• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaćini Mundijala 2018. i 2022. biće...

FIFA u četvrtak u Cirihu odlučuje o domaćinima Mundijala 2018. i 2022. godine. Negdje u Evropi za osam godina. Putin razočaran atmosferom pred žrijeb.

 Domaćini Mundijala 2018. i 2022. biće... Izvor: MONDO

Šest evropskih zemalja u konkrenciji je za domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

Tačnije, po dvije zemlje su se kandidovale da zajednički organizuju Mundijal za osam godina, dok su Engleska i Rusija spremne da samostalno budu domaćini najvećeg fudbalskog događaja na planeti.

Zajedničku kandidaturu istakle su Belgija i Holandija, kao i Španija i Portugal.

Kandidaturu Španije i Portugala podržaće u Cirihu golman španskog tim Iker Kasiljas i legenda portgalskog fudbala, Luiš Figo, kao i predsednici dvije iberijske države. Bilo je najavljeno da će i Kristijano Ronaldo biti u špansko-portugalskoj delegaciji, ali je povrijedio nogu i ne može da putuje u Cirih.

U međuvremenu, dolazak u Cirih otkazao je i premijer Rusije Vladimir, koji istakao da se oko dobijanja organizacije najznačajnijeg fudbalskog takmičenja vodi "beskrupulozna borba".

"Volio bih da prisustvujem tom veličanstvenom događaju, ali u ovim okolnostima sam odlučio da ne idem u Švajcarsku", poručio je Putin.

Mediji u Rusiji ocjenjuju da je Putinov boravak u Gvatemali prije tri godine bio presudan za dobijanje organizacije Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane 2014. u Sočiju.

Englezi šalju jaku delegaciju u Cirih. Dejvida Bekama pratiće princ Vilijam i prvi čovjek britanske države, premijer Dejvid Kameron.

Ikona engleskog fudbala, Dejvid Bekam uzda se u to da će članovi Izvršnog komiteta FIFA glasati za fudbal, odnosno da će prepoznati želju velikog broja ljubitelja fudbala širom svijeta da se Mundijal 2018. godine organizuje u "kolijevci fudbala".

"Ako pogledate bilo koji sportski događaj u Engleskoj prepoznaćete strast ovdašnjih navijača. Nigdje u svijetu nisam vidio takvo uzbuđenje kao kod nas", rekao je Bekam, otkrivši da je već "lobirao" kod nekih članova Izvršnog komiteta FIFA, čiji identitet, naravno, nije želio da otkriva.

Za organizaciju Mundijala 2022. godine kandidovali su se Južna Koreja, Katar, SAD i Japan.

Južna Koreja i Japan zajedno su organizovali Svjetsko prvenstvo 2002. godine, Sjedinjene Američke Države bile su domaćini 1994. godine i vrlo je vjerovatno da će FIFA odlučiti da za 12 godina "jenkiji" ponovo organizuju najveću fudbalsku smotru.

Što se tiče Katara, ta zemlja nikada nije bila domaćin Mundijala, ali je Komisija FIFA za vrednovanje kandidatura ranije ocijenila da bi bilo rizično da se svjetsko prvenstvo organizuje u toj zemlji zbog izuzetno visokih temperatura, koje bi mogle da ugroze zdravlje svih učesnika.

Katar je jedini ocijenjen kao visokorizičan, a nešto bolje je prošla kandidatura Rusije, koja je ocijenjena kao umjereno rizična.

Problem Rusije je što bi tek morala da gradi stadione, kao i to što nema odgovarajuću željezničku mrežu sa brzim vozovima. Zbog toga bi svi učesnici Mundijala, uključujući i navijače, morali da se oslone isključivo na avioprevoz.

Odluka o domaćinima Mundijala 2018. i 2022. godine može se očekivati u četvrtak u popodnevnim časovima (oko 16 sati), navaljuje FIFA.

Glasaće 22 člana Izvršnog komiteta FIFA.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC