• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci dominiraju kao Kalčo devedesetih: Osvojili 10 Liga Evrope u posljednjih 20 godina!

Autor Nebojša Marković

"Štafetu" su im odavno predali.

 Sevilja-je-vladar-Lige-Evrope-Spektakularno-finale-pet-golova-i-makazice-za-sesti-trofej-u-15-godina Izvor: Guliver/Getty images/Pool, Pool/Getty Images Europe

Nostalgični ljubitelji fudbala na te famozne devedesete godine prošlog vijeka obično se prisjećaju sjajnog fudbala koji se igrao u Seriji A i Kalča koji je vladao Evropom.

Italijani su tadašnjim Kupom UEFA dominirali kao niko nikada prije, ali ta "štafeta" je u 21. vijeku prešla u ruke Španaca.

Možda će vas zanimati

Timovi iz Kalča su bili sve i svja u tom takmičenju. Od sezone 1988/89 do sezone 1998/99, samo u jednom od 11 finala nije bilo italijanskih timova, kada je Bajern pobedio Bordo 1996.

U osam od tih 11 sezona, Italijani su osvajali Kup UEFA - Napoli jednom, Juventus i Parma po dva puta i Inter čak tri puta. Četiri finala bili su okršaji dva tima iz Serije A - Juve je jednom dobio Fiorentinu, Inter je pobijedio Romu i Lacio, a Parma je savladala Juve.

Ali onda je došao 21. vijek, doba dominacije španskog fudbala ovim takmičenjem, koje je simbolično bilo potvrđeno u petak uveče.

Izvor: Guliver/Getty images/Gerd Scheewel, Bongarts, Gerd Scheewel/Bongarts

Pretposljednji italijanski osvajač Kupa UEFA nije uspio da izdrži pred naletom španskog rekordera. Inter je posljednji put trofej podigao 1998. godine, a 2020. nije bila njihova - Sevilja je slavila 3:2 u spektakularnom finalu i šesti put osvojila Kup UEFA/Ligu Evrope!

Sevilja je tako poboljšala sopstveni rekord i ostala na 100% uspješnosti u finalima. Ipak, zanimljivo je i da ovom pobjedom, Španija stigla do 10. trofeja u Ligi Evrope u posljednjih 20 godina!

Naime, od sezone 2000/01 do danas, Sevilja je osvojila šest trofeja, Atletiko Madrid tri, dok je Valensija bila prva od klubova iz Primere koji su to učinili u ovom vijeku, u sezoni 2003/04.

Još tri tima su stizala do finala, a nisu uspijevala da osvoje pehar, ali samo je jedan mogao da poboljša konto Španaca.

Bio je to Alaves koji je 2001. izgubio od Liverpula u onom suludom finalu (4:5), dok su Espanjol i Atletik Bilbao finala gubili od rivala iz lige - prvi od Sevilje 2007, a drugi od Sevilje 2012. godine.

Sada smo na pragu nove decenije i ostaje da vidimo da li nam se u Ligi Evrope očekuje neka nova smjena dominacije...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC