• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rahimić o životu u Moskvi: Kretanje samo do sto metara od stana

Autor mondo.ba

Elvir Rahimić (44), nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine je u samoizolaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa u Moskvi, gdje je igrajući za CSKA završio fudbalsku karijeru.

 Elvir Rahimić o životu u Moskvu tokom pandemije koronavirusa Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Već treću nedjelju sam u samoizolaciji, u karantinu. Nema puno kretanja vani. Možeš otići samo u prodavnicu ili apoteku udaljenu 100 metara od mjesta stanovanja. Ako želiš otići negdje drugo, moraš imati specijalnu propusnicu", rekao je Rahimić u razgovoru za "Dnevni avaz" i dodao da se te propusnice izdaju preko onlajn aplikacije.

Prema njegovim riječima u Moskvi nema policijskog časa, kao u Bosnei i Hercegovini, ali...

Možda će vas zanimati

"Faktički je na snazi 24 sata dnevno. Ako te uhvati policija da si otišao dalje od 100 metara od mjesta stanovanja, slijede rigorozne kazne. Takođe, možeš biti strogo kažnjen i ako bezveze šetaš oko svoje zgrade, da ne kažem negdje dalje", istakao je trener mlađih kategorija u moskvoskom klubu.

U kupovinu ide jednom sedmično, a ostalim danima uopšte ne izlazi iz stana s obzirom da je predsjednik Rusije Vladimir Putin progladio april neradnim mjesecom. Ipak država će svim radnicima isplatiti plate, a Rahimić smatra da je to dobra mjera, koja će pomoći u sprečavanju širenja virusa.

"Ako pogledamo kolika je Rusija i broj stanovnika uporedite s brojem zaraženih, oko sedam hiljada, ako je tačna ta zvanična informacija, onda je to super. Samo Moskva ima 17 miliona stanovnika, a oko dvije hiljade zaraženih. Ovdje svaki dan od drugih bolesti umire više ljudi".

Moskva je od prestonice Bjelorusije Minska udaljena 500 kilometara i tamo se živi potpuno normalno, iako se ni Rusi nisu odrekli vodke.

"Kada su ovdje na snagu stupile ove vanredne mjere, Rusi su zabranili prodavanje alkohola u prodavnicima. Međutim, toliko su se ovdje žalili zbog toga, govoreći kako je njima vodka lijek, da su vlasti morale popustiti. Mogu samo zamisliti kako oni piju tu votku u ovom karantinu. Ma njima ni koranavirus ne može ništa, jer vodka od 60 ili 70 stepeni ubije sve živo, i bacile, i koronu", našalio se na kraju Rahimić u razgovoru za sarajevski list.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC