• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci favoriti za "Zlatnu loptu"

Čak sedam Španaca u trci za "Zlatnu loptu", nagradu za najboljeg fudbalera svijeta koju ove godine prvi put zajedno dođeljuju FIFA i časopis "Frans Fudbal".

 Španci favoriti za "Zlatnu loptu" Izvor: MONDO

Na spisku kandidata za nagradu za najboljeg fudbalera godine nalazi se sedam reprezentativaca Španije, koja je ljetos trijumfovala na Svetskom prvenstvu.

Ovo priznanje zvaće se "Zlatna lopta" i ove godine će ga prvi put zajednički dodijeliti časopis "Frans fudbal" i Svjetska fudbalska federacija (FIFA), koja je ranije uručivala priznanje "Najbolji fudbaler godine".

Spisak predvode četvorica fudbalera iz Barselone: Karles Pujol, Andres Inijesta, David Vilja, Ćavi Ernandes, a pored njih nalaze se i Iker Kasiljas, Ćabi Alonso i Sesk Fabregas.

"Zlatnu loptu" prošle godine osvojio je Argentinac Lionel Mesi, a 2008. to priznanje pripalo je Portugalcu Kristijanu Ronaldu. Njih dvojica su i ove sezone među kandidatima za prestižnu nagradu, iako su imali nezapažene nastupe na Mundijalu.

Veliku konkurenciju imaće u triju igrača koji su prošle sezone bili odlični i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

Prvi je najbolji strijelac evropskih klubova prošle sezone, Dijego Forlan iz Urugvaja, sa kojim je igrao polufinale Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi i bio proglašen za najboljeg strijelca turnira.

Holanđanin Vesli Snejder je u Južnoj Africi igrao finale, a sa Interom je osvojio titulu u Ligi šampiona.

Tu je i Nijemac Tomas Miler, koji je sa minhenskim Bajernom igrao finale Lige šampiona, bio je proglašen za najboljeg mladog igrača Mundijala, a takođe je bio i najbolji strijelac tog takmičenja.

Dobitnik priznanja iz 2007. godine, Kaka, izostavljen je sa spiska na kome njegove Brazilce predstavljaju bekovi Danijel Alveš i Maikon, kao i golman Žulio Sesar.

Englesku Premijer ligu, zvanično najbolju na svijetu, na spisku predstavljaju Fabregas, Didije Drogba iz Obale Slonovače i Asamoa Gijan iz Gane.

"Frans fudbal" Zlatnu loptu dodjeljuje od 1956. godine.

Pobjednika će glasanjem izabrati kapiteni i selektori muških i ženskih reprezentacija širom svijeta, kao i pozvani novinari.

Skraćeni spisak od trojice kandidata za nagradu biće saopšten 6. decembra, a pobjednik 10. januara u Cirihu.

Tada će biti uručene i nagrada za najbolju fudbalerku svijeta, a najveći kandidati su Brazilka Marta i Njemica Birgit Princ, koje su to priznanje dobijale u proteklih sedam sezona.

Prvi put će biti dodijeljena i priznanja za najboljeg trenera i u muškoj i ženskoj kategoriji.

Kandidati iz muškog fudbala su selektor Španije Visente del Boske, njegove kolege iz Holandije, Njemačke i Urugvaja, Bert van Marvejk, Joahim Lev i Oskar Tabares, kao i treneri Čelsija Karlo Ančeloti, Barselone Pep Gvardiola, Reala Žoze Morinjo, Bajerna Luj van Gal i Arsenala Arsen Venger.

Favoritkinje u ženskoj kategoriji je Maren Majnhart, koja je Njemačku predvodila do titule prvaka svijeta za igračice uzrasta do 20 godina, kao i Albertin Montoja, trener Gol Prajda, šampiona SAD.

FIFA će na svečanosti u januaru u saradnji sa Udruženjem profesionalnih fudbalera FIFPro saopštiti i najbolji tim za prošlu godinu, kao i nagradu "Puškaš" za najljepši gol.

Spisak 23 kandidata za nagradu: Alonso (Španija), Albeš (Brazil), Kasiljas (Španija), Ronaldo (Portugal), Drogba (Obala Slonovače), Samjuel Eto (Kamerun), Fabregas (Španija), Forlan (Urugvaj), Gijan (Gana), Inijesta (Španija), Sesar (Brazil), Miroslav Kloze (Njemačka), Filip Lam (Njemačka), Maikon (Brazil), Mesi (Argentina), Miler (Nemačka), Mesut Ezil (Njemačka), Pujol (Španija), Arjen Roben (Holandija), Bastijan Švajnštajger (Njemačka), Snejder (Holandija), Vilja (Španija), Ernandes (Španija).

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC