• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranko Stojić: Neću rasprodati ovaj tim

Predsjednik Rada Ranko Stojić ocijenio je da trenutni uspjesi njegovog kluba imaju direktne veze sa "dovođenjem u red" srpskog fudbala.

 Ranko Stojić: Neću rasprodati ovaj tim Izvor: MONDO

"Rad je trenutno stabilan klub, ne samo finansijski, nego u svakom pogledu. Sada raste iz dana u dan. Analizirajući šta se dešava u društvu, vidi se da su uspjesi Rada i rast i rezultati usko vezani sa sređivanjem stanja u našem fudbalu", rekao je Stojić u intervjuu agenciji Beta.

"Možda je to i slučajno, a možda nije. Ja ne vjerujem da je slučajno i nadam se da će se nastaviti. Ako postoji neko kome odgovara čisto stanje, onda je to FK Rad. Zna se naša filozofija, da radimo sportski, žestoko, puno, pošteno, pa dokle stignemo", kazao je Stojić.

Klub sa Banjice trenutno je u centru pažnje domaće fudbalske javnosti. Građevinari su trenutno drugi na tabeli, ali ti rezultati ne zavaravaju Stojića.

"Nije kraj ni prvog dijela prvenstva. Ljudi sa kojima radim, sa zapada, koji godinama imaju uspjehe u Evropi, kažu da je plasman poslije deset kola 'anegdotičan'. To i jeste tako, jer danas si drugi, a za dva-tri kola četvrti ili peti. Tako i shvatamo plasman, kao anegdotičan. Ali, naravno da prija kada se vidi da žanjete nešto što ste dugo sijali", rekao je Stojić.

"Pametni, međutim, ne treba da dižu glavu. Rezultati moraju da nas samo inspirišu. Imamo ovih sedam-osam godina iskustva vođenja kluba", dodao je on.

Ranko Stojić je i istaknuti međunarodni menadžer, a igrači Rada često nalaze dobre angažmane u inostranstvu, tako da navijači sada strahuju da će januarski prelazni rok donijeti rasprodaju tima koji lijepo igra ove jeseni.

"To je širi problem. Realno je teško u našem sportu, a pogotovo u fudbalu. Postižemo zapažene rezultate poslednjih godina bez ijednog sponzora. To je sve povezano sa odlascima. Kada bismo imali sreće da biznismeni prepoznaju naš rad, kada bismo imali podršku jednog ili dva sponzora, svake godine bismo igrali Evropu i ne bi bilo rasprodaje", rekao je Stojić.

"To ne znači da će je i biti u januaru. Imamo obezbjeđena sredstva od ranijih transfera. Ako bude odlazaka, biće to jedan igrač ili dvojica, za koje imamo zamjene i tim neće biti slabiji nego sada", kazao je predsjednik Rada.

Nikolić: Fudbal je za nas strast i ljubav

Trener Rada Marko Nikolić rekao je da trenutni uspjesi kluba u prvenstvu Srbije nisu promijenili ništa u svakodnevnom funkcionisanju ekipe, kao i da nije promijenjen osnovni cilj kluba i fudbalera - pobjeda nad sljedećim protivnikom.

"Apsolutno se ništa nije promijenilo u svakodnevnom funkcionisanju kluba. Imamo ustaljeni režim rada koji traje već dve godine, od kada sam ja tu. Uvijek radimo na sebi, ali ništa ne mijenjamo", rekao je Nikolić.

Rad je trenutno drugi na tabeli Super lige, sa sedam pobjeda iz 10 kola, uz dve neriješene utakmice i samo jedan poraz.

"Tim je mlad, klub je ambiciozan, stručni štab je ambiciozan, takva je i naša publika. Želimo da svakog dana budemo bolji u svakom pogledu, to je jedini postulat u našem radu. Nismo se menjali ni kada je bilo teže, a ni sad kad je dosta dobro. Bavimo se svojim poslom sa mnogo energije, strasti i prije svega ljubavi", kazao je Nikolić.

Rad se prethodnih godina trudio da opstane u ligi, iz koje je ne tako davno ispadao, a pred početak sezone pominjala se sredina tabele kao osnovni rezultatski cilj. Ali, trener nije želio uopšte da govori na takav način.

"Nikada sebi nismo postavljali tu vrstu ciljeva... Sad rizikujem da budem dosadan koliko to ponavljam, ali naš jedini motiv je da pobijedimo u svakoj utakmici, ko god da je sa druge strane terena, kako god da se zove", rekao je Nikolić.

Do kraja jesenjeg dijela šampionata ostalo je još pet kola.

"Pokušaćemo da u preostalih pet kola ostanemo prvi vrhu, ali ne ograničavamo sebe mjestom. Cilj je da pobijedimo svakog sljedećeg protivnika. Smederevo u sljedećem kolu, Zvezdu na Banjici i svakog sljedećeg... Nikome ne priznajemo unaprijed da je bolji", kazao je šef stručnog štaba Rada.

Dve decenije bez Evrope, ali ne još dugo...

Najmlađi trener u ligi rekao je da je svjestan želja i snova publike o igranju u Evropi, gdje je Rad posljednji put bio u sezoni 1989/90, ali da ništa od toga nije pritisak za ekipu.

"Osjećamo ogromnu želju publike. Dugo sam ovdje, znam kako navijači dišu i da imaju sad već višedecenijski san, znam kolika se energija skupila. Pokušaćemo to da iskoristimo i da probamo da taj san pretočimo u javu, ali se apsolutno ne opterećujemo. Imamo lijep sklop publike i tima... Njihova podrška nam ne predstavlja pritisak već nam znači. Neka imaju ambicije, mi znamo šta radimo na terenu", rekao je Nikolić.

Trener je rekao da ima slobodu u radu i da cijeli klub dobro funkcioniše i dobro komunicira. Još jedna od stvari zbog koje ga navijači vole je ta što je ponikao u klubu i navija za njega.

"Ponikao sam u ovom klubu i nikad nisam bio navijač ni Zvezde ni Partizana. Poštujem ih, to su najveći klubovi u našoj zemlji, ali ja sam, kao većina klinaca iz kraja, igrao ovdje i tu sam, u raznim funkcijama, više od 20 godina. Nemam simpatija ni prema jednom drugom klubu", rekao je Nikolić.

To ga, međutim, ne bi spriječilo da radi u nekom drugom klubu u Srbiji.

"Davno su prošle dječačke godine kada se više vodi emocijama nego razumom. Ja sam trener profesionalac i apsolutno sam spreman da radim u bilo kom klubu...i dajem sve što imam, znanje, energiju i strast. Ja volim svoj posao i baviću se sigurno njime još u nekom drugom klubu, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu", rekao je on.

Marko Nikolić ima 31 godinu i uz 37-godišnjeg trenera Partizana Aleksandra Stanojevića i pomoćnog trenera reprezentacije, 38-godišnjeg Radovana Ćurčića važi za predvodnike novog trenerskog talasa u Srbiji. Mediji i navijači ih često navode kao donosioce pozitivnih reformi u srpski fudbal.

"Apsolutno poštujem obojicu. Oni su mi prijatelji. Sa trenerom Partizana se često viđam privatno. Radovan ne živi u Beogradu, ali se često čujemo. Svako ima nešto svoje, ali svi imamo strast prema radu i posvećenost poslu kojim se bavimo", rekao je Nikolić.

"Čast mi je i zadovoljstvo ako nas zaista tako gledaju, a na nama je da tu ulogu opravdamo. Godine su pred nama, na početku smo karijera... Ako na nas ikad padne odgovornost za budućnost srpskog fudbala, potrudićemo se da primimo tu ogovornost na pravi način i uz neke novine i strast koju osjećamo promijenimo nešto u pozitivnom smislu", rekao je Nikolić.

(Beta/MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC