• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak Superlige (1): ''Lale'' i ''Zmajevi'' gledaju ka vrhu

Autori mondo.rs Autori Dušan Ninković

Za vikend se nastavlja fudbalsko prvenstvo u Srbiji, a naš serijal tekstova pripremiće vas za drugu polusezonu.

 Povratak Superlige (1): ''Lale'' i ''Zmajevi'' gledaju ka vrhu Izvor: MN PRESS

Fudbalska sezona u Srbiji se nastavlja za vikend, a prošlo je previše vremena od kako su odigrani poslednji mečevi jesenjeg dela. Tako se barem čini nama koji volimo fudbal i koji nemamo previše razumevanja za pauze, iako smo svesni da je igračima ponekad neophodan odmor.

Takmičenje će se nastaviti utakmicama 21. kola, koje je prvobitno zakazano za kraj jeseni, a onda pomereno na početak proleća. Da bismo se što bolje spremili za nastavak takmičenja, MONDO vam sumira urađeni posao u svakom od tima koji su deo elite.

Možda će vas zanimati

Četiri teksta sa po četiri tima, azbučnim redosledom, donose vam informacije o dolascima i odlascima, pripremnim mečevima, ostvarenim rezultatima u prvoj polusezoni i očekivanjima u nastavku takmičenja.

Voždovac


Ekipa Radomira Kokovića je jesenji deo prvenstva počela nešto slabije, pojačanja su pristizala i nakon početka prvenstva, a kockice se sklopile tek posle nekoliko rundi. Od tada je Voždovac jedno od najprijatnijih iznenađenja srpskog fudbala, ne samo po rezultatima već i po igri koju prikazuju.

Neobično ofanzivna formacija, sa dva krilna fudbalera na bekovskim pozicijama, samo jedan zadnji vezni, i to opredeljen da diktira tempo, iskusni ''Bin'' Nikolić iza napadača i golovi. Voždovac ih je postizao redovno, baš kako je Koković i želeo, pa šesto mesto na tabeli ne treba da čudi.

Momci sa krova tržnog centra su deo priprema odradili u Beogradu, a deo u Turskoj, gde su odigrali i nekoliko pripremnih utakmica. Ekipa je tokom januara doživela velike promene, a kako nam je Koković rekao još tokom prethodne jeseni, mesto koje vodi u Evropu bi moglo da bude cilj.

Najveće pojačanje ''Zmajeva'' trebalo bi da bude Nemanja Pejčinović, koji se nakon godina u inostranstvu vratio u srpski fudbal. Na pozajmicu iz Votforda je stigao Filip Stuparević, Nemanja Vučić je došao kao slobodan igrač iz Vojvodine, a iz redova Partizana su stigli Ivan Milosavljević i Aleksa Janković.

Klub je napustila legenda Miloš Mihajlov, koji će karijeru nastaviti u Inđiji. Njemu će društvo praviti doskorašnji saigrači Stefan Purtić i Ognjen Krasić koji su pozajmljeni sremskom superligašu. Strahinja Bošnjak je pozajmljen Kolubari, Damjan Daničić će igrati za rezervni tim zagrebačkog Dinama, a Nemanja Lakić-Pešić je napustio klub bez odigranog meča. Inostrane transfere napravili su Marko Dević, Alen Mašović i Aleksandar Stanisavljević.


Kokovićeva ekipa je tokom priprema u Antaliji odigrala četiri kontrolna susreta (Legija 0:1, Šahtjor Karangadi 1:1, Visla 0:1, Zorja 0:2), a zatim generalnu probu pred početak drugog dela prvenstva imala u Bačkoj Topoli, gde su remizirali (3:3) sa domaćim TSC-om.

Vojvodina


Kada je Nenad Lalatović u klubu, cilj je vrh tabele. Tako je i u Novom Sadu, gde nekadašnji reprezentativac radi po drugi put u karijeri. Ponovo je na klupi Vojvodine, jednog od nekoliko srpskih klubova u kojima je napravio sjajne rezultate. Tim iz Novog Sada je prvi počeo pripreme za prolećni deo prvenstva, još na početku 2020. godine.

Pored početnog rada u trening centru u Veterniku, ekipa Vojvodine je deo priprema odradila u Turskoj. Ekipa koja je tek u poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva, porazom u Bačkoj Topoli, prepustila Partizanu drugo mesto na tabeli, odigrala je niz kontrolnih utakmica u Turskoj.


Novosadski crveno-beli savladali su Rapid iz Beča (2:0), remizirali sa ukrajinskim Šahtjorom (1:1), Lavovom (0:0), Frajbergom (2:2) i upisali poraze protiv Maribora (2:3) i Rubina iz Kazanja (0:3).

Ambicije tima su svakako izlazak u Evropu i borba za što bolju poziciju pred nove evropske kvalifikacije. Klub je tokom januara doživeo promene u igračkom kadru, od zahvaljivanja na saradnji pojedinim fudbalerima do prodaje kapitena u američku MLS ligu. Pojačanja koja su stigla u Novi Sad imaće težak zadatak da se nametnu za minute.

Tokom prelaznog roka je Vojvodina pretrpela tri velika odlaska. Bojan Matić je pojačao redove Partizana, Vinsent Eze je novi igrač konkurentskog Čukaričkog, dok je Ranko Veselinović prešao u Vankuver.

Bilo je i zanimljivih dolazaka na stadionu ''Karađorđe''. Rus koji je bio na probi nije zadovoljio kriterijume, ali su to uspeli fudbaler iz četvrtog ranga engleskog fudbala, bivši igrač Benfike i Rumun Konstantin Nika. Od domaćih fudbalera stigli su Nikola Andrić iz Lučana, Stefan Đorđević iz niškog Radničkog, Miljan Vukadinović iz Napretka, Momčilo Mrkaić iz Javora i Bogdan Mladenović koji je nastupao za Žil Visente. Možda i najzanimljiviji transfer srpskog fudbala je dolazak Splićanina Slavka Bralića.

Inđija


Prethodna polusezona je za povratnika u Superligu Srbije bila veoma turbulentna. Počeli su je pod komandom Srđana Blagojevića, mladog i veoma talentovanog stručnjaka, ali rezultati nisu pratili njegovu fudbalski viziju. Nasledio ga je Aleksandar Janjić, a sedam osvojenih bodova u poslednja četiri kola jesenjeg dela najavili su bolju situaciju u Sremu.

Inđiji će prioritet biti opstanak, što se znalo i pre početka tekuće sezone u elitnom rangu srpskog fudbala. Tokom zime su se u klubu desile promene na višim nivoima, pa će tako zeleno-beli u prolećni deo prvenstva sa novim čelnicima. Novi predsednik kluba biće Dragan Pilipović.

Ekipa Inđije je pre odlaska na pripreme u Umag savladala Voždovac u prvoj proveri, a zatim na pripremama odigrala još pet susreta. Upisani su poraz od mađarskog Budafokija, remiji sa Goricom, Tabor Sežanom i Triglavom, kao i pobeda nad Rudarom iz Velenja. Sremci su po povratku u Srbiju poraženi od Grafičara (0:2) i remizirali sa Mačvom (1:1), a igraće još nekoliko mečeva.

Sam igrački kadar se nije previše menjao, a najveća pojačanja su već pomenuti igrači koji su stigli iz Voždovca. Purtić, Mihajlov i Krasić će biti važni u borbi za opstanak, a klub su pojačala i dvojica igrača Radničkog iz Niša, golman Marko Knežević i vezista Aleksa Jovanović. Jedino ''inostrano'' pojačanje je Vojin Pavlović, Crnogorac koji je stigao iz OFK Titograda.

Dijego Bardanca je Španac koji je prethodnog leta stigao u klub, ali ga je već ove zime napustio. On će karijeru nastaviti u Gorici. Ognjen Bjeličić je pojačao Radnički iz Niša, Saša Jovanović će igrati za Rad, dok je iskusni Ivan Rogač novi igrač Javora. Inostrani transfer je napravio Ivan Josović koji je otišao u Uzbekistan.

Javor


Uspevao je tim iz Ivanjice da zablista tokom nekih delova jesenje polusezone, ali opšti utisak je da klub ima premalo bodova u odnosu na sve ono šta su radili na terenu. Sliku koju su kreirali dodatno su uspeli da pokvare u poslednje četiri runde, kada su upisivali samo poraze, uz gol razliku 4:17! Bar im dobro ide na internetu.

Javor je deklasiran na gostovanju u Humskoj (6:2), i na svom terenu od Radničkog (0:7), što je i pokazalo najveće mane superligaša iz Ivanjice. Pred ekipom Ivana Bondžulića je naporan rad kako bi se popravila odbrana i tako izbegla borba za opstanak u elitnom rangu srpskog fudbala.

Javor - Radnički 0:7
Izvor: Youtube/Superliga Srbija


Tokom priprema koje su fudbaleri Javora odradili u Ivanjici, Beogradu i Umagu, odigrano je šest kontrolnih susreta. Savladali su Triglav (3:1), Aluminij (3:1) i Rudar (3:2), remizirali protiv brava (2:2) i izgubili od Domžala (1:2) i Gorice (2:3). Sve pripremne mečeve su obeležili golovi, što pokazuje da se tim sa Golije nije u potpunosti uigrao u defanzivi.

Najveće pojačanje pred nastavak sezone trebalo bi da bude Luka Luković, ofanzivac koji je prvi deo prvenstva proveo u Čukaričkom. Pored njega, klub je angažovao Ivana Rogača iz Inđije, Zorana Švonju koji se u klub vraća iz Bugarske, Sašu Vargu i Rastka Šuljagića.

Mnogo zvučnije je bilo kada su u pitanju odlasci iz Ivanjice. Dobre partije u napadu odvele su Nikolu Mrkaića u Vojvodinu, dok je Nikola Kuveljić, jedno od otkrovenja prvenstva novi igrač poljske Visle! Kapiten Kolaković se preselio u Uzbekistan nakon skoro deset godina u klubu, a mladi Cuckić, Filipović i Jovanović su pozajmljeni Sinđeliću.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC