• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Neregularno! PARTIZAN: Legitimno...

Mnogo bure u superligaškim vodama izazvala je odluka Slobode Point Sevojna da od Zajednice Superlige zatraži zamjenu domaćinstva sa Partizanom.

 ZVEZDA: Neregularno! PARTIZAN: Legitimno... Izvor: MONDO

Kada crno-bijeli nisu imali ništa protiv, Zajednica je prihvatila zahtjev, tako da će Partizan, umjesto da gostuje u Lučanima 4. decembra, istog dana u okviru 15. kola biti domaćin na svom stadionu.

Užičani su kao razlog za zamjenu domaćinstva naveli činjenicu da žele na proljeće, kada bude završena rekonstrukcija njihovog stadiona, da dočekaju šampiona pred 10.000 svojih navijača. Jesenji dio prvenstva, Sloboda Point Sevojno igra u obližnjim Lučanima.
Čelnici mnogih klubova oštro su reagovali na ovaj potez dva superligaša i Zajednice, a logično, najžešća osuda stigla je iz Ljutice Bogdana, sa adrese Partizanovog najvećeg rivala u borbi za titulu, Crvene zvezde.

"Sramota, prvenstvo je neregularno i ovo je samo još jedan dokaz pričama da neko ovdje pokušava da sve unaprijed izrežira", izjavio je zamjenik sportskog direktora Crvene zvezde Goran Vasiljević za "Novosti".

"Ovo je samovolja Zajednice, prikazivanje neke moći, ne znam šta drugo. Ako su Užičani željeli da, kako kažu, popularizuju fudbal u svom gradu, što pozdravljam, onda su te zamjene mogli da urade još u julu na izvlačenju parova. Ali, da to urade sedam dana pred posljednje kolo je nedopustivo. Mi smo nemoćni", tvrdi Vasiljević i dodaje:

"Pitam se šta bi rekli ostali kad bismo mi sad odložili mečeve sa Spartakom i Vojvodinom za proljeće? Vjerovatno bi nas satanizovali, a s druge strane sve izgleda može..."

Komesar za takmičenje Superlige Branislav Delić branio je stav Zajedice, uz isticanje da klubovi imaju pravo da zatraže zamjenu domaćinstva.

"Na osnovu člana 12. propozicija o takmičenju, a vezanih za zamjenu domaćinstva, prihvatili smo kao opravdan zahtjev Slobode Point Sevojna da u posljednjem kolu jesenjeg dela gostuje u Beogradu, a da na proljeće dočeka Partizan na svom stadionu. Šampion je prihvatio zahtjev Užičana, čiji je cilj isključivo popularizacija fudbala u ovom gradu gdje će u prvoj sezoni gostovati jedan od vječitih rivala", kaže Delić.

Na pitanje zašto Užičani to nisu uradili na izvlačenju takmičarskih parova još u julu i da li smatra da je ovom odlukom prvenstvo doveo pod sumnju, Delić je kao iz topa uzvratio.

"Prvenstvo je apsolutno regularno, zašto ne bi bilo? Nama je cilj popularizacija fudbala u cijeloj Srbiji i na ovaj zahtjev jedino tako gledamo. Užičani su od Zvezde tražili promjenu domaćinstva, ali je ona to odbila. Ništa nismo uradili mimo propisa", tvrdi Delić.

Jedino što se zaista može zamjeriti Užičanima je što zahtjev nisu uputili u julu, poslije izvlačenja brojeva, koji određuju ko će se kada i gde sastati tokom sezone, jer je ovako bilo za očekivati da će odluka biti osporavana. S druge strane, navijači Partizana postavljaju sljedeće pitanje:

"Na koji način je Partizan u prednosti, kada će na proljeće morati da igra u gostima protiv Slobode i to u posljednjem kolu, kada se bude odlučivala titula?"

Na to, navijači Crvene zvezde, ali i Vojvodine, mogu da postave kontra pitanje: "Ali, šta ukoliko pred gostovanje Partizana u Užicu, u pretposljednjem kolu prvenstva, titula već bude odlučena?", na šta bi i druga strana mogla da doda "da bi to značilo da Partizan mora ima bar tri boda više od prvog pratioca pred posljednje kolo i bolji međusobni skor", iz čega se može zaključiti da "jedan meč nije riješio prvenstvo".

Ta priča mogla bi da ide u nedogled, djelimično bi u pravu bili i jedni i drugi, ali čini se da je najenutralniji i prilično objektivan stav zauzeo predsjednik Spartak Zlatibor vode Dragan Simović. On na ovu odluku gleda sa dve strane i tako je tumači.

"Sa navijačke strane podržavam ideju da Sloboda u Užicu dočeka Partizan pred punim stadionom na proljeće, jer znam koliko je nama u Subotici značilo kad su gostovali 'vječiti'. Spartaku je svejedno, ali ova odluka sigurno smeta Zvezdi i Vojvodini jer utiče, u neku ruku, na regularnost. Odluka je kasno donesena, može da proizvede razne komentare", iskren je Simović u izjavi za "Novosti".

Generalni sekretar Partizana Darko Grubor branio je stav svog kluba:

"Sloboda je ta koja se sa zahtevom o zamjeni domaćinstva javila nama i Zajednici superligaša. Želja tog kluba je da ugosti Partizan u posljednjem kolu prvenstva na stadionu u Užicu i to je legitiman zahtjev na koji smo mi odgovorili", objašnjava generalni sekretar crno-bijelih Darko Grubor.

"Ne razumijem zašto bi se neko bunio, mada znamo da ima kod nas nekih kojima smeta sve i svašta. Koliko sam upoznat, Sloboda je zamjenu domaćinstava nudila i nekim drugim našim klubovima ove jeseni, a zašto do toga nije došlo, to ne znam. Iskreno, ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi trebalo nekom da smeta ovaj potez Užičana", kaže Grubor.

Uprkos nezvaničnim informacijama da je Sloboda nudila i Crvenoj zvezdi zamjenu domaćinstva i bila odbijena, u najavi utakmice sa Spartakom u Subotici, trener crveno-bijelih Aleksandar Kristić ironično je prokomentarisao da "se niko u Zvezdi nije sjetio da traži zamjenu domaćinstva".

U trci za Partizanom nalazi se i Vojvodina. Generalni seketar novosadskog kluba Radisav Rabrenović kaže:

"Postoje objektivni razlozi može li nešto ili ne, ali ja zaista mislim da oni nemaju razlog i Zajednica mora to da stavi na procjenu i odluči. Vremenski uslovi nisu loši, nema 'snijega do koljena', a s druge strane pravila igre određena su žrijebom i napravljena upravo da bi se poštovala. Ja zaista ne vidim razlog iz kojeg bi to bilo učinjeno", kaže Rabrenović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC