrnuo se i na probleme rasizma u fudbalu.

"Mislim da je prvi korak ka rješavanju rasizma prepoznavanje problema i govor o tome. Naša je odgovornost boriti se protiv rasizma, a prvi korak je edukovanje ljudi. Ako našu djecu odgajamo da budu otvorena, tolerantna i inkluzivna, ona će biti takva. Ako se ovo nastavi, utakmica će biti prekidane, a klubovi ili reprezentacije čiji navijači se nedolično ponašaju kažnjene".

Infantino je najavio i ulaganja u ženski fudbal.

"Imam četiri kćeri i kad idem kući imam veliki pritisak, ako ne podržavam ženski fudbal. Šalu na stranu, vrijeme je da se u fudbalu ponašamo ravnopravno prema polovima na terenu i izvan njega, ali i u prostorijama za sastanke, u upravi. Međutim, to nije dovoljno. Imali smo najuspješnije žensko Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i mnogi su prvi put shvatili da je to pravi sport, da utakmice nisu dosadne, niti spore. Želio bih da stvorim Svjetski kup klubova za žene i povećati broj ekipa na takmičenjima i u to trebamo uložiti. Moramo uložiti, odlučili smo sljedećih godina uložiti milijardu dolara u ženski fudbal", poručio je predsjednik FIFA.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC