• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polemika među navijačima Partizana: Ne mijenjajte grb, to je Partizan!

Autor mondo.rs

Periodično se pokreće tema mijenjanja grba FK Partizan. Najnoviju je pokrenuo novinar Željko Pantić u svojoj emisiji, što je naišlo na žestok otpor.

 Partizan-grb-simboli-amblem-Zeljko-Pantic-navijaci Izvor: MN PRESS

U svojoj najnovijoj emisiji na YouTube kanalu, Pantić se zauzeo za ideju mijenjanja postojećeg grba za koji je rekao da je proizvod prošlosti i propale države koja ne postoji već 30 godina i da ne treba živjeti u prošlim vremenima.

Možda će vas zanimati

"Ako je Juventus uveo novi grb, ako je Real Madrid sedam puta promijenio grb... Mi sebe cijenimo da smo veći od Mančester junajteda, Reala, Juventusa, da je taj naš brend i šest nekih buktinja neke propale države, baš ono što čini identitet Partizana... Pa kažu, nećemo istorijsku reviziju, pa nećemo ovo i ono. Koja, bre, istorijska revizija, čovječe? Ušao si 20 godina u 21. vijek, ostao si sa simbolima sa polovine prošlog vijeka. I ako bude para od transfera da nađemo istu ovu agenciju koja je Juventusu napravila grb da vidimo kako izgleda prijedlog neke svjetske agencije, koja to radi najveće klubove. Ko hoće da nosi grb na kojem piše JA sa petokrakom, grb sa bukitnjama neka ga nosi, ali ne može neka ekstremna ljevica, ta jugoslovenska, titoistička, to kad izađe na izbore ne može da dobije 1% glasova, ne može ona da živi jedino kroz Partizan. Cijeli narod otišao vrijednosno u nekom drugom pravcu, mi jedini glumimo neki bastion marksizma, lenjinizma i komunizma u ovoj zemlji. Nama gore baklje, prže hiljadu godina, zamislite. Mi imamo demografske trendove, ne zna se da li će Srba da bude za 100 godina, ali će baklje na grbu Partizana da prže i gore hiljadu godina. Koje je to ludilo", rekao je Pantić.

Na ovo njegov mišljenje reagovalo je mnogo navijača Partizana, koji su sa njim ušli i u polemiku na Twitter-u. Sve je, zapravfo, inicirao nedavni snimak grupe organizovanih navijača Partizana koji su na južnoj tribini skandirali nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji pred Haškim tribunalom odgovara za ratne zločine i nosili transparente protiv migranata ("Stop islamizaciji Srbije").

Oni su imali i simbole poput "keltskog krsta", koji UEFA strogo zabranjuje i zbog kojeg je Partizan već bio kažnjavan (snimak pogledajte OVDJE).

Pantiću se zamera da je za sve ove godine mogao da se identifukuje sa grbom Partizana, kao i da mijenja teze, jer naziva "komunjarama" one koji poštuju tradiciju kluba, a grb svakako jeste tradicija. Naglašavaju da je riječ o grbu koji je nadrastao i epohu i ideologiju u kojoj je nastao i da je prepoznatljiv širom svijeta.

Jedfna od kritika Pantiću je da izjednačava simbole pod kojima je pobijeđen nacizam i neonaci simbole, koji su sve prisutniji na stadionima i zbog kojih je, ponovićemo, Partizan debelo ispaštao.

Protivnici ideje o promjeni grba, pogotovo oni rođeni 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, poručuju da oni koji se ne poistovjećuju sa ovakvim grbom i tradicijom Partizana, osnuju neki svoj klub i njemu daju simbole kakve žele.

"Ime 'Partizan' nije neutralno, svako ko poznaje istoriju kluba zna da su ga osnovali jugoslovenski partizani, a ne srednjevjekovni najamnici ili autori Star Wars. Pa ako neko dira grb, dira i u osnivanje kluba, sutra će se neko naći kome će smetati i ime kluba iz istih razloga kao i grb", napisao je jedan od korisnika Twitter-a, koji se inače bavi arhiviranjem svih utakmica i detalja u Partizanovoj istoriji.

Drugi je Pantiću poručio ovo: "Grb je jedan od tradicionalnih simbola kluba koji je nastao kada i kako je nastao. To su činjenice, kao i momenat da su Partizanovi sportisti pod tim simbolima osvojili na hiljade trofeja i medalja širom svijeta. Sve ostalo je pomodarstvo, populizam i silovanje klupskog identiteta".

Izvor: MN PRESS

Nije tačna ni tvrdnja Pantića da je je Real Madrid "sedam puta mijenjao grb". Real jeste stilizovao grb, ali je suština ostala ista. Poručeno je Pantiću i da pita u Real Madridu zašto se tamo ne odriču ideološkog i vjerskog simbola u grbu kakvi su kruna i krst.

Takođe, ironično se primjećuje da je, izgleda, najveći problem Partizana u 2020. godine grb koji "ne ide u korak sa vremenom".

Inače, grb Partizana djelo je akademskog slikara Branka Šotre, prvog rektora Akademije za primijenjenu umjetnost u Beogradu.

A jedna od pjesama navijača Partizana ide ovako:

Na zastavi, našem grbu, šest buktinja plamti
Da se ime Partizana večito zapamti
Voleo sam, volim ga, voleću ga ja
Jer će ime njegovo večito da sja
I opet kad bih ja da biram za drugog ne bih znao
Sve što imam u životu ja bih njemu dao
Voleo sam, volim ga, voleću ga ja
Jer će ime njegovo, večito da sja

Anketa

Da li ste za promenu grba FK Partizan?

  • Ne, nikako, to je tradicija kluba!

    55% (11)

  • Samo stilizovati

    30% (6)

  • Da, treba ići u korak sa vremenom

    15% (3)

  • Nemam stav

    0% (0)

Da li ste za promenu grba FK Partizan?

Rezultati

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC