• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ferguson izabrao nasljednika - Gvardiolu!

Da se danas povuče, menadžer Mančester junajteda Ser Aleks Ferguson navodno bi volio da ga naslijedi Pep Gvardiola.

 Ferguson izabrao nasljednika - Gvardiolu! Izvor: MONDO

El Mundo Deportivo, sportski dnevnik iz Barselone, tradicionalno naklonjen najslavnijem timu iz prestonice Katalonije, otkrio je zavjeru sa Old Traforda.

Bar se tako navodi u tekstu...

Navodno, čelnici Mančester junajteda tražili su mišljenje od svog legendarnog menadžera Ser Aleksa Fergusona o tome ko bi u svijetu fudbala bio njegov idealan nasljednik. I dobili su odgovor:

"Pep Gvardiola".

Ferguson i dalje odbija da odredi datum kada će se povući sa klupe Mančester junajteda još od kada je svojevremeno najavio da će to biti na kraju sezone 2001/02, uz povlačenje izjave naknadno. Ali, u više navrata pričao je o tome koliko je za klub važno da ne pogriješi u izboru njegovog nasljednika.

Kada je o Ostrvu riječ, Ferguson je izdvajao samo menadžera Evertona Dejvida Mojesa, a iako nikada nije osporio menadžersku veličinu Žozea Murinja, čak ga je isticao kao vrhunskog znalca, Ferguson nikada javno nije rekao da bi Portugalac, sada na klupi Reala iz Madrida, bio pravi izbor.

Uprkos tome, u nekoliko sprovedenih anketa među navijačima Mančester junajteda, oni su masovno glasali za Murinja.

Ali, izgleda da Ferguson (68) ima drugačije mišljenje i da za idealnog vidi Murinjovog trenutno najvećeg rivala, trenera Barselone Gvardiolu.

Uprkos tome što je Gvardiola (39) prilično mlad i što prije Barselone nije vodio nijedan klub na seniorskom nivou, Ferguson je kod mlađeg kolege vidio sve što je potrebno da bi se poslije više od 25 godina mirne glave i savjesti povukao sa klupe Junajteda.

Na ruku Fergusonu ide navodno razilaženje u stavovima između Gvardiole i novog predsjednika Barse Sandra Rosela. Podsjetimo, Gvardiola je kao trener "B" tima dobio šansu da vodi seniorski tim Barselone dok je prvi čovjek kluba bio Đoan Laporta.

Laporta je još tokom sezone 2007/08 obavijestio javnost da će narednog ljeta Gvardiola naslijediti Franka Rajkarda, a mladi trener već u prvoj sezoni osvojio je "Tripletu": Ligu šampiona, Primeru i Kup kralja! To je ujedno bio najveći uspjeh jednog španskog kluba u jednoj sezoni.

U finalu Lige šampiona maja 2008. godine u Rimu, Gvardiolina Barselona preslišala je Fergusonov Mančester junajted sa 2:0.

Prošle sezone, Žozep "Pep" Gvardiola i Sala odbranio je titulu u Španiji, ali ne i u Evropi. Ovog ljeta, na sopstveno razočaranje, od Rosela je dobio produžetak ugovora samo do juna 2011. godine i tu Junajted vidi svoju šansu.

Za dvije sezone, Gvardiola je Fergusonu dokazao da umije da kontroliše tim sastavljen od velikih zvijezda, da umije da se odrekne slavnih fudbalera koji mu nisu u planovima (Samjuel Eto) ili ruše atmosferu (Zlatan Ibrahimović), da umije da se snalazi sa medijima i izbjegava skandale, kao i da - što je možda najvažnije - besprekorno implementira mladiće iz sopstvenog podmlatka u prvi tim.

Primera je mnogo, a najočigledniji su Pedro, Buskets, Hefren...

"El Mundo Derportivo" objavio je da su vlasnici Mančester junajteda već kontaktirali Gvardiolinog agenta Hoze Mariju Orobitga i pitali za mogućnost da Gvardiola na kraju sezone preuzme Junajted, jer će mladi trener vjerovatno uskoro sjesti za pregovarački sto sa čelnicima Barselone i razgovarati o produžetku ugovora.

Zanimljivo, Ferguson je u dva navrata pokušao da dovede Gvardiolu u Junajted, dok je on bio fudbaler Barselone (1990 - 2001). Sa Barsom kao igrač, Gvardiola je bio šampion Evrope (1991/1992) i šest puta prvak Španije.

Od 1986. godine, kada je postavljen za menadžera Mančester junajteda, Aleksander Čepmen "Aleks" Ferguson osvojio je dvije titule prvaka Evrope (1999, 2008), jedan Kup pobjednika Kupova (1990), 11 šampionskih titula, pet FA Kupova, četiri Liga kupa i još mnogo manje zvučnih trofeja, a zbog svega od engleske kraljice Škot je dobio titulu "Ser".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC