• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda 20/21: "Dupla kruna" i biti bolji od Partizana - ne može kraće!

Autor Milutin Vujičić

Posle treće uzastopne šampionske godine za Crvenu zvezdu sve su "gladniji" njihovi rivali, pre svega Partizan, pa će Dejan Stanković biti pred velikim izazovom da nastavi uspešni niz koji je počeo njegov prethodnik Vladan Milojević.

 [Zvezda 20/21]: "Dupla kruna" i biti bolji od Partizana - ne može kraće! Izvor: MN PRESS

/piše: Milutin Vujičić/

Crvena zvezda je u poslednje tri sezone bila izuzetno dominantna u srpskom fudbalu pošto je osvojila tri uzastopne titule, a niko u Ljutice Bogdana ne razmišlja da se zaustavi na tome...

Ciljeve na domaćoj sceni nije potrebno ni posebno objašnjavati - Zvezda želi šampionsku titulu i ne beži od pritska, sada je već "žulja" što "duple krune" nema od 2007. godine i to želi da isprati, a tu su i derbiji protiv Partizana koji već polako nerviraju navijače.

Možda će vas zanimati

Ukoliko bi se sva tri uslova ispunila, uz ponavljanje uspeha u Evropi, to bi bila idealna sezona za Crvenu zvezdu, ali je na putu ka tom cilju potrebno ići postepeno pošto se Stankovićev tim još gradi.

Pripreme u Srbiji su bile izuzetno uspešne, za sada je trener Zvezde dobio pojačanja koja je želeo (još čeka "ubicu" u napadu), a na njemu je da izgradi prepoznatljiv stil i ostvari nezaboravne trijumfe - iako to nije lako pošto nasledite Vladana Milojevića.

Posebno je teško kada se titula "podrazumeva", međutim igračke legende poput Stankovića već su navikle na takve stvari, a u prvoj polusezoni kao trener - najavio je da ume da se nosi sa tim.

Utisak je i da Kup Srbije nikada više nije sijao u očima navijača Crvene zvezde, a pobeda nad Partizanom je sada već imperativ pošto je prošlo previše vremena od kada je "večiti" rival savladan, a dobro je poznato da takve rane najduže bole...

ŠTA JE BILO TOKOM PRIPREMA?

Izvor: MN PRESS

Zbog epidemiološke situacije usled pandemije korona virusa Zvezda je morala da promeni svoj ritual za pripreme, pa su tako umesto odlaska u Austriju, Sloveniju, Tursku ili Kipar, kako je to bilo prethodnih godina, morali da ostanu "kod kuće".

Najveći deo priprema odradili su na Divčibarama, deo u Staroj Pazovi, naravno i u Beogradu, a zabeleženi su dobri rezultati, mada to nije bilo u prvom planu Dejana Stankovića.

Prvo je pobedila novog člana Prve lige Srbije, ekipu IMT-a (2:0), da bi novi-stari superligaš bio mali "tvrđi orah", ali je i protiv njih ostvaren trijumf. Metalac je golom Krstovića savladan 1:0. Po povratku kući, upisali su pobedu protiv Napretka (2:1), da bi poslednja provera bila sa rivalom iz komšiluka - Borac iz Banjaluke nije pružio ozbiljniji otpor (3:0).

Videlo se da je Stanković tokom priprema pokušavao i neke nove stvari, bilo je prilagođavanja kada Zvezda ima loptu, dok je i dalje velika nepoznanica mesto napadača...

Sudeći po formi za "devetku" je izabran Tomane, međutim to još može da se promeni do kraja prelaznog roka, dok je pozitivno iznenađenje Seku Sanogo koji je "zakucao" mesto u startnoj postavi. Za sada su se i novajlije dobro pokazale, dok Stankovića sigurno raduje i sve sigurniji Mirko Ivanić.

Problem za trenera Zvezde je što su tokom priprema bili povređeni Ben, Pavkov, Boaći i Gavrić (igrao protiv Borca), pojedini su imali COVID-19, pa ne čudi izjava olakšanja posle meča s Borcem:

"Zadovoljan sam jer smo svi izašli na nogama i nema nikakvih problema".

POJAČANJA I ODLASCI TOKOM LETA

Izvor: FK Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Prelazni rok će biti otvoren čak do 5. oktobra tako da je moguće da roster Crvene zvezde posle desetak kola u Superligi izgleda drugačije nego sada. Ipak, utisak je da je sportski sektor "završio" dva najvažnija transfera koja će drastično podići kvalitet tima.

Prvi je naravno povratnik Aleksandar Katai, koji je bio nerealna meta sve dok supruga Tea nije napravila problem i označila njegov prekid saradnje sa Galaksijem, pa je Crvena zvezda hitro reagovala i obradovala svoje navijače. Iz kluba je otišao s titulom i priznanjem za najboljeg strelca, a ništa manje ne očekuje se i u ovoj godini od "Magika".

Drugi je takođe povratnik Gelor Kanga, za koga se i dalje čeka zvanična potvrda, a koji bi takođe trebalo da bude "kapitalac". Zvezda ga je dovela bez obeštećenja, izdvojila je veliki novac za njegov ugovor, a sada je vreme da Gabonac pokaže Stankoviću da je bio vredan rizika.

Pozitivno iznenađenje tokom priprema je i Srđan Spiridonović, koji je stigao iz poljskog Pogona, a koji je s golovima već "kupio" navijače, čini se i Dejana Stankovića, a sudeći po igračkom kadru koje ima na raspolaganju - trener Zvezde će biti na "slatkim mukama". Na svakoj poziciji je konkurencija jaka, ali to ne znači da neće biti pojačanja.

Zvezda planira da dovede golgetera, možda i dvojicu, spominju se Anderson Silva i Federiko Makeda, dok se očekuje pojačanje i na poziciji štopera, posebno ako ode Miloš Degenek.

Što se tiče odlazaka, nije bilo značajnijih, trenutno je tome najbliži Željko Gavrić koga zovu iz Italije, dok je Mateo Garsija bio nadomak prelaska u Argentinu, ali je to odbio. Zvezda treba još da razjasni situaciju sa mnogo igrača počevši od Kanjasa, preko Boaćija i Pavkova koji imaju dozvolu da odu, kao i Jovančić, Simić i Jirka, dok će se razmatrati ponude i za Rodića, Petrovića i mnoge druge.

KAKO ĆE IGRATI ZVEZDA?

Izvor: MN PRESS

Promene u igračkom kadru rezultovaće verovatno odustajanjem od dosadašnje formacije 4-4-2 koju je Stanković "forsirao" tokom proleća, odnosno profili igrača koji "uskaču" u startnu postavu uticaće na to da se ona malo preformuliše...

Zvezda će imati "gužvu" na poziciji desetke, pošto su sada pored Bena tu i Katai i Kanga, kojima je to primarna pozicija, ali sva trojica mogu i da zauzmu druga mesta u ofanzivnom delu.

S obzirom da do sada nisu igrali zajedno kod Stankovića, čak ni Ben i Katai, verovatno ćemo pravo lice ovosezonske Crvene zvezde videti tek tokom jeseni, i to samo ako šef stručnog štaba odmah pronađe sistem u kome sva trojica uspevaju da naglase svoje kvalitete.

Za sada je jasno da će veću odgovornost u igri s loptom imati Milan Borjan, kome to nikada nije bila jača strana, dok je evidentno da je Sanogo na sredini doneo neophodnu snagu, kao i "riskantniji pas", koji je do sada falio. Verovatno je da će promena biti i u zadnjoj liniji Zvezde, pošto je veću minutažu dobio Pankov, čini se da je u fazi pripreme stvaranje novog štoperskog tandema (Degenek blizu odlaska), dok promena na bekovskim pozicijama ne bi trebalo da bude.

Ivanić je proleće odigrao na krilu, sada je dobio konkurenciju u vidu Spiridonovića, dok mnogo toga zavisi i od odlazaka "bisera" poput Gavrića, Nikolića i Petrovića.

Upravo će zbog dvojice "bonus" igrača do 21 godine i Stanković stalno biti na izazovima da ukombinuje tim, i uvek će biti neko ko je višak, a jasno je da će se oslanjati na kreativnost ofanzivnih fudbalera i snagu u prekidima koji su najveća snaga.

NA KOGA TREBA OBRATITI PAŽNJU?

Izvor: MN PRESS

S obzirom na to da ne bi trebalo naglašavati posebno kvalitete iskusnog Kataija i Kange, koje su navijači Crvene zvezde već dobro upoznali, kao i Gavrića i Nikolića koji su imali zavidnu minutažu tokom proleća, vredelo bi napomenuti da se kod Stankovića ozbiljno nameće Andrija Radulović.

Mladi vezista iz Kotora, koji je na debiju postigao gol (doduše iz penala), vrlo lepo je odradio pripreme sa crveno-belima i iskoristio dobijene minute.

Postigao je pogodak protiv Borca, i to na vrlo lep način, a ponude koje stižu iz Italije za njega (Bolonja navodno nudi 2 miliona evra) samo potvrđuju da Zvezda ima još jednog dragulja u svojim redovima i spremna je da ga "polira".

Pošto je povećan broj igrača na klupi, obavezna su dvojica mladih u startnoj postavi, očekuje se da Radulović polako dobija sve veći prostor u timu Crvene zvezde.

Nadaju se svi da bi mogao da bude ono što je Filip Stevanović u Partizanu.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC