• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiglo pojašnjenje FSS: Sprečavamo prodaju mjesta u ligama!

Autor Milutin Vujičić

"Iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova", rekao je Jovan Šurbatović.

 Jovan-Surbatovic-o-kupovini-mjesta-u-Superligi-i-Prvoj-ligi-Srbij Izvor: MN PRESS

Fudbalski savez Srbije (FSS) oglasio se ove srijede nakon kontroverzne odluke Odbora za hitna pitanja o kupovini "slobodnih mjesta" u fudbalskim takmičenjima - uključujući i dva najviša ranga.

Generalni sekretar Jovan Šurbatović pojasnio je da će se taj podel primijenjivati u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja, a da se ta mjera "apsolutno ne odnosi na klubove koje su rezultatima na terenu obezbijedili plasman u viši rang".

Možda će vas zanimati

"To ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava 'prodaju' mjesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca", kazao je Šurbatović za sajt FSS.

"Već dugi niz godina svjedoci smo da postoji kupoprodaja statusa, a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi 'instant' klubovi. Locirali smo problem koji je prijetio da eskalira i odlučili da primijenimo sistemsko rješenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primijenili 'španski model' koji se pokazao kao dobar".

Kada govori o "španskom modelu", Šurbatović misli i na primer fudbalskog kluba Andora, koji je u vlasništvu poznatnog štopera Đerara Pikea, koji je na ovaj način dva puta kupovao mjesto u višem rangu takmičenja za svoju ekipu.

Šurbatović podvlači da je nova mjera donešena u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala i da su efekti ove odluke višestruki, što je dodatno pojasnio.

"Najprije, na ovaj način destimulišemo nelegajnu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vrijeme, obezbjeđujemo da na upražnjena mjesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove", dodao je Šurbatović.

Generalni sekretar ističe da ovaj model "sprečava nefudbalske transakcije" i stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang, a poručuje i da dolazi "vrijeme visoke profesionalizacije Superlige i Prve lige Srbije".

"Iz godine u godinu se pooštravaju zahtjevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije".

"Veoma je važno istaći da je ova odluka u interesu svih: klubova, igrača, nadležnih saveza… Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove", zaključio je Šurbatović.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC