• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gol o kojem bruji Engleska

Kontroverzni gol Portugalca Nanija za Junajted protiv Totenhema glavna tema u engleskom fudbalu. Sudija Grejem Pol brani kolegu.

 Gol o kojem bruji Engleska  Izvor: MONDO

Portugalac Nani je u meču Mančester junajted - Totenhem pokazao bezobrazluk kakav je u fudbalu poželjan. Realno - nije lijepo, ali služi svrsi.

Dao je gol Totenhemu (pri rezultatu 1:0 za Junajted) koje smo nekad viđali i na terenima u Srbiji, recimo kada je Miloš Šestić (Crvena zvezda) mrtav hladan u jednom od "vječitih derbija" uzeo loptu zbunjenom Petru Boroti (golman Partizana), koji je bio u šoku, jer je smatrao da mu je sudija dodijelio pravo da ispuca loptu.

(na našem web sajtu www.mondo.rs pogledajte golove Nanija i Miloša Šestića)

Možda se nekima (mnogima?) ne sviđa taj nedostatak fer-pleja, ali zar nije Dijego Maradona ušao u legendu dajući gol rukom Englezima na Mundijalu u Meksiku, zar Francuska nije otišla na Mundijal u Južnu Afriku zahvaljujući ruci Tjerija Anrija i "kratkovidosti" sudija na meču protiv Irske?

Komentara na gol Nanija će sigurno biti do kraja sezone, a iskusni engleski sudija Grejem Pol smatra da glavni arbitar na meču Mančester - Totenhem Mark Klejtenburg nije krivac za bizaran pogodak "crvenih đavola".

Tačnije, Grejem Pol smatra da je njegov mlađi kolega postupio po propisima, ali ne i u duhu igre, odnosno da je njegova odluka da prizna gol narušila njegov kredibilitet.

Pol je "secirao" spornu situaciju na Old Trafordu u subotu popodne i zaključio da je glavni krivac ustvari golman Totenhema, koji je bio krajnje neoprezan.

- NIJE BIO PENAL -

Pol ističe da je Nani odgurnut sa leđa kada je ušao u šesnaesterac Totenhema, ali je pao malo teatralnije. Ipak, da napadači ne padaju u protivničkim šesnaestercima penala nikad ne bi ni bilo, ističe nekadašnji "čovjek u crnom".

Glavni sudija na utakmici Klejtenburg vidio je taj događaj i pokazao je da se igra nastavi. Stavio je ruke iza leđa. Smatrao je da nema prekršaja. I Grejem Pol na to kaže da je njegov kolega bio u pravu, jer intenzitet kontakta nije bio toliki da bi se dosudila najstroža kazna.

- NANIJEVO IGRANJE RUKOM -

U narednom trenutku akcije koja je prethodila kontroverznom golu, igrači Totenhema su tražili slobodan udarac. Kada je Nani pao, udario je loptu rukom, što je po igračima londonskog kluba, moralo da bude okarakterisano kao prestup u igri.

Igrači koji padnu i bivaju faulirani često instiktivno kreću rukama ka lopti i hvataju je, ne bi li na taj način izvršili pritisak na sudiju da svira penal, navodi Grejem Pol. Međutim, glavni sudija nije mogao da vidi Nanijevo igranje rukom sa pozicije na kojoj je bio.

Sve je to postalo nebitno kada je golman Totenhema Eureljo Gomes potom uzeo loptu. Sudije vole kada igra teče i kada se ne zaustavlja bez potrebe.

- NAVODNI SLOBODAN UDARAC -


Da je, smatra Grejem Pol, golman Gomes bio ubijeđen da je dosuđen slobodan udarac za njegov tim, zašto je onda šetao po svom šesnaestercu da bi ga izveo? Golman Gomes se ponašao bizarno i sam je sebi napravipo probleme, ističe Grejem Pol.

"Ni u jednom trenutku glavni sudija nije dunuo u pištaljku, niti je napravio neki potez iz kojeg je Gomes mogao da zaključi da je dosuđen slobodan udarac. Sudija je povikao: 'Nastavi da igraš', a to se čini u situacijama kada nema prestupa u igri. Da je Gomes stavio loptu na mjesto na kojem je Nani igrao rukom i da je potom Portugalac prišao i dao gol sa tog mjesta, ubijeđen sam da Klejtenburg ne bi priznao gol", ističe Grejem Pol.

Uprkos Nanijevom igranju rukom, slobodan udarac ne bi mogao da bude dosuđen onog trenutka kada je golman Gomes uhvatio loptu u ruke.

- "PRLJAVI" NANI -

Sudije se u svom poslu suočavaju sa raznim situacijama i fudbalerima, koji žele pobjedu po svaku cijenu. Cilj opravdava sredstvo. Od igrača koji foliraju prekršaje, simuliraju jedanaesterce, možda je teško očekivati sportsko ponašanje, primjećuje Pol.

Nani je vidio da je Gomes spustio loptu i da se spremao da je izbaci u polje, ali je hladnokrvno prišao i dao gol. Sa aspekta fudbalskih pravila - Portugalac nije prekršio nijedno.

- KONSULTACIJE -

To je bio trenutak kada je sve moglo da se raščisti. Pomoćni sudija Sajmon Bek osjetio je nelagodu zbog ovakvog gola, smatrajući ga možda "nemoralnim" ili nepravednim. On je vidio Nanijevo igranje rukom i pozvao je glavnog sudiju da mu to kaže. Propisi daju mogućnost sudijama da promijene odluku. Glavni sudija je nije promijenio - priznao je gol.

Ova situacija mogla je da se riješi na dva načina, oba utemeljena na pravilima igre. Ili priznati gol ili dosuditi slobodan udarac za Totenhem zbog Nanijevog igranja rukom, nakon što se glavni sudija konsultovao sa svojim pomoćnikom.

"Ja bih učinio ovo drugo. Naravno, to bi moglo da spasi golmana Gomesa zbog gluposti koju je napravio i za koju je, možda, i pravedno, kažnjen", zaključio je nekadašnji engleski sudija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC