• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvezda je bila najbolja ekipa Evrope, a Hajduk joj je mogao dati 3-4 gola"

Autor mondo.ba

Nekadašnji kapiten splitskog Hajduka Igor Štimac prisjetio se finala Kupa Maršala Tita protiv Crvene zvezde , koje je odigrano na današnji dan 1991. godine u Beogradu.

 Igor Štimac o finalu Kupa SFRJ 1991: Zvezda - Hajduk 0:1 Izvor: MN PRESS

Igor Štimac je svoj prvi trofej u karijeri osvojio na stadionu "JNA" u Beogradu, gdje su splitski "bili" pogotkom Alana Bokšića savladali Zvezdu, koja će 20 dana kasnije postati prvak Evrope na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju.

Možda će vas zanimati

"Prvo što pamtim je neugodnost igranja utakmice samo nekoliko dana nakon stradanja hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Zatim porodične tragedije naših igrača Dražića, koji nije nastupio zbog smrti oca, te Hadžiabdića, koji je nastupio uprkos tragičnom gubitku male kćeri. Neugodnost boravka u Beogradu u koji smo ranije rado išli na velike derbije i bili sjajno dočekivani. Okolnosti su bile radikalno promijenjene i neprijatnost je bila posljedica realnih i teških uslova za odigravanje finala Kupa", rekao je Štimac za zagrebački "Večernji list".

"Dabogda ti pobili sve u Borovu"

Trener Bolonje Siniša Mihajlović je sukob sa Štimcem opisao u autobiografiji: "Božja ljevica". "Sve zbog ružnog postupka Igora Štimca, s kojim sam se dobro znao, a koji je od tada jedan od najomraženijih ljudi u mom životu. Zašto? U jednom trenutku, kada smo se našli oči u oči, bez ikakvoga povoda, ali s mržnjom u glasu, Štimac mi se ovako obratio: 'Dabogda ti pobili sve u Borovu'! Iz čista mira, s jasnom namjerom da me pogodi u srce i isprovocira. U to vrijeme počelo se pucati i ginuti u Slavoniji, tako da je Štimčeva kletva izazvala u meni burnu reakciju. Od tada me uopšte nisu zanimali igra i lopta, samo sam pogledom tražio Štimca i jurio da mu se osvetim. Ništa me nije moglo obuzdati, sva upozorenja su bila uzaludna. Ko zna što bi se dogodilo do kraja i kako bi se završio taj naš prljavi rat da sudija (Adem Fazlagić iz Čapljine) u 74. minutu nije odlučio da isključi i Štimca i mene", napisao je Mihajlović u autobiografiji.

Prema njegovim riječima, godinu dana prije, Hajduk je pod vođstvom Luke Peruzovića izgubio od crveno-bijelih u finalu, a sada je splitski tim vodio Josip Skoblar.

"Imali smo iskustvo igranja u finalu, ali ova Crvena zvezda gazila je pred sobom evropske velikane i bila je ubjedljivo najbolja ekipa Evrope. Skoblar je uobičajeno pripremao tim, želeći da igramo bez imperativa i s vjerom u sebe. Ipak, putem medija 'dizao' je atmosferu i pokušavao unijeti nemir u protivnički tabor".

Štimac je dodao da su se igrači Hajduka prije puta iz Splita u Beograd šalili na račun "uticaja Zvezde na sudije".

"Čekanje na vojni transporter na aerodromu u Splitu kojim smo letjeli u Beograd proteklo je u šaljivom tonu. Snagu našeg rivala jedan od naših igrača opisao je kao: 'Ne brinite za Savićevica, Pančeva, Prosinečkog, Mihajlovića i Binića, pazimo na Džajića (tadašnji predsjednik Zvezde) i Cveleta (Cvetković, tadašnji direktor)', aludirajući na uticaj Crvene zvezde na sudijsku organizaciju. Kao kapiten nastojao sam da šale ne pređu granicu nastojeći držati opuštenost, ali i vjeru u sposobnosti i pobjedu".

Nekadašnji hrvatski reprezentativac je dodao da su "majstori s mora" bili uvjereni da strpljivom igrom mogu doći do trijumfa nad Zvezdom, koju je za 20 dana očekivalo finale Kup evropskih šampiona protiv Olimpika iz Marseja.

"Kako je utakmica odmicala, bili su sve nervozniji i s manje ideje u igri. Njihove individualne akcije razbijale su se na 30 metara od našeg gola i onda su slijedile ubojite kontre. Nama je raslo samopouzdanje iz minuta u minut, a njima frustracija. Utakmicu smo trebali okončati sa 3-4 gola razlike".

Nekadašnji fudbaler Derbi Kauntija i Vest Hema nije želio da govori o tadašnjem sukobu sa Sinišom Mihajlovićem...

"Ne bih se vraćao više na incident koji se dogodio između Siniše i mene. Sjekire su zakopane. Većina igrača Crvene zvezde bila je korektna, a pojedinci koji su frustraciju iskazivali nesportskim ponašanjem ne zaslužuju pažnju".

Na kraju razgovora za zagrebački list, Štimac je priznao da mu je trofej Kupa Maršala Tita jedan od najdražih u cjelokupnoj karijeri.

"Bio je to jedan od najponosnijih dana u mojoj karijeri. Prvi trofej od mnogih koji će uslijediti, prvi kapitenski i posljednji u istoriji jugoslovenskog takmičenja. Vjerovatno najdraži, zbog snage protivnika i okolnosti koje su nas pratile", naglasio je Štimac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC