• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ramadani kontroliše igrače? Pa kako to?!" Američki milijarder zbunjen

Autor Pavle Knežević

Vlasnik Fiorentine ne može da shvati funkcionisanje evropskih transfera. A kakve veze Partizanova petorka ima s tim?

 "Ramadani kontroliše igrače? Pa kako to?!" Američki milijarder zbunjen Izvor: MN PRESS

Američki milijarder Roko Komiso kupio je prošlog leta Fiorentinu po hitnom postupku, koji je opisao kao "najbrži u istoriji fudbala", ali godinu dana kasnije počinje da uviđa da stvari nisu tako idilične.

Jedna od stvari koje ga čudi, a koje su u Evropi potpuno normalne jeste: kako to da agent kontroliše igrače?

Možda će vas zanimati

Komiso je od uzbuđenja brzo došao do surove realnosti ulaganja u evropski fudbal. Prvo je shvatio da planovi o izgradnji novog stadiona neće tako lako biti sprovedeni u delo, kako zbog propisa, tako i zbog nostalgije.

A onda je usledilo posebno iznenađenje: otkrio je da je stara uprava neposredno pre promene vlasništva potpisala niz ugovora, u koje je Njujork Tajms imao uvid, prema kojima Fali Ramadani, koji je u februaru imenovan kao deo organizacije za pranje novca, ima dozvolu da pronađe kupce za bar petoricu igrača sa spiska Fiorentine.

Naravno, za proviziju. A ako Fiorentina ne bi prodala nijednog, agentu bi bili isplaćeni penali.

Sva petorica su nosila dres Partizana.

To su sadašnji prvotimci Nikola Milenković i Dušan Vlahović, koji su trenutni prvotimci. Bivši sportski direktor Fiorentine Pantaleo Korvino dao je Tajmsu objašnjenje.

"Naša veza sa Ramadanijem bila je profitabilna za klub, pošto je njegova agencija ranije prodala igrače kao što su Stefan Jovetić, Matija Nastasić i Adem Ljajić za ogroman novac", rekao je on i naglasio da je sve uvek bilo u skladu sa pravilima i u interesu Fiorentine.

Ima i različitih mišljenja.

"Ovaj ugovor kao da garantuje plaćanje agenciji bez obzira da li se transfer ostvari. Teško je razumeti razloge zašto bi bilo koji klub pristao na to", rekao je Roj Vermer, pravni direktor FIFPro, svetskog sindikata fudbalera.

U objašnjavanju američkoj publici kako funkcionišu transferi u Evropi, Tajms je naveo jedan slikovit primer.

"Fudbalski agenti često koriste klubove posrednike i u drugom i trećem razredu evropskih liga kao usputne stanice. Jednog tinejdžera kupio je kiparski tim za tek nešto više od dva miliona dolara, na primer, a šest dana kasnije je prodat za više nego trostruku cenu", navodi se u listu bez pominjanja imena.

Sigurni smo da nije jedini takav primer, a u članku Tajmsa se ne pominju imena, Luka Jović je sa 18 godina otišao u kiparski Apolon, a Zvezda je od toga dobila tek dva miliona evra. To je bio januar 2016. godine, isti period kada je fudbaler potpisao ugovor sa Benfikom na pet i po godina za 6,6 miliona evra.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC