• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa 18 debitovao u Bundesligi, sa 23 osvojio Mundijal, sa 29 rekao KRAJ!

Autor mondo.ba

"Ne trebaju mi više aplauzi", rekao je Andre Širle, junak "pancera" sa Mundijala 2014. nakon što je odlučio da napusti fudbal!

 andre Širle kraj karijere sa 29 godina Izvor: ALEXANDER HASSENSTEIN/BONGARTS

Samo šest godina nakon što je sa reprezentacijom Njemačke podigao pehar namijenjen prvaku svijeta, za koji je itekako zaslužan, Andre Širle je odlučio da je dosta.

Proslavljeni reprezentativac Njemačke saopštio je da je završio karijeru nakon što je raskinuo ugovor sa Borusijom Dortmund u kojoj nije uspio da oživi karijeru.

Možda će vas zanimati

 Poslije dvije sezone provedene na pozajmici, prvo u Fulamu, potom u Spartaku iz Moskve, Širle se vratio u Dortmund, ali tek da dogovori raskid i stavi tačku na karijeru tokom koje je osvojio titulu u Engleskoj, dva njemačka kupa, Superkup Njemačke, te Svjetsko prvenstvo 2014 u Brazilu.

Širle je dao ogroman doprinos osvajanju „božice, posebno u čuvenom finalu kada su „panceri“ spriječili Lionela Mesija da konačno stigne do trofeja kojim bi nadmašio velikog Dijega Armanda Maradonu i prekinuo sve dileme čije ime će većim slovima biti ispisano u istoriji argentinskog i svjetskog fudbala.

Igrao se 113. minut finala u Rio de Žaneiru kada je Širle primio loptu gotovo na centru, a onda jurnuo po lijevoj strani i potom našao Marija Gecea za pogodak vrijedan trofeja!

Izvor: Alex Grimm/Bongarts

Na Mundijal u Brazilu Širle je otišao kao igrač Čelsija, nakon uspješnih sezona u Bajeru iz Leverkuzena i majncu, gdje je počeo karijeru i upisao debi u Bundesligi kao 18-godišnjak.

Nakon povratka u Englesku sa Mundijala novu sezonu počeo je golom protiv Barnlija, ali će njen kraj dočekati kao igrač Volfsburga.

Samo 14 mečeva odigranih za Čelsi u jesenjem dijelu nagovijestili su da je vrijeme za rastanak, pa je Širle uz podršku njemačkog selektora Joakima Leva odlučio da pređe u Volfsburg, koji će u martu 2016. Golom protiv Genta odvesti do njegovog prvog četvrtfinala Lige šampiona.

Tog ljeta Širle je prešao u Borusiju Dortmund i činilo se da će u potpunosti da oživi svoju karijeru, ali je u dvije godine odigrao 33 meča pa su pozajmice bile sljedeći logičan korak.

Murinjov SMS: Osvojio si titulu!

Iako je odigrao samo 14 mečeva za Čelsi u sezoni 2014/2015 i klub napustio u zimskom prelaznom roku Andre Širle je dobio priznanje za osvajanje šampionske titule u Premijer ligi kao i svi ostali igrači i to je na kraju njegov najveći uspjeh na klupskom nivou. Zanimljivo je da ga je o tome obavijestio Žoze Murinjo koji mu je poslao SMS i poručio mu da dođe po svoju medalju.

Dvije godine pozajmice su, međutim, bile dovoljne Širleu da shvati da ne želi više da pokušava da vrati reputaciju, pa je uprkos vjerovatno izdašnim ponudama iz Turske i Kine odlučio da stavi tačku.

"Kraj. Odluka me mučila dugo vremena. Aplauzi mi više ne trebaju“, rekao je Širle u intervju za njemački "Špigel“ nakon što je okačio kopačke o klin.

On je otkrio da se osjećao sve više usamljen u trenucima „kada su padovi postajali sve dublji, a usponi sve manji i manji“ i kritikovao fudbal da ne dozvoljava emocije.

"Uvijek imaš ulogu koju treba da ispuniš da bi opstao u tom poslu, inače ćeš ga izgubiti i nećeš dobiti drugi. Ranjivost i slabosti ne smiju da postoje“, rekao je Širle.

U karijeri je igrao za Majnc, Bajer Leverkuzen, Čelsi, Volfsburg, Borusiju Dortmund, Fulam i moskovski Spartak, a odigrao je 57 utakmica za reprezentaciju Njemačke i postigao 22 gola.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC