• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čitanje i uživanje: 100 mečeva koji su izmenili istoriju Mundijala (I deo)

Autor Neša Petrović

Uz puno pravo da dodate, izbacite, pomerite ili rotirate. Jer, ukusi su različiti. Nekome je detinjstvo počelo ’Golom veka’ na Acteki, a nekome Zidanovim ’blek-autom’ u Berlinu.

 100-najboljih-utakmica-u-istoriji-fudbala-pise-Nesa-Petrovic Izvor: MN PRESS

Ko kaže da je dosadno u karantinu? Budite iskreni, kada ste poslednji put našli vremena za neku strast. Recimo, za "putovanje" kroz Svetska prvenstva.

Ok, sećamo se Rusije i Brazila. Sveže su nam slike iz Nemačke i Južne Afrike. Japan i Koreju pamtimo po Zubinoj frizuri, a Francusku po Blanovom poljupcu Bartezove ćele. U zavisnosti od starosnog doba, možemo i dalje u prošlost. Svako od nas ima Mundijal za koji je emotivno vezan. I svako svoje razloge i motive.

"Argentina" je draga zbog Krojfove Holandije, "Švedska" zbog Peleovog Brazila. Naš "Meksiko’ je obeležila "Božija ruka", "Meksiko" naših očeva utakmica Italija - Nemačka.

A Italija 90? "Ćao’"u nekoliko poza na prve dve stranice Paninijevog albuma. Fudbal je emocija. A emocija zavisi od toga koji se smisao pridaje događaju na koji reagujete.

Možda će vas zanimati

Uživajte u priči o 100 utakmica koje su izmenile istoriju Svetskog prvenstva!


Uz puno pravo da dodate, izbacite, pomerite ili rotirate. Jer, ukusi su različiti. Nekome je detinjstvo počelo ’Golom veka’ na Acteki, a nekome Zidanovim ’blek-autom’ u Berlinu.

PRVI DEO

Izvor: Guliver, Keystone/Hulton Archive


100     Mađarska – Brazil 4:2 (Švajcarska 1954, četvrtfinale)

’Bitka u Bernu’. Bitka, u pravom smislu reči. Sevale su pesnice, laktovi, klizeći startovi… Ne samo na terenu, već i u svlačionici posle utakmice. Pravo je čudo da su isključena samo tri igrača (Nilton Santoš, Božik i Umberto). Puškaš zbog povrede nije bio u konkurenciji za tim, što mu nije smetalo da u tunelu razbije flašu o glavu Brazilca Pineira. Od fudbalskih elemenata, izdvajamo fantastičnu partiju Šandora Kočiša i plasman ’Lake konjice’ u polufinale.

99       Brazil – Peru 4:2 (Meksiko 1970, četvrtfinale)

Veliki južnoamerički okršaj za plasman u polufinale. Peru sa selektorom Didijem, vedetom Brazila sa Svetskog prvenstva ’58 i mladim ‘artiljercem’ Teofilom Kubiljasom, strelcem pet golova u prethodnom delu šampionata. Ipak, Brazilci su imali igrače sa druge planete. Tostao dva puta, Rivelinjo i Žairzinjo. Adio, Peru.

Izvor: Guliver, Keystone/Hulton Archive

98       Francuska – Zapadna Nemačka 6:3 (Švedska 1958, meč za 3. mesto)

Utakmica je ušla u anale pre svega zbog četiri gola Žista Fontena. Zahvaljujući ’pokeru’, Francuz je postao rekorder po broju golova na jednom završnom turniru Svetskog prvenstva, prestigavši Mađara Šandora Kočiša, koji je u Švajcarskoj 1954, 11 puta tresao protivničke mreže. Do dana današnjeg, Fontena niko nije skinuo sa trona.

97       Danska – Urugvaj 6:1 (Meksiko 1986, grupna faza)

Debi Danske na Svetskim prvenstvima bio je kao iz snova. Tri pobede u grupnoj fazi, maksimalan učinak i kao šlag na tortu, ’šestica’ protiv nesrećnog Urugvaja. Tri komada Elkjera Larsena, po jedan Lerbija, Olsena i Mihaela Laudrupa. Verovali ili ne, ’ćeleste’ je sa samo dva boda prošao u drugi krug šampionata.   

96       Švedska – Rumunija 1:1, 2:2, 7:6 (SAD 1994, četvrtfinale)

Duel dve reprezentacije koje su bile otkrovenje prvenstva, rasplamsao se tek u poslednjih četvrt časa. Brolin je u 78. minutu doveo Šveđane u vođstvo, ali je Radučoju u 88. odveo meč u produžetke. Isti igrač je u 101. minutu postigao vodeći gol za selekciju koja je u osmini finala izbacila Argentinu. Šveđani se nisu predavali, preko Keneta Andersona stižu do izjednačenja, a posle penal-ruleta i do plasmana među četiri najbolje ekipe na svetu.

95       Španija – Holandija 1:5 (Brazil 2014, faza po grupama)

Dešavalo se i ranije da branilac titule ’zabrlja’ na startu šampionata, ali su Španci ’obrnuli igricu’. Remek-delo Van Persija, nazvano ’Let anđela’, moglo bi da zauzme počasno mesto na zidovima Luvra. Holandski veteran je do kraja utakmice još jednom savladao Kasiljasa i pogodio prečku. Ko je bre za penziju?

94       Brazil – Zair 3:0 (Zapadna Nemačka 1974, grupna faza)

Momak po imenu Ilunga Mvepu, bio je protagonista scene koja će zauvek ući u anale svetskog fudbala. U trenutku kada se Rivelinjo spremao da izvede slobodan udarac, istrčao je iz živog zida i panično šutnuo loptu nebu pod oblake. Tek 2002. godine, Mvepu će objasniti pozadinu nesvakidašnjeg poteza. Nakon debakla od Jugoslavije (0:9), kontroverzni predsednik Zaira Mobutu Sese Seko, zapretio je svim fudbalerima da će u slučaju poraza od Brazila sa više od tri gola razlike, pobiti i njih i njihove porodice.

93       Rusija – Kamerun 6:1 (SAD 1994, grupa faza)

Rusi su se prvi put pojavili na Mundijalu posle raspada SSSR i njihova ‘šestica’ protiv Kameruna sadrži dva rekorda. Oleg Salenko je sa pet komada postao najbolji strelac na jednoj utakmici, a Rože Mila sa 42 godine i 39 dana najstariji strelac u istoriji Svetskih prvenstava. Katastrofa Kameruna omogućila je Italijanima da se provuku i kao treći u grupi, odu dalje i doguraju na korak od nove titule svetskog šampiona. 

92       Mađarska – El Salvador 10:1 (Španija 1982, grupna faza)

Centralnoamerička reprezentacija nije moga da zamisli strašniji debi na završnom turniru Svetskog prvenstva. Mađari su rešetali golmana Luisa Gevaru Moru i zaustavili se na deset. Trostruki strelac bio je Laslo Kiš, koji je tek u 55. minutu ušao u igru na stadionu ’Martinez Valero’ u Elčeu. Nijedna reprezentacija pre i posle toga nije uspela da postigne dvocifreni broj golova na Mundijalu.

91       Iran – SAD 2:1 (Francuska 1998, grupna faza)

Fudbalom protiv politike. Tako su reprezentativci Irana i SAD-a shvatili međusobni duel na Mundijalu u Francuskoj. Izašli su na teren stadiona u Lionu zagrljeni, razmenivši bukete cveća. U inat političkim moćnicima dveju zemalja koje su bile u jako lošim odnosima još od revolucije i talačke krize 1979. godine. Iran je slavio golovima Estilija i Mahdavikije.

90       Turska – Južna Koreja 3:2 (Japan i Južna Koreja 2002, meč za 3. mesto)

Dve senzacije Svetskog prvenstva, srele su se u borbi za bronzanu medalju i još jednom oduševile ljubitelje fudbala u Taežuu. Na ovoj utakmici postignut je najbrži gol u istoriji Mundijala. Hakan Šukur je zatresao mrežu domaćina već u desetoj sekundi. I ne bi to bilo toliko čudno, da Koreanci nisu prvi krenuli sa centra.

89       Argentina – Peru 6:1 (Argentina 1978, druga faza po grupama)

Utakmica sa mnogo sumnjivih elemenata. Argentini je kao organizatoru turnira, trebala pobeda od četiri gola razlike da bi prestigla Brazil i sa prvog mesta otišla u finale. Na optuženičkoj klupi našao se golman Ramon Kiroga, Peruanac argentinskog porekla (rođen u Rozariju), koji je kod svih šest golova mogao (morao) bolje da interveniše. Pre izvesnog vremena, jedan od aktera te utakmice, Hoze Velaskez, otrkio je omena još trojice izdajnika: Rodulfo Manzo, Raul Goriti i Huan Hoze Munjante.

88       Senegal – Francuska 1:0 (Japan i Južna Koreja 2002, grupna faza)

Seul, 31. maj. Otvaranje šampionata. Branilac trofeja protiv debitanta. Francuzi, još jači nego četiri godine ranije, među favoritima za plasman u finale. Ne samo da neće odbraniti titulu, nego neće izaći iz grupe. Sudbinu Lemerove ekipe značajno je usmerio senzacionalan poraz od Senegala. El-Hadži Dijuf je plesao na terenu, a Buba Diop postigao pobedonosni pogodak.

87       Francuska – Paragvaj 0:0, 1:0 (Francuska 1998, osmina finala)

Mučio se domaćin protiv južnoameričke selekcije i morao je da čeka 113 minuta na momenat odluke. Pires je ubacio loptu u kazneni prostor, Trezege sjajno skočio i vratio ka Blanu, a ovaj iz punog trka savladao Čilaverta. Prvi ‘zlatni gol’ u istoriji Svetskog prvenstva.

86       Jugoslavija – Španija 2:1 (Italija 1990, osmina finala)

Doktorat Piksija Stojkovića. Oba gola su prefinjeni izraz fudbalskog majstorstva. Genijalnost pomešana sa elegancijom. Verona se tog vrelog popodneva zaljubila u umetnika sa Pasi poljane. „Kreće kontra, a meni duša u nosi. Molim boga da Vujović prebaci Sančiza i već je vidim u mreži. Lopta pada, ja nijednog trenutka nemam dilemu. Svestan sam da bi njih milion šutnulo iz prve. Ali, zalamam Vaskeza, šaljem ga po burek i posle toga... ma sve posle toga je istorija“. Da, a Piksi je jedan u milion.

85       Belgija – SSSR 2:2, 4:3 (Meksiko 1985, osmina finala)

Jedna od najuzbudljivijih utakmica na šampionatu u Meksiku. Sovjetima nije bio dovoljan veličanstveni Belanov, trostruki strelac. Odigrali su fenomenalno grupnu fazu, ali je Belgija pobedila i pokazala da će to biti najbolji Mundijal u istoriji njihove reprezentacije. Strelci su bili Šifo, Kulemans, Demol i Klasen.

84       Francuska – Meksiko 4:1 (Urugvaj 1930, grupna faza)

Tu je sve počelo. Prva utakmica u istoriji Svetskih šampionata. Samim tim, Francuz Loran je strelac istorijskog prvenca. Isti igrač je završnicu meča dočekao na golu svog tima, zbog povrede golmana Tepoa (izmene su uvedene tek na Mundijalu u Meksiku 1970). Pored Lorana, junak susreta bio je dvostruki strelac Langije.

83       Francuska – Kuvajt 4:1 (Španija 1982, grupna faza)

Francuzi su vodili sa 3:1 protiv Kuvajta koji je bio debitant na Svetskom prvenstvu. Kada je Žires postigao četvrti gol, kuvajtski emir Fahd Al Ahmad je iz VIP lože sjurio na teren i primorao sovjetskog sudiju Stupara da poništi pogodak. Razlog: igrače Kuvajta je, navodno, zbunio zvižduk koji je stigao sa tribina stadiona Zorilja u Valjadolidu (?!). Francuzi do kraja ipak stižu do ‘pokera’, preko Maksima Bosisa.

82       Hrvatska – Australija 2:2 (Nemačka 2006, grupna faza)

Dva puta su Hrvati bili u vođstvu, oba puta su Oziji stizali rezultat i na kraju obezbedili plasman u nokaut fazu. Utakmica je ostala upamćena po nesvakidašnjoj grešci sudije Pola, kome je trebalo tri javne opomene da bi isključio Josipa Šimunića. FIFA je vešto zamaskirala ovaj skandal, jer je u izveštaju pisalo da je hrvatski reprezentativac dobio samo dva žuta kartona.

81       Italija – Urugvaj 0:1 (Brazil 2014, faza po grupama)

On ne daje samo golove, on i ujeda. Znali su u Italiji za gastronomske afinitete Luisa Suareza, ali nisu ni slutili da će baš na Svetskom prvenstvu da mu proradi apetit. Za sočni zalogaj Kjelinijevog ramena nije sankcionisan crvenim kartonom, a Urugvaj je golom Godina izvadio Prandeliju kartu u jednom pravcu. Što dalje od klupe italijanske reprezentacije.

80       Brazil – Čile 4:2 (Čile 1962, polufinale)

Opet Garinča i Vava. Tandem koji je srušio Engleze u prethodnoj rundi, koban je i po organizatora turnira. Uništen je san Čilea da sa razigranim Torom i Sančezom mogu do trofeja na domaćem terenu. Brazilci su obezbedili drugo uzastopno finale. Ispostaviće se i drugu titulu zaredom.

Izvor: Guliver, Simon Bruty/Getty Images Europe

79         Argentina – Jugoslavija 0:0, 3:2 (Italija 1990, četvrtfinale)

Firenca je izviždala Maradonu, Ivković mu odbranio penal, Dejo promašio nemoguće, Piksi se igrao sa njima, Troljo pogodio stativu... Pa kako je moguće da nismo otišli u Napulj? Na megdan domaćinu Svetskog prvenstva. Ufff... teško pitanje. Nadasve bolno. Ne otvarajte rane. Ili se obratite Brnoviću i Hadžibegiću.

78       Alžir – Zapadna Nemačka 2:1 (Španija 1982, grupna faza)

Nemci ko Nemci. Počeli su loše, pa dogurali do finala. Alžir je slavio senzacionalnu pobedu zahvaljujući golovima Mađera (buduća ’Alahova peta’) i Belumija (’Zlatna lopta’ Afrike 1981). Aktuelni evropski prvak uspeo je samo da izjednači preko Karl-Hajnca Rumenigea, a Alžircima ni pobeda nije pomogla da izađu iz grupe.

77       Španija – Nemačka 1:0 (Južna Afrika 2010, polufinale)

Pokušaj revanša Nemačke za poraz u finalu Evropskog prvenstva 2008. Ništa od toga. Španci su u tom periodu gospodarili fudbalom. Pujol postiže gol odluke u 73. minutu i odvodi četu Del Boskea u finale. Nemci, kao i četiri godine ranije na domaćem terenu, takmičenje završavaju na pretposlednjem stepeniku.

76       Brazil – Engleska 2:1 (Japan i Južna Koreja 2002, četvrtfinale)

Ronaldinjo u svom kompletnom elementu. Od bljeska do sumraka. Najpre fenomenalan gol za pobedu Brazila, nedugo zatim crveni karton i suspenzija za polufinale. Ujedno i kraj engleskog ciklusa sa Sven-Goranom Eriksonom. Pogodak Majkla Ovena nije bio dovoljan da se sruši budući svetski šampion.

75       Argentina – Belgija 2:0 (Meksiko 1986, polufinale)

Još jedan ples Dijega Armanda. Bila je to sjajna generacija Belgije sa Pfafom na golu i Šifom kao dirigentom orkestra. Moć su demonstrirali na Španiji i Sovjetima u prethodne dve runde šampionata i nije im se vraćalo kući. Zatvorili su prilaze golu i odolevali punih 50 minuta. A onda je ’Diez Argentino’ izveo nove dve čarolije i priči je došao kraj.  Sa ove utakmice datira ona antologijska fotografija na kojoj šestorica belgijskih reprezentativaca pokušavaju da zaustave Maradonu. Eno ih na Acteki, pokušavaju i dalje.   

Izvor: Guliver, Keystone/Hulton Archive

74       Urugvaj – Jugoslavija 6:1 (Urugvaj 1930, polufinale)

Poveli smo golom Vujadinovića i bili na pragu istorije. Jedina evropska reprezentacija u polufinalu prvog Mundijala, na korak od završnog čina. Onda su se domaćini razgoropadili. Čea tri puta, Anselmo dva i Iriarte. Uz napomenu da je kod jednog gola asistirao policajac koji je stajao iza vrata El Grande Milovana. Skupili smo se s brda s dola, a vratili ovenčani slavom.

73       Rumunija – Argentina 3:2 (SAD 1994, osmina finala)

Rumunija je kao pobednik grupe očekivala lakšeg protivnika u osmini finala. A naišla je na Argentinu, kojoj ni šest bodova nije bilo dovoljno za više od trećeg mesta u svojoj grupi. Evropljani se nisu uplašili i zahvaljujući dvostrukom strelcu Dumitreskuu i balkanskom Maradoni Georgiju Hadžiju, potvrđuju epitet najprijatnijeg iznenađenja šampionata. Uprkos golovima Batistute i Balba, aktuelni vicešampioni sveta moraju kući.

72       Španija – Danska 5:1 (Meksiko 1986, osmina finala)

Imajući u vidu fantastične partije Danaca u fazi po grupama, očekivao se najuzbudljiviji meč osmine finala Svetskog prvenstva. Čak su Španci došli u situaciju da jure rezultat, posle vodećeg gola Jespera Olsena. Ipak, na scenu stupa Emilio Butragenjo koji sa četiri komada rešava duel u Santijago de Keretaru i odvodi svoje među osam najboljih na planeti.

71       Švedska – Zapadna Nemačka 3:1 (Švedska 1958, polufinale)

Nemci su branili titulu iz Švajcarske i golom Šefera prišli na korak novom finalu Svetskog prvenstva. Domaćin se ne predaje i preko Skoglunda stiže do poravnanja rezultata. Nošeni podrškom sa tribina Ulevi stadiona u Geteborgu, Šveđani postižu još dva gola (Gren i Hamrin), overavajući prvo i za sada jedino učešće u završnoj predstavi najveće smotre svetskog fudbala.

70       Čile – Italija 2:0 (Čile 1962, grupna faza)

Nazvali su je ‘Bitkom u Santijagu’. Utakmica prepuna grubih startova i prljave igre sa obe strane. Čuveni engleski arbitar Kenet Aston (tvorac ideje o žutim i crvenim kartonima), očajno je vodio susret i našao se na udaru kritika italijanske javnosti. Ne primenjujući iste aršine, isključio je dva igrača Italije (Ferinija i Davida), a propustio da istera iz igre čileanskog grubijana Leonela Sančeza koji je bukvalno nokautirao Umberta Maskija.

69       Bugarska – Nemačka 2:1 (SAD 1994, četvrtfinale)

Kada je Mateus realizovao penal, malo ko je na Džajants stadionu u Njujorku verovao da Bugari mogu do iznenađenja. Ali, nisu to bili obični Bugari. Nakon što su golom Kostadinova na Parku Prinčeva u poslednjem minutu poslednje utakmice u kvalifikacijama ’resetovali’ Francuze, nastavili su sa čudima i preko okeana. Lečkov i Stoičkov su presudili aktuelnim svetskim šampionima, ispisavši jednu od najlepših stranica u istoriji bugarskog fudbala.

68       Francuska – Argentina 4:3 (Rusija 2018, osmina finala)

Mali Kilijan je u prvom pokušaju objasnio Mesiju kako se ulazi u večnost. Najpre ga je poslao kući, a potom se prošetao do titule svetskog šampiona. Sa nepunih 20 godina postao je drugi najmlađi igrač strelac dva gola na utakmici Svetskog prvenstva. Prva čestitka stigla je od onog čiji rekord nikada niko neće oboriti: „Dobrodošao u društvo odabranih“ – poručio je Pele francuskom asu preko vlastitog Tviter profila.           

67       Portugal – Brazil 3:1 (Engleska 1966, grupna faza)

Najgori Mundijal u istoriji brazilske reprezentacije. Na Gudison parku u Liverpulu, Pele se povredio i izašao iz igre, a Euzebio sa dva gola trasirao Portugalu put ka velikoj pobedi. ‘Selekao’ je izgubio i od Mađarske, ni ne dočekavši nokaut fazu šampionata.

66       Italija – Argentina 1:0 (Argentina 1978, grupna faza)

Argentinci nikako nisu imali nameru da se posle prve faze prvenstva sele iz Buenos Ajresa. Ali, Betega je lansirao Italijane na prvo mesto u grupi i domaćin je morao za Rozario. Na kraju su se radovali Gaučosi, dok je Azurima ostala uteha u kontradiktornoj činjenici: na jednom od retkih Mundijala na kome nisu osvojili titulu, igrali su najlepši fudbal.

65       Zapadna Nemačka – Holandija 2:2 (Argentina 1978, druga faza po grupama)

Čekali su Holanđani četiri godine na osvetu za poraz u Minhenu. Imali su dva boda više i remi ih je odveo u drugo uzastopno finale Svetskog prvenstva. Nemcima ni dva vođstva nisu bila dovoljna za konačnu pobedu. Ari Han je odgovorio Ridigeru Abramčiku, a Rene Van de Kerhof, Diteru Mileru.

64       Nemačka – Engleska 4:1 (Južna Afrika 2010, osmina finala)

Utakmica zbog koje se rodila ideja o video-tehnologiji. Kod rezultata 2:1, urugvajski sudija Larionda i njegov pomoćnik nisu videli da je lopta posle šuta Lamparda završila metar i po iz gol crte. Tomas Miler je u drugom poluvremenu dokusurio demoralisane pulene Fabija Kapela.

63       Italija – Španija 2:1 (SAD 1994, četvrtfinale)

Još jedna utakmica zbog koje se pribeglo novoj praksi u fudbalu. Sudija nije sankcionisao lakat Tasotija u lice Luisa Enrikea, ali je Disciplinska komisija na osnovu TV snimka kaznila italijanskog defanzivca. Pobedu Sakijeve ekipe režirali su momci istog prezimena. Dino je postigao prvi, a Robi pobedonosni gol u 88. minutu. Bađo-šou na Foksborou u Masačusetsu.

62       Francuska – Hrvatska 2:1 (Francuska 1998, polufinale)

Nikada pre i posle toga Lilijen Tiram nije postigao gol za Francusku. Nikada! Čak je Hrvatska na početku drugog poluvremena stigla do prednosti golom Davora Šukera. A onda, trenutak inspiracije tamnoputog defanzivca. Odnosno, dva trenutka. Blickrig. Preokret u Sen-Deniju, ništa od hrvatskog puta u večnost.

61       Mađarska – Zapadna Nemačka 8:3 (Švajcarska 1954, grupna faza)

Igra mačke i miša. Kočiš je brojao do četiri. Puškaš, Hidegkuti i Tot izbušili mrežu Tonija Tureka. Laka konjica je posle prve dve utakmice imala gol-razliku 17:3 !?!? (slavili 9:0 protiv Južne Koreje na otvaranju šampionata). Mnogi su ih već tada proglasili svetskim prvacima. Ali, imalo je da se igra. I Nemci su Nemci. Bez obzira na osam komada.

60       Brazil – Francuska 5:2 (Švedska 1958, polufinale)

Francuzima nije pomogao ni najbolji strelac Mundijala Žist Fonten, koji je uspeo samo da anulira početno vođstvo Brazila (Vava). Za katedru je izašao Edson Arantes i sve je bilo gotovo. Jedan, drugi, treći.  Svaki na svoj način klasično remek-delo. Naročito onaj posle ’sombrera’ preko centarhalfa Švedske. 

59       Holandija – Italija 2:1 (Argentina 1978, druga faza po grupama)

Sve je išlo na ruku Italijanima. Imali su i igru i rezultat. Brandts je autogolom doveo Azure u vođstvo i ekipi Enca Bearcota smešilo se finale protiv domaćina turnira. U nastavku, sve se okreće na stranu Holanđana. Brandst se iskupio i ovoga puta pogodio pravu mrežu, da bi Ari Han udarcem sa distance prevario Zofa i poslao ’narandžaste’ u meč za titulu.

58       Holandija – Argentina 4:0 (Zapadna Nemačka 1974, druga faza po grupama)

Ako su se u grupi provukli kroz iglene uši, dalje nisu mogli. Holandija je na startu drugu kruga šampionata torpedovala Argentinu i poslala je kući. Krojf je bio dvostruki strelac, a Krol i Rep su zapečatili sudbinu reprezentacije koja će se četiri godine kasnije osvetiti Holanđanima, i to u najvažnijem meču Mundijala.

57       SAD – Engleska 1:0 (Brazil 1950, grupna faza)

Englezi su konačno odlučili da zaborave na aroganciju i uzmu učešće na Svetskom prvenstvu. Slavili su protiv Čilea na debiju, ali su zatim doživeli jedan od najtežih poraza u svojoj istoriji. Pobedonosni gol u Belo Horizonteu za totalne autsajdere iz Amerike, postigao je Džo Getjens, fudbaler koji je rođen u Port of Prensu i koji je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo odigrao jednu utakmicu za Haiti (protiv Meksika).

56       Argentina – Brazil 1:0 (Italija 1990, osmina finala)

Asistencija Maradone i gol Kaniđe ostali su u senci miterioznog detalja iz finiša prvog dela susreta. Na Dele Alpiju u Torinu, termometar je pokazivao 38 stepeni. Dijego je posle jednog udarca ostao na zemlji da mu se ukaže pomoć, Branko je prišao i zamolio za flašicu vode, a fizioterapeut Di Lorenco mu je dobacio onu koja je bila drugačije boje od svih ostalih. Zvala se ’bočica za gostujuće fudbalere’. Do kraja utakmice, to više nije bio isti Branko. Na momente je osećao da će pasti u nesvest. Dve godine kasnije Ruđeri će mu prilikom slučajnog susreta na aerodromu priznati da je bio žrtva neslane šale, dok će Maradona tek 2005. godine u jednoj TV emisiji otkriti da je voda bila ‘obogaćena’ sastojcima Roipnola.       

55       Brazil – Čehoslovačka 3:1 (Čile 1962, finale)

Šta vredi što su Česi poveli golom Masopusta, kada golman Šrojf nije imao svoje veče. U tom slučaju, Brazil može i bez Pelea. ‘Kralj’ se povredio još u grupnoj fazi, što nije zaustavilo ’virtuoze u žutom’ na putu ka odbrani trofeja. Amarildo, Zito i Vava su režirali preokret i ’Žil Rime’ nije promenio vlasnika. 

54       Brazil – Holandija 3:2 (SAD 1994, četvrtfinale)

Četiri godine posle ’slučaja Roipnol’, Branko je ponovo u centru pažnje. Ali sada kao junak fantastične utakmice sa Holandijom. Bilo je svega i svačega tog paklenog popodneva u Dalasu. ’Selekao’ u plavom, ’lale’ u belom. Brazil u transu zbog golova Romarija i Bebeta, Holanđani u zanosu nakon izjednačenja u režiji Bergkampa i Vintera. Dramu je rešio on, ošamućeni Brazilac sa Dele Alpija. Klaudio Ibrahim Vaz Leal – BRANKO.

53       Engleska – Argentina 1:0 (Engleska 1966, četvrtfinale)

Nemačkom arbitru Krejtlajnu trebalo je deset minuta da udalji sa terena isključenog Antonija Ratina. Jednostavno, nije znao kako (ili čime) da mu pokaže put u svlačionicu. Argentinci su kukali na domaćinsko suđenje, jer nijedan start engleskih igrača nije bio sankcionisan opomenom. Par dana kasnije, Krejtlajnov kolega Ken Aston zaustavio se kolima na semaforu i sinula mu je genijalna ideja: ‘žuto’ neka bude opomena, ’crveno’ isključenje. Sve posle toga je istorija.

52       Nemačka – Argentina 4:0 (Južna Afrika 2010, četvrtfinale)

U Nemačkoj su četiri godine ranije odlučili penali, a u Kejpatunu je lekcija bila surova i bolna. Dva gola Klosea, po jedan Milera i Fridriha. Argentini ne bi pomoglo ni da je Maradona obuo kopačke i sa klupe ušao na teren. Četvorka protiv Engleske, četvorka protiv Gaučosa. Stekao se utisak da Levova kaznena ekspedicija nema dostojnog konkurenta u pohodu na trofej. Ali…

 …

51       Škotska – Holandija 3:2 (Argentina 1978, grupna faza)

„Nisam se osećao tako dobro još od gola Arčija Džemila protiv Holandije“ – glasi legendarna opaska Marka Rentona u kultnom filmu ’Trejnspoting’. As Notingem foresta je nanizao nekoliko protivničkih igrača i doveo svoj tim u vođstvo od 3:1, ali je Škotima falio još jedan gol da bi prošli dalje. Nisu ga dali, ali jeste Holandija, kojoj je to otvorilo put ka finalu Svetskog prvenstva.

Kraj prvog dela.

Čitajte: Drugi deo, pozicije od 50 do 1.

Imate i poruku od autora: Ostanite kod kuće. Mislite na život. Pobedićemo!

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC