• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li Kanada da bude nova sila u fudbalu? Prvo se pojavio Dejvis, a sada napadač Dejvid od 27 miliona!

Autor Milutin Vujičić

Niko ih nije uzimao za ozbiljno, a sve su ozbiljniji...

 Reprezentacija-Kanada-Alfonso-Dejvis-Dzonatan-Dejvid-Lil-Milan-Borjan Izvor: Guliver/Vaughn Ridley/Getty Images

Nije nikakva tajna - Kanađani uopšte nisu ludi za fudbalom, odnosno "sokerom", mnogo više ih "lože" zimski sportovi, pa kroz istoriju imaju tek jedno učešće na Mundijalu i tek nekoliko fudbalera za koje može da se kaže da "odskaču od proseka".

U poslednje vreme, ipak, vidimo i pomake u razvoju tamošnjeg fudbala, pa stoga ne čudi i odluka da zajedno sa SAD i Meksikom organizuju Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine.

Možda će vas zanimati

"Najmanje fudbalska" zemlja od ove tri ponudiće stadione u Montrealu, Edmontonu i Torontu, a navijači će se nadati da će uspeti da ostvare veći uspeh nego 1986. godine kada su s tri poraza i gol-razlikom 0:5 otišli u večiti zaborav.

Tačno 40 godina kasnije probaće da se svetu predstave kao nacija koju sada fudbal mnogo više zanima, a ostalo im je dovoljno vremena da talentovani igrači stasuju u prave zvezde.

Kada kažemo da su najveće zvezde u istoriji reprezentacije Dvejn de Rosario, Atiba Hačinston, Pol Stalteri ili Džulijan de Guzman, ne možemo da kažemo da se radi o selekciji koja izaziva strahopoštovanje, ali će zato njihovi naslednici probati da promene taj imidž.

Prvi kanadski superstar mogao bi da bude Alfonso Dejvis iz Bajerna.

Izvor: MN PRESS

Stigao je na "mala vrata" u julu 2018. godine i plaćen je oko 14 miliona dolara, tadašnji rekord MLS lige, a malo ko od navijača kluba iz Minhena znao je šta da očekuje od njega. Momak rođen u Gani ostavio je solidan utisak u Vankuveru, ali da li ima kvalitet za giganta iz Nemačke?

U početku nije dobio šansu jer je konkurencija na levom krilu bila brutalna, ali kada su prošle jeseni u Minhenu ostali bez levih bekova - morao je da uskoči Dejvis.

Ne samo da je "zakrpio" to mesto nego je postao standardan član tima kod Hansija Flika i pitanje je da li neko može da ga "istisne" iz startne postave.

Jedan od najbržih fudbalera sveta je u ovoj sezoni zabeležio tri gola i devet asistencija, a cena mu je skočila do 60 miliona evra, međutim pitanje je da li bi ga Bajern pustio za taj novac da im neko ponudi - pošto je pravi prototip modernog beka.

Kanada je na putu da dobije i "rasnog strelca" pošto je Džonatan Dejvid upravo ostvario transfer od 27 miliona evra iz Genta u Lil, klub u kome cvetaju napadači.

Izvor: Guliver/Selim Sudheimer/Bongarts/Getty Images

Dejvid je rođen u Bruklinu, takođe 2000. godine kao Dejvis, a prve profesionalne korake napravio je upravo u Belgiji pošto su ga skauti primetili u školi fudbala u Otavi. Nastupa već dve godine za reprezentaciju, a ima nestvarnih 11 golova na 12 mečeva.

Zanimljivo je da Dejvid nikada nije gledao fudbal u Kanadi, još manje MLS, nije planirao da se bavi fudbalom profesionalno u Severnoj Americi, zanimala ga je Evropa i uspeo je u tome...

Stefan Mitrović, fudbaler Radničkog koji je rođen u Kruševcu, poseduje pasoš Kanade. Ima samo 17 godina, a ove sezone u Superligi ima gol i asistenciju.

Sjajni napadač je u Gentu prošle sezone postigao 18 golova na 27 mečeva, imao je i osam asistencija, a može da igra i iza špica, pa su iz Lila brže-bolje požurili da ga pazare i potroše na njega trećinu novca dobijenog od prodaje Viktora Osimhena.

Veruju da je pred Dejvidom velika karijera, to priželjkuju i navijači Kanade, a velike nade polažu i u Lijama Milara koji je rođen 1999. godine i član je Liverpula.

Izvor: MN PRESS

Videćemo da li će se u narednih šest godina, do Mundijala u SAD, Meksiku i Kanadi, pojaviti još neki klinac iz Kanade koji će pomoći ovoj reprezentaciji da poboljša njihov položaj na fudbalskoj mapi pošto za sada na njoj kao da ne postoje.

Podsetimo, od poznatijih igrača u sadašnjem sastavu Kanade znate Milana Borjana, Džonatana Osorija, Skota Arfilda, Žuniora Oilea... 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC